Πυρκαγιά στον Αγ. Πέτρο (18-10-2016)Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε την Τρίτη (18-10-16) στις 13.00 στον Άγιο Πέτρο. Ενημερωθήκαμε για το συμβάν από πολίτες και αμέσως κινητοποιήθηκε η ομάδα του Συλλόγου που εδρεύει στο Γαύριο με 8 εθελοντές και 2 οχήματα (ΣΕΔΑ 2 – ΣΕΔΑ 6)
Με δεδομένο την μεγάλη ένταση του ανέμου (8 – 9 μποφόρ) κινητοποιήθηκαν και οι άλλες δυο ομάδες, της Χώρας και του Κορθίου. Από Χώρα ξεκίνησαν τρία οχήματα,  ΣΕΔΑ 1 – ΣΕΔΑ 3 – ΣΕΔΑ 5, με 10 εθελοντές ενώ από το Κόρθι ακολούθησε το ΣΕΔΑ 4 με τρείς εθελοντές.
Το μέτωπο της φωτιάς  δεν άργησε να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να πλησιάζει σπίτια απειλητικά. Λόγω του δυνατού ανέμου παρασύρονταν καύτρες σε μεγάλες αποστάσεις που δημιουργούσαν νέες εστίες με κίνδυνο εγκλωβισμού των οχημάτων που επιχειρούσαν. Με το απογευματινό δρομολόγιο Τήνου –Άνδρου έφθασε πυροσβεστικό όχημα από την Τήνο καθώς και πυροσβέστες της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο της πυροσβεστικής.  Οι προσπάθειες τόσο των πυροσβεστικών οχημάτων του Π. Κ. Άνδρου όσο και των οχημάτων του ΣΕΔΑ επικεντρώθηκαν στην εξασφάλιση των κατοικιών από την σαρωτική πορεία του μετώπου της πυρκαγιάς. Κάποια στιγμή το απόγευμα έφθασαν δυο καναντέρ που όμως δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω της έντασης του ανέμου που δημιουργούσε πολλές αναταράξεις και αρκέστηκαν σε μία μόνο ρίψη. Αργά το βράδυ οι προσπάθειες κατάσβεσης είχαν επικεντρωθεί στον Άνω Αγ. Πέτρο καθώς είχε μπει στα πρώτα σπίτια του Άνω Αγ. Πέτρου. Λίγο μετά έφθασαν ακόμη 14 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα εκ των οποίων τα δυο εθελοντικά. Το ένα από τον Βύρωνα (Βύρωνας 1) με τρείς εθελοντές και το άλλο από Ραφήνα (Ραφήνα 2) με τέσσερεις εθελοντές. Η μεταφορά των πυρ. οχημάτων καθώς και των πυροσβεστών που επέβαιναν σε αυτά έγινε με πλοίο της Fast Ferries δωρεάν. Με τις πρώτες πρωινές ώρες είχε ελεγχθεί μερικώς η φωτιά ενώ παρέμεναν μικρές εστίες  στο ανατολικό τμήμα της καμένης έκτασης με κορμούς κυρίως από ελιές που συνέχιζαν να καίγονται .  Το πρωί πλέον και ύστερα από ολονύχτια προσπάθεια είχαν σβηστεί και οι τελευταίες εστίες. Από το συμβάν αποχώρησε και το τελευταίο όχημα του ΣΕΔΑ στις 14.00 της Τετάρτης (19/10). Να ευχαριστήσουμε τόσο τις επαγγελματικές πυροσβεστικές δυνάμεις που έφθασαν στο νησί μας από Αθήνα και Τήνο αλλά και  φυσικά τους εθελοντές από τον Βύρωνα και την Ραφήνα που αφιλοκερδώς για άλλη μια φορά συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης στο νησί μας. Να ευχαριστήσουμε επίσης τον ιατρό κ. Βόσσο Α. για την περίθαλψη δυο εθελοντών του Συλλόγου μας που μεταφέρθηκαν εκεί με αναπνευστικό πρόβλημα. 
Δυστυχώς είχαμε και νέο περιστατικό  σήμερα (20/10) στις 20.10, στην περιοχή "Στενό" νότια της Άνδρου. Καθώς ξεκινούσε το ΣΕΔΑ 4 από το Κόρθι με δυο εθελοντές ενημερωθήκαμε και για δεύτερη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα του νησιού. Για το δεύτερο περιστατικό ξεκίνησε το ΣΕΔΑ 2 από το Γαύριο με δυο εθελοντές επίσης.Φυσικά για τα σημεία που μας αναφέρθηκαν ξεκίνησαν  και οχήματα του Π.Κ. Άνδρου. Ευτυχώς για την βόρεια Άνδρο η πληροφορία ήταν εσφαλμένη καθώς δεν υπήρχε κάτι,  οπότε μετά από δυο ώρες περίπου, επέτσρεψε πίσω το όχημα, ενώ για το "Στενό" η φωτιά είχε σβήσει μόνη της και παρέμεινε το ΣΕΔΑ 4 καθώς και το όχημα του Π.Κ. Άνδρου για τυχόν αναζωπύρωση.
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates