Με αφορμή τον καθαρισμό του πλακόστρωτου της Χώρας από τους εθελοντές του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου…
Που στέκει ο Δήμος Άνδρου απέναντι στο εθελοντικό έργο του ΣΕΔΑ ;
Το έργο του ΣΕΔΑ και η ανταπόκριση φορέων και τοπικής κοινωνίας
Οι εθελοντές οπουδήποτε στον κόσμο ενεργούν καταρχήν ενδιαφερόμενοι για τον χώρο και το αντικείμενο όπου δραστηριοποιούνται. Δεν αμείβονται υλικά αλλά κυρίως ηθικά, με την αναγνώριση του έργου τους από τις εκάστοτε κοινωνίες και τους ωφελούμενους από τη δράση τους, αλλά και από την ικανοποίηση της συμμετοχής σε ομαδικές δράσεις. Το ελάχιστο που μπορεί να τους προσφέρει η Πολιτεία και οι τοπικοί φορείς είναι καταρχήν ηθική αναγνώριση και υλική υποστήριξη στο έργο τους. Έργο που στην ουσία αναπληρώνει απουσιάζουσες ή ενισχύει υπάρχουσες δομές του ίδιου του Κράτους…
Μέχρι τώρα όποτε έχει ζητηθεί βοήθεια από διάφορους φορείς, αλλά και από απλούς πολίτες, μέσα στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων προσφοράς του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου ο Σύλλογος μας έχει ανταποκριθεί. Στα τέσσερα χρόνια δράσης του ΣΕΔΑ, εκτός από τις συμμετοχές στη δασοπυρόσβεση, υπάρχουν πολλές ακόμη δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στο γενικότερο πλαίσιο της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ κοινωνικής προσφοράς αλλά και της πολιτικής προστασίας πχ. συμμετοχή σε δενδροφυτεύσεις, αντλήσεις υδάτων από κατοικίες, καθαρισμοί οδοστρωμάτων, πληρώσεις δεξαμενών, κα.
Για το κύριο αντικείμενο δράσης του ΣΕΔΑ, αυτό δηλαδή της καταστολής πυρκαγιών, η αναγνώριση υπήρξε πάντα άμεση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, αλλά και από μεμονωμένους πυροσβέστες. Ακόμη, αρκετοί πολίτες της Άνδρου, μόνιμοι και εποχικοί (ιδιοκτήτες εξοχικών της Αθήνας) αναγνωρίζουν έμπρακτα τη σημασία του εθελοντικού έργου του ΣΕΔΑ με την υποστήριξη τους στις πολυάριθμες ανάγκες εξοπλισμού και λειτουργίας του Συλλόγου, αλλά και την παρουσία τους σε συναντήσεις και δράσεις. Στους πολίτες αυτούς και σε κάποιους τοπικούς Συλλόγους της Άνδρου, αλλά και μεμονωμένους χορηγούς που συνδέονται με το νησί μας, οφείλεται καταρχήν η επιτυχία στην προσπάθεια να αγοραστούν τα 2 μεταχειρισμένα πυροσβεστικά οχήματα, συναφή με της Πυροσβεστικής, από τη Γερμανία, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΕΔΑ. Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε το παράδειγμα του Συλλόγου «Αγίου Νικολάου» που κάθε χρόνο μας στηρίζει ηθικά αλλά και οικονομικά αναγνωρίζοντας το εθελοντικό μας έργο αλλά και τη μεγάλη σημασία της δασοπροστασίας του νησιού μας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση της Άνδρου «καθρέφτης» κομματιών της τοπικής κοινωνίας… Ωστόσο προβληματισμό αν μη τι άλλο δημιουργεί η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης της Άνδρου και συγκεκριμένα του Δήμου Άνδρου. Με εξαίρεση τον Δήμαρχο και ίσως ελάχιστες μεμονωμένες ακόμη περιπτώσεις απουσιάζει μία σαφής τοποθέτηση απέναντι στο έργο του ΣΕΔΑ. Δεν γνωρίζουμε στ’ αλήθεια αν επικροτείται η προσπάθεια μας ή όχι.
Οι λόγοι λιγότερο ή περισσότερο ίσως σαφείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση της Άνδρου όπως και κάθε τόπου καθρεφτίζει τις επιλογές της ευρύτερης κοινωνίας, μέσα στην οποία βρίσκονται και οι υπαίτιοι για τις πολυάριθμες καταστροφικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η Άνδρος κάθε χρόνο. Πυρκαγιές που οδηγούν σε σημαντικές απώλειες χλωρίδας και πανίδας, οδηγούν σε διαβρωτικά φαινόμενα και ευθύνονται για την απώλεια δυνατοτήτων κατείσδυσης του νερού στους υπόγειους υδροφορείς, οδηγώντας αρκετές περιοχές μεσο-μακροπρόθεσμα σε καταστάσεις λειψυδρίας. Όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια έχουμε αρκετές φορές ακούσει ερωτηματικά ή και ειρωνικά σχόλια του τύπου «γιατί τις σβήνετε τις φωτιές;» ……
Και ωστόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Άνδρου καλεί τους εθελοντές μας όποτε τους χρειάζεται, ή τους επικαλείται ως τμήμα θετικής διαχείρισης και ικανότητας της να χειριστεί καταστροφικές καταστάσεις εντός του νησιού μας, σε δημόσιες εμφανίσεις ….
Ερέθισμα για το κείμενο αυτό υπήρξε το γεγονός του πλυσίματος του πλακόστρωτου της Χώρας. Στη προηγούμενη ανάρτηση της ιστοσελίδας μας αναφέραμε ότι για δυόμισι ώρες πλένανε δύο μέλη της ομάδας μας το πλακόστρωτο με το πυροσβεστικό όχημα του ΣΕΔΑ, ύστερα από αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου της Χώρας. Και τα δυο μέλη που συμμετείχαν σ’ αυτό το έργο το έκαναν αμέσως μετά τη δουλειά τους πάντα εθελοντικά και αφιλοκερδώς, εγκαταλείποντας την ησυχία τους, την οικογένεια τους, τις προσωπικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες.
Σε αναγνώριση αυτού οι αιτούντες αυτής της πράξης ήταν παντελώς ανύπαρκτοι. Ίσως γιατί «κοστίζει» έστω και ένα προφορικό «ευχαριστούμε»!!. Τελικά αναρωτιόμαστε ποια είναι η εικόνα που έχουν για τον εθελοντισμό και για μας ειδικότερα; Οι γραφικοί; Οι αλλιώτικοι; Οι αργόσχολοι; Κρίμα γιατί ενώ υπάρχει καλή διάθεση από όλους μας για κοινωνική προσφορά, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας, τέτοια αντιμετώπιση δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς.
Επί της ουσίας όμως δεν μας ενδιαφέρει μία κενή περιεχομένου και στερούμενη ειλικρινούς αναγνώρισης του έργου μας ευχαριστήρια επιστολή του Δήμου Άνδρου. Μας ενδιαφέρουν ουσιαστικότερες απαντήσεις εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φέρει την ευθύνη της διαχείρισης του τόπου μας ….:
Τι θέλουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση και συνάμα πολίτες Άνδρου για το νησί μας…
- Θέλουμε εθελοντές να συνδράμουν το όποιο κοινωνικό έργο...;
- Θέλουμε την προστασία χλωρίδας και πανίδας της Άνδρου ή προτιμάμε να καίγονται σημαντικές εκτάσεις του νησιού μας κάθε χρόνο οδηγώντας σε διάσπαρτα διαβρωτικά φαινόμενα υποστηρίζοντας ένα λανθασμένο τρόπο διατήρησης της τοπικής κτηνοτροφίας ;
- Είμαστε διατεθειμένοι στ’ αλήθεια να συνεργαστούμε, να αξιοποιήσουμε δημιουργικά και να συνδράμουμε τους ανθρώπους του νησιού που επιθυμούν να προσφέρουν σε θετικές δράσεις ;
Εν κατακλείδι, δεν τιμά κανέναν να ακούγονται εντός κοινωνικών «στεγανών» μόνο αρεστά και οικεία, για παράδειγμα εντός κάποιων ομάδων ότι οι εθελοντές είναι αξιέπαινοι και εντός άλλων ότι είναι γραφικοί. Ας αποφασίσουμε τι πιστεύουμε και ας το λέμε παντού.