Αντιπυρική περίοδος 2017 - Οι υποχρεώσεις και ο κίνδυνος για ποινές φυλάκισης

Ακόμη και με ποινή φυλάκισης τιμωρούνται όσοι δεν προχωρήσουν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την Πρωτομαγιά 
Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου – η οποία ξεκινάει από 1η Μαΐου - οι πολίτες υποχρεούνται από τον νόμο να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που έχουμε στην ιδιοκτησία τους , προκειμένου να αποφύγουμε κινδύνους πυρκαγιάς. 
Σημειώνεται, ότι η παραπάνω δράση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β), η οποία ορίζει πώς: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά». 
Στην απευκταία περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και οι παραβάτες να τιμωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα. 
Παράλληλα, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων συνεπάγεται και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους. Σε βάρος εκείνων που δεν θα συμμορφώνονται, θα επιβάλλεται σημαντικό χρηματικό πρόστιμο, το οποίο και θα αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, θα βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και θα υποβάλλεται μήνυση (μέσω Π.Υ.) για παράβαση του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρείται με κράτηση μέχρι και 3 μηνών ή με πρόστιμο.


Read more at: http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/153566/antipyriki-periodos-2017-oi-ypoxreoseis-kai-o-kindynos-gia-poines-fylakisis?m=1
Copyright © dikaiologitika news
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates