-->

Πυρκαγιά στη περιοχή της Πλάκας (20/7/20)


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 20/7/2020 στην περιοχή ανάμεσα Αγ. Γεώργιο (Φαράλη) και «Σταυριά» πάνω από την «Πλάκα». Ενημερωθήκαμε για το συμβάν στις 12.25 από το Π.Κ. Άνδρου και άμεσα κινητοποιήθηκε αρχικά το ΣΕΔΑ3 με δυο εθελοντές από την περιοχή της «Καππαριάς»,  όπου εδρεύει,  καθώς βρίσκονταν πλησίον της περιοχής που καίγονταν. Από την περιοχή της Χώρας ξεκίνησαν τα οχήματα ΣΕΔΑ1, ΣΕΔΑ8 και ΣΕΔΑ6 (υδροφόρα) με 5 εθελοντές και από την περιοχή του Γαυρίου το ΣΕΔΑ4 με ένα εθελοντή. Μετά από λίγο ακολούθησε το ΣΕΔΑ5 από το Κόρθι και η υδροφόρα του Δήμου που βρίσκεται εκεί, καθώς επίσης και η άλλη υδροφόρα του Δήμου που βρίσκεται στη Χώρα με άλλους τέσσερις εθελοντές. Στην συνέχεια στο συμβάν έφτασαν και άλλοι εθελοντές του ΣΕΔΑ με σύνολο δύναμης 18 εθελοντές και έξι οχήματα. Φθάνοντας εκεί ήδη επιχειρούσαν οχήματα του Π.Κ. Άνδρου με την έκταση του μετώπου να είναι μεγάλη κυρίως κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Σταυροπέδας – Κορθίου, αλλά τμήμα του μετώπου βρίσκονταν και πάνω από τον δρόμο που κινούνταν αντίθετα με τον άνεμο. Σημαντική ήταν η βοήθεια των εναέριων μέσων που κατέφθασαν στο συμβάν και κυρίως του πυροσβεστικού ελικοπτέρου ericsson  (Αφροδίτη). Συνολικά συμμετείχαν στο έργο της καταστολής  δυο ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη canadair cl 415. Με το τελευταίο φως της ημέρας η πυρκαγιά είχε σβήσει  και αποχώρησαν τα εναέρια μέσα. Στο σημείο και μέχρι την επόμενη μέρα παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της  πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Από πλευράς ΣΕΔΑ παρέμειναν τρία οχήματα με πέντε εθελοντές μέχρι τις 8 το πρωί της Τρίτης  (21/7). Ευχάριστη έκπληξη ήταν το τηλεφώνημα εθελοντή της  Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας καιΔασοπυρόσβεσης Ηλιούπολης  -ΕΟΔΠΗ που μας ενημέρωσε ότι καθώς βρίσκονταν στο νησί μας θα μπορούσε να μας βοηθήσει και φυσικά η απάντηση μας ήταν καταφατική, προσφέροντας άλλωστε σημαντική βοήθεια τελικά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συνάδελφο Γιώργο Χαρωνιτάκη που με το ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης  και κοινωνικής προσφοράς που διακατέχει γενικά την οικογένεια του εθελοντισμού θυσίασε τις διακοπές του για να βοηθήσει σε μια κατάσταση ανάγκης που αντιμετωπίστηκε.
Επειδή μια φωτιά δεν τελειώνει με με την εξ ολοκλήρου κατάσβεση της, την Τρίτη 21/7 το απόγευμα και μετά την επιστροφή των οχημάτων από το συμβάν ακολούθησε το "συμμάζεμα" και η συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων ώστε να είναι έτοιμα για τυχόν επόμενο συμβάν.

                                                           Το συμμάζεμα μετά την φωτιά

Πυρκαγιά στη περιοχή Τρομάρχια (28/6/20)

Ειδοποιηθήκαμε από το Π.Κ. Άνδρου για πιθανή πυρκαγιά στα "Τρομάρχια" στις 11.30 και αναμέναμε επιβεβαίωση καθώς ήδη όχημα του Κλιμακίου ήταν καθ'οδόν. Στις 12.00 είχαμε την επιβεβαίωση και αμέσως ξεκίνησαν 2 οχήματα με 9 εθελοντές (ΣΕΔΑ5 - ΣΕΔΑ8). Ακολούθησε η υδροφόρα του Δήμου και τρίτο όχημα με άλλους τρεις εθελοντές (ΣΕΔΑ7).
Φθάνοντας στο σημείο ήδη επιχειρούσαν οχήματα του Π.Κ. Άνδρου και σχηματίσθηκαν πεζοπόρα τμήματα καθώς το ανάγλυφο της περιοχής ήταν απόκρημνο με πολλές διαδοχικές ρεματιές και χωρίς πρόσβαση των οχημάτων. Η ισχυρή ένταση του ανέμου δυσκόλευε το έργο της κατάσβεσης καθώς λόγω πάλι της μορφολογίας του εδάφους δημιουργούνταν στροβιλισμοί με συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης που είχε σαν αποτέλεσμα την γρήγορη εξάπλωση προς όλες τις κατευθύνσεις. Στις 16.00 περίπου η φωτιά  είχε περάσει τον χωματόδρομο που βρίσκεται πίσω από τη Μονή Τρομαρχίων  με κατεύθυνση του μετώπου δυτικά, προς την ακτογραμμή κάτω από το Μοναστήρι. Στο σημείο αυτό υπάρχουν καλλιεργήσιμα κτήματα με  "κωνάκια" (αγροικίες). Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, πολίτης που έχει εκεί αγροικία μας ενημέρωσε για την επικινδυνότητα της κατάστασης και άμεσα κατευθύνθηκαν τα δυο οχήματα του ΣΕΔΑ (ΣΕΔΑ5 - ΣΕΔΑ8) με 6 εθελοντές προς το σημείο για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οχήματα του Π.Κ. Άνδρου. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες καθώς οι φλόγες είχαν μεγάλο ύψος και η ταχύτητα μετάδοσης μεγάλη. Δυστυχώς ύστερα από μεγάλη προσπάθεια κάποιες  ελιές κάηκαν καθώς και δίκτυα με ποτιστικές σωλήνες. Γενικώς από πλευράς μελισσοκομικού ενδιαφέροντος η ζημιά ήταν μεγάλη καθώς υπήρχαν πολλές κυψέλες, που κάποιες από αυτές κάηκαν και χάθηκε αρκετή έκταση με θυμάρι. Η φωτιά ελέγχθηκε κατά τις 20.30 όπου αποχώρησαν οι δυνάμεις ενώ μαζί με τα οχήματα του Π.Κ. Άνδρου παρέμεινε και το ΣΕΔΑ8 με τρείς εθελοντές για τυχόν αναζωπυρώσεις μέχρι τις 2.00 το πρωί. Από πλευράς κατασβεστικών δυνάμεων έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Δυστυχώς υπήρξαν και κάποιοι τραυματισμοί πυροσβεστών και εθελοντών.

Παρασκευή 19/06 : Συμμετοχή του Σ.Ε.ΔΑ. σε Άσκηση Αντιμετώπισης θαλάσσιας Ρύπανσης και καθαρισμός προάυλιου Δημ.Σχολείου Πίσω Μεριάς.

  Την Παρασκευή 19/06, ο Σύλλογος μας συμμετείχε επιτυχώς σε άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή , η οποία συνδιοργανώθηκε από το Λιμενικό Σώμα ,το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου-Τήνου και την εταιρεία "Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος" στον λιμένα Γαυρίου. Η άσκηση προέβλεπε την πόντιση , ρυμούλκηση και έλξη αντιρρυπαντικού φράγματος στον λιμένα.Οι εθελοντές του Συλλόγου μας είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν εκτενώς για τις μεθόδους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πετρελαιοειδή και άλλα συναφή προϊόντα , ενώ παράλληλα συνέδραμαν στην εγκατάσταση και στην συνέχεια στην απόπλυση του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού με την χρήση της αντλίας του οχήματος ΣΕΔΑ 4. Στην δράση συμμετείχαν τρεις εθελοντές και ένα όχημα του Συλλόγου (ΣΕΔΑ 4).

Επίσης την ίδια μέρα , πραγματοποιήθηκε απόπλυση του προαύλιου χώρου του Δημοτικού σχολείου Πίσω Μεριάς .Στην δράση συμμετείχαν δύο εθελοντές και ένα Όχημα του Συλλόγου (ΣΕΔΑ 3).Πτώση δέντρου σε Δίκτυο της ΔΕΗ (28/5/2020)

Στις 20.00 χθες (Πέμπτη 28/5) ενημερώθηκαμε από πολίτη για πυρκαγιά στην περιοχή της "Αβύσσου", κοντά στη Χώρα. Αμέσως  κινητοποιήθηκε η ομάδα του ΣΕΔΑ που εδρεύει στη Χώρα με τέσσερις εθελοντές και ένα οχημα (ΣΕΔΑ8). Ταυτόχρονα ενημερώθηκε και το Π. Κ. Ανδρου για το συμβάν. Επειδή στο σημείο που βρισκόνταν η φωτιά δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση του οχήματος και γνωρίζοντας ότι σχετικά κοντά υπήρχε αυλάκι με αρκετό τρεχούμενο νερό μεταφέρθηκε φορητή αντλία ώστε να γίνει "εγκατάσταση" για τη κατάσβεση της από εκεί. Φθάνοντας στο σημείο διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο δέντρο είχε πέσει στα ηλεκτροφόρα καλώδια μέσης τάσης της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά. Άμεσα ενημερώθηκε το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ για το πρόβλημα ώστε να διακοπεί η σύνδεση του δικτύου. Μετά από λίγο έθφθασε και συνεργείο της ΔΕΗ όπου με τη βοήθεια τους καταφέραμε να ανοίξουμε δρόμο για να φθάσουμε στο σημείο που καίγονταν το δέντρο, καθώς η βλάστηση ήταν πολύ πυκνή με κυρίαρχο είδος τους βάτους. Με μεγάλη προσπάθεια απομακρύνθηκε το δέντρο από τα καλώδια και στη συνέχεια έγινε η κατάσβεση. Σε όλη τη διαδικασία υπήρχε συνεχής επικοινωνία με το Π. Κ. Ανδρου μέχρι τη λήξη του συμβάντος στις 22.30 όπου αποχώρησε και η ομάδα.

Κλαδονομή επικίνδυνου ευκαλύπτου στο Πισκοπιό

Την Κυριακή 24/5 ολοκληρώθηκε η κλαδονομή του ευκαλύπτου στο Πισκοπιό , καθώς τα κλαδιά του έρχονταν σε επαφή με τα γειτονικά ηλεκτροφόρα καλώδια μεσαίας τάσης . Το συγκεκριμένο δέντρο περιστοιχίζεται από ηλεκτροφόρα καλώδια  ανατολικά , νότια και δυτικά. Ενώ δίπλα υπάρχει και κολώνα με γραμμές τηλεφώνου.
 Λίγα λόγια για τους ευκαλύπτους.   Οι ευκάλυπτοι μας έχουν έρθει από την Αυστραλία καθώς  μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα υπήρχαν μόνο εκεί. Στην Ελλάδα εισήχθη το είδος Eucalyptus globulus το 1862 από τον  έλληνα βοτανολόγο, Θεόδωρο Ορφανίδη. Σαν δέντρο αναπτύσσεται γρήγορα και φθάνει σε μεγάλα ύψη (μέχρι και 80 μέτρα).  Ο συγκεκριμένος  ευκάλυπτος, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων φυτεύτηκε το 1978 και η διάμετρος του κορμού του είναι περίπου 90cm. Σαν είδος έχει λείο φλοιό με αραιά κλαδιά που ανάλογα με το ύψος έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους , αλλά με πλούσιο φύλλωμα. Οι ευκάλυπτοι λόγω της μεγάλης ανάπτυξης  που  έχουν, ξεπερνούν το συνηθισμένο επίπεδο των δέντρων που υπάρχουν στο νησί, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα δέντρα,  με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στους ισχυρούς ανέμους και επικίνδυνοι από πιθανές πτώσεις τμημάτων για τους περαστικούς. Σε αρκετά σημεία στα υψηλότερα τμήματα του δέντρου υπήρχαν σπασμένα μεγάλα κλαδιά. 

Στη δράση συμμετείχαν 4 εθελοντές και δυο οχήματα ΣΕΔΑ3 –ΣΕΔΑ9


Kυριακή 17/05 : Ολοκλήρωση του καθαρισμού του οδικού Δικτύου Μενήτων-Στραμπουργιών.

Κυριακή 17/05 : Σήμερα , ο Σύλλογος μας συνέχισε τον καθαρισμό του οδικού δικτύου Μενήτων-Στραπουργιών από τα επικίνδυνα τμήματα δέντρων που εμπόδιζαν την ομαλή κυκλοφορία και διέλευση κυρίως των μεγάλων οχημάτων. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο Μενήτων και τον Δήμο Άνδρου, ο οποίος και παρείχε προσωπικό και τα ανάλογα μηχανήματα (μπουλντόζα).Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί, ότι στον καθαρισμό χρησιμοποιήθηκε καινούριο μηχάνημα - μπουλντόζα του Δήμου , όπου και προηγήθηκε τελετή Αγιασμού του οχήματος από τον Ιερέα των Μενήτων π. Θεοφάνη , παρισταμένου και του Αντιδημάρχου κ. Γιαννίση Δημήτρη και του Προέδρου του Τοπικού της Μεσσαριάς κ. Σαρρή Κων/νου και μέλους του ΣΕΔΑ. Στην δράση συμμετείχαν οκτώ εθελοντές και ένα όχημα του ΣΕΔΑ (ΣΕΔΑ 9). Να αναφέρουμε ακόμη ότι η συνεργασία της συγκεκριμένης δράσης ήταν ευχάριστη και αποτελεσματική τόσο με τον Σύλλογο Μενήτων όσο και με τον Δήμο. Τέλος να ευχαριστήσουμε το Δ.Σ. του Συλλόγου των Μενήτων για το κέρασμα και την άψογη φιλοξενία γενικότερα.


Κυριακή 10/05 : Καθαρισμός οδικού δικτύου Μενήτων Μεσαριάς από τμήματα δέντρων

Κυριακή 10/05 : Σήμερα , ο Σύλλογος μας , κατόπιν αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μενήτων και σε συνεργασία με  το τμήμα πολιτικής προστασίας  του Δήμου Άνδρου και το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Δ Μεσαριάς, προχώρησε σε καθαρισμό του οδικού δικτύου Μενήτων-Μεσαριάς από επικίνδυνα τμήματα δέντρων.Τα συγκεκριμένα τμήματα, εμπόδιζαν την ομαλή διέλευση μεγάλων οχημάτων στο δίκτυο, καθιστώντας παράλληλα δύσκολη την μετακίνηση τους .Στην δράση συμμετείχαν έξι εθελοντές με ένα όχημα τεσαριάςου ΣΕΔΑ (ΣΕΔΑ 9), συνεπικουρούμενοι από προσωπικό του Δήμυ Άνδρου, και μέλη του πολ.Συλλόγου Μενήτων και του Τ.Σ. Δ.Δ. Μεσαριάς.

Δευτέρα 04/05 : Κοπή επικίνδυνων Δέντρων στα Λειβάδια.

Δευτέρα 04/05 : Σήμερα, ο Σύλλογος μας , μετά από αίτημα ιδιώτη και ιδιοκτήτη κτήματος, και κατόπιν γνωμοδότησης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, προχώρησε στην κοπή τριών κυπαρισιών , τα οποία είχαν αποκτήσει επικίνδυνη κλίση προς διπλανή κατοικία, με καταστροφικές συνέπειες γι αυτή σε περίπτωση πτώσης. Στην δράση συμμετείχαν έξι εθελοντές και δύο οχήματα (ΣΕΔΑ 8 και ΣΕΔΑ 7).Για την ολοκλήρωση της δράσης , χρησιμοποιήθηκε ειδικευμένος αναρριχητικός εξοπλισμός κλαδονομών.

Επίσης, ολοκληρώθηκε σήμερα η βασική επισκευή των τμημάτων στήριξης της υδροφόρου δεξαμενής του οχήματος ΣΕΔΑ 6. Η δεξαμενή ανυψώθηκε με την βοήθεια ανυψωτικού μηχανήματος και τα τμήματα στήριξης (τραβέρσες), αντικαταστάθηκαν με καινούρια . Στην δράση συμμετείχαν τρεις εθελοντές και ένα όχημα του ΣΕΔΑ.
 
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates