Το καλοκαίρι του 2007, όταν η Πελοπόννησος είχε παραδοθεί στις φλόγες, πλάι στους Ελληνες αγωνιούσαν και πολλοί Γερμανοί. «Βρισκόμουν τότε με τον σύζυγό μου στη Σύρο, όταν αναστατωμένες μας κάλεσαν για να μας διηγηθούν τα τεκταινόμενα δύο φίλες από τη Λευκάδα και την Πελοπόννησο», θυμάται σήμερα η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνο-Γερμανικών Συλλόγων (VDGG) και πρώην βουλευτής SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας), dr Sigrid Skarpelis - Sperk. «Ας κλείσουμε τις τηλεοράσεις για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα» πρότεινε ο Ελληνας σύζυγός της, ο οποίος δεν βρίσκεται σήμερα στη ζωή. Αυτή ήταν η αρχή για την αναθέρμανση των ελληνογερμανικών σχέσεων μέσω των κατά τόπων συλλόγων - συνολικά 42 σε όλη τη Γερμανία. Μέλη τους είναι Γερμανοί που αγαπούν την Ελλάδα ή σχετίζονται κάπως με αυτήν, αλλά και Ελληνες που ζουν μόνιμα στη Γερμανία. Μεταξύ των υποστηρικτών, στελέχη του SPD, αλλά και του CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ενωση), ακαδημαϊκοί και ηγετικές προσωπικότητες του συνδικαλισμού, όπως ο Μιχάλης Βασιλειάδης από τη χημική βιομηχανία και ο Klaus Wiesehuegel από τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος.
Πρώτη αποστολή βοήθειας, καινούργια ρούχα για τους πυροπαθείς της Ηλείας. Δεύτερος στόχος, η μακροπρόθεσμη προστασία των ελληνικών δασών. «Οι φίλοι μου στην Αθήνα μού υπέδειξαν την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής», διηγείται η κ. Skarpelis - Sperk. Την επόμενη κιόλας άνοιξη οι δασοπυροσβέστες της Καισαριανής πήραν στα χέρια τους ένα πυροσβεστικό όχημα, τον «Αλάριχο», με χωρητικότητα 7 τόνους νερού και με μεγάλη ισχύ αντλίας. «Το όχημα αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά το 2009», σημειώνει ο κ. Βαγγέλης Στογιάννης, μέλος της Επιτροπής Δασοπροστασίας Καισαριανής. «Η συνεργασία μας με τη Γερμανία ήρθε να καλύψει τα κενά σε εξοπλισμό, εκπαίδευση εθελοντών και πολιτικές ενίσχυσης του εθελοντισμού που απουσιάζουν στην Ελλάδα», προσθέτει ο ίδιος.
Ωστόσο, από τη συνεργασία έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. «Το Τμήμα Δασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tuebingen, που είχε εκπαιδεύσει τους Ελληνες εθελοντές το 2009, σήμερα ζητεί μεταλαμπάδευση της εμπειρίας τους, αφού λόγω της κλιματικής αλλαγής άρχισαν οι δασικές πυρκαγιές και στη Γερμανία για πρώτη φορά στα χρονικά», σημειώνει ο κ. Χρίστος Αλεξόπουλος, συνδετικός «κρίκος» μεταξύ των δύο χωρών και μέλος του συλλόγου στο Tuebingen.
Στα τέλη Φεβρουαρίου και εν μέσω μιας πραγματικής κρίσης των ελληνογερμανικών σχέσεων η VDGG προέβη σε μια συμβολική κίνηση με στόχο την προσέγγιση των δύο λαών: Με «2.011 βελανιδιές» αναδάσωσαν την περιοχή «Αράπης» του Υμηττού, τη φυσική προέκταση του Σκοπευτηρίου στο βουνό, που επλήγη από τις πυρκαγιές του 2007. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας της VDGG με τον Δήμο Καισαριανής, την Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ η όλη εκδήλωση ετέθη υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Η απόφαση μεταξύ δήμου και VDGG για την αναδάσωση του καμένου βουνού υπεγράφη τον Ιούλιο του 2010, «ένα καλοκαίρι με πολλούς τρυγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο λαών» όπως υπενθυμίζει ο κ. Γιάννος Λιβανός, γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς. Συνολικά φυτεύθηκαν 20.000 προβλαστημένες βελανιδιές στο βουνό από πολίτες κάθε ηλικίας.
Δίκτυο εθελοντών
Η αγαστή συνεργασία δεν σταματάει, όμως, εδώ. Σχεδιάζεται η δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου εθελοντών για την προστασία της βιοποικιλότητας, όπως και ένα ευρωπαϊκό κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης εθελοντών, ενώ σε υλικό επίπεδο βρίσκεται στα σκαριά η αγορά και δωρεά ενός οχήματος 4x4 Pick up προς τους εθελοντές της Καισαριανής. Οι Γερμανοί πρεσβευτές καλής θελήσεως δεν ασχολούνται, ωστόσο, μόνο με την προστασία των ελληνικών δασών, αλλά περιφρουρούν και υποστηρίζουν εν γένει την εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία με ανοικτές συζητήσεις και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης για την ελληνική οικονομική κρίση - και την έξοδο από αυτήν.
Της Ιωαννας Φωτιαδη - Καθημερινή
Πηγή : Fire Rescue News |
|
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου