Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών, παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση, της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου, του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Ματθαιόπουλου και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε) στο Χαλάνδρι.

Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών», καθώς είναι η ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, του Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κων/νου Πούλιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του 75 χρόνια πριν, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Κ.Ε ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Αρχηγό του Π.Σ., τους συγγενείς των πεσόντων καθώς και από εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, των συμβασιούχων και των εθελοντών πυροσβεστών.
Αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Η Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε: «[…]Κατά την διαχρονική πορεία και δράση του πυροσβεστικού σώματος 57πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους. Αυτοί οι πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, στη συλλογική και ατομική συνείδηση όλων μας ανεξαιρέτως, έχουν ξεχωριστή θέση σεβασμού. Διότι, καλούνται σε καθημερινή βάση να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες των συνανθρώπων μας καθώς και την φυσική κληρονομιά της πατρίδας μας. Είναι αυτοί που σε διαρκή εγρήγορση και με διαρκή εκπαίδευση είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά δύσκολες και υψηλού κινδύνου καταστάσεις. Ως πολιτεία καταθέτουμε σήμερα με ευλάβεια φόρο τιμής στους πεσόντες. Χρέος ωστόσο και καθήκον μας είναι όχι μόνο να μειώσουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στο πεδίο αλλά και να διαμορφώνουμε κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής όσο και του έμψυχου δυναμικού […]»

Η Υφυπουργός χαιρέτησε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων: «[…]σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να κλίνουμε με σεβασμό το γόνι στο Hρώο των Πεσόντων Πυροσβεστών με άφατη συγκίνηση γιατί πραγματικά θεωρούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι φορώντας τη στολή του Πυροσβεστικού Σώματος, τίμησαν τη χώρα, τίμησαν όμως πρωτίστως την προσφορά τους στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο, πέφτοντας στο καθήκον σε συνθήκες δύσκολες, παλεύοντας στο πεδίο της φωτιάς, στο πεδίο των πλημμυρών, των καταστροφών, των κάθε φύσεως απειλών που συνέχεια προσαυξάνονται και προστίθενται σε όλον τον πλανήτη, άλλα και στη χώρα μας τελευταία […]»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., η Βουλευτής Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφίλης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος, ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ. και Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Π.Σ., επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των πεσόντων, καθώς και μεγάλος αριθμός αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων.

Επιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων υπάρχουν Μνημεία Πεσόντων Πυροσβεστών.

Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, παρουσία της πολιτικής και πυροσβεστικής ηγεσίας, με σκοπό την αποτίμηση της επιχειρησιακής δράσης κατά την απερχόμενη αντιπυρική περίοδο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της τρέχουσας περιόδου.
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates