Μετά τη φωτιά του Φελλού...



Η πυρκαγιά του Φελλού, με τις συνθήκες που επικρατούσαν στις 8/7 είχε καταστροφικές συνέπειες στις κατοικίες που βρίσκονται εκεί , (καθώς αρκετές από αυτές έπαθαν κάποιες ζημίες, κάποιες άλλες σώθηκαν τη τελευταία στιγμή από τις δυνάμεις κατάσβεσης), καταστροφική ήταν επίσης για τους ίδιους  τους κατοίκους όχι μόνο σαν τρομακτική εμπειρία αλλά και για τη καθημερινότητα τους αφού θα βλέπουν πλέον το μαύρο τοπίο γύρω τους και θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον τα ορμητικά νερά των βροχών του Φθινοπώρου.
Μια άλλη καταστροφική παράμετρος  που συνήθως δεν λαμβάνουμε υπόψη έχει να κάνει  με κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες που παθαίνουν ανεπανόρθωτη ζημιά όπως για παράδειγμα η μελισσοκομία.  Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε καεί για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν ευδοκιμήσει αρκετά αρωματικά μελισσοκομικά φυτά όπως το θυμάρι, το θρούμπι, το ρείκι (αλεκάτι) κ.α.  Από τη πλευρά του Χάρακα (απέναντι από το λιμάνι) η περιοχή είχε ξανακαεί πριν 5-6 χρόνια, η βόρεια όμως πλευρά δεν είχε καεί από πριν το 1998.
Πρέπει να αναφερθεί πως η ευρύτερη περιοχή παραδοσιακά ήταν πλούσια σε θυμάρι, έτσι στην περιοχή του Χάρακα εντοπίζεται μελισσόσπιτο αλλά ακόμα και στο Γαύριο υπάρχουν μελισσότρυπες-μελισσοθυρίδες σε παραβολές εντός οικισμού! Τα αποτελέσματα γνωστά, τα έχουμε δει και αλλού με τις ασκιβιές να αναπτύσσονται γρήγορα και να πνίγουν τα ανθοφόρα φρύγανα (θυμάρια, ρείκια, θρούμπια, σκούπα, κλπ). Αυτό αποτελεί μόνιμη καταστροφή και αφανισμό δια παντός των 'μελιτοβοσκοτοπιών'! Αυτή η διάσταση δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα όμως απειλεί έναν όλο και αναπτυσσόμενο κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό στον δρόμο για Βιτάλι στην περιοχή της Καλοκαιρινής αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές όπου οι καμένες εκτάσεις έχουν αλλάξει χρώμα που φυσικά αυτό οφείλεται στην αλλαγή των ειδών της χλωρίδας.
Απ’ ότι γνωρίζουμε στη περιοχή δραστηριοποιούνται 5-6 μελισσοκόμοι με εγκατεστημένες (διάσπαρτα) περισσότερες από 150 κυψέλες περίπου. Φυσικά δεν ήταν όλες αυτές  οι κυψέλες εγκατεστημένες εκεί αλλά τρέφονταν οι μέλισσες κι από εκεί. Για να επανέλθει και να είναι ξανά  εκμεταλλεύσιμη η περιοχή μελισσοκομικά θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια και εάν δεν έχει βοσκηθεί η γη από αιγοπρόβατα.
Να δούμε λίγο κάποια νούμερα για να καταλάβουμε καλύτερα,  οι 150 κυψέλες  μπορούν να παράγουν από 5 έως 15 ή και 20 κιλά μέλι η μία σε μια ποικιλία μελιτοσυλλογής, δηλαδή από 750 έως 3000 κιλά θυμαρίσιο μέλι. Το φθινόπωρο αλλάζει η ποικιλία με σημαντικότερο φυτικό είδος το ρείκι  που επίσης υπήρχε εκεί.. Οι ίδιοι άνθρωποι τώρα θα μετακινηθούν κάπου πιο απομακρυσμένα αυξάνοντας τα έξοδα μεταφορών τους, πιθανόν να επινοικιάσουν γη (ενώ πριν μπορεί να ήταν σε δική τους) και όπου πάνε θα επιφορτίσουν την περιοχή με τα δικά τους μελίσσια αλλά κι αυτά που άλλοι έχουν εγκατεστημένα εκεί αυξάνοντας τους πληθυσμούς των μελισσών με ότι συνέπειες έχει αυτό ως προς τις ανάγκες τους σε νερό επάρκεια τροφής κλπ.
Τελικά η αύξηση των μελισσοκόμων, η αύξηση του πληθυσμού των μελισσών με την παράλληλη μείωση των εκτάσεων που μπορούν να βοσκήσουν και τέλος το γεγονός ότι δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες (εξάρτησή του καιρού άλλοτε πάνε καλύτερα κι άλλοτε χειρότερα) καθιστά αυτό το 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο παρθένας γης (μη γεωργικής, μη οικιστικής, μη βραχώδης, ακαθάριστης κλπ) από τα 2,5 που κάηκαν αναντικατάστατο πλουτοπαραγωγικό πόρο!  Επίσης πρέπει να αναλογιστούμε βέβαια όλες τις παραμέτρους-λόγους εύλογων ανθρώπινων δραστηριοτήτων που συρρικνώνουν τις εκτάσεις με τα ανθοφόρα φρύγανα ... οπότε δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια για καμένα φρύγανα!!!

    
2003    
2010        
Στις ακόλουθες φωτογραφίες (διαφορετικών ετών που δίνει το Google) φαίνεται κατά προσέγγιση το μέγεθος της καμένης έκτασης που σημειωτέων κάηκε μέσα σε 6 ώρες περίπου!!!! 
2016

Πυρκαγιά στο Φελλό (8-7-2016)


Στις 15.00 την Παρασκευή 8-7-2106 ενημερωθήκαμε από πολίτη για φωτιά στο Φελλό η οποία λόγω των συνθηκών εξαπλώνονταν γρήγορα,  αμέσως ειδοποιήθηκε η ομάδα του Σ.Ε.Δ.Α. που εδρεύει στο Γαύριο που ξεκίνησε για το συμβάν με δυο οχήματα (ΣΕΔΑ 2 και ΣΕΔΑ 6). Ενώ ταυτόχρονα ειδοποίηθηκε και η ομάδα της Χώρας με τα οχήματα ΣΕΔΑ 1 - ΣΕΔΑ 3 - ΣΕΔΑ 5 αλλά και του Κορθίου με τα οχήματα ΣΕΔΑ 4 - ΣΕΔΑ 7. Συνολικά στο συμβάν έφθασαν 25 εθελοντές με όλα τα οχήματα του Συλλόγου και επιπλέον τις δυο υδροφόρες του Δήμου. Η φωτιά είχε πάρει ήδη μεγάλες διαστάσεις καθώς είχε φθάσει στα σπίτια του Φελλού αλλά και της Κούρταλης. Στο σημείο ήταν και τα οχήματα του Π. Κ. Άνδρου που επιχειρούσαν στο νότιο μέτωπο ενώ ήδη έκανε βολές το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Με την αποχώρηση του ελικοπτέρου έφθασαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία όμως λόγω των αναταράξεων δεν κατάφεραν να κάνουν κάποια βολή. Στις 21.00 έφθασαν ακόμη 7 πυρ. οχήματα από Αθήνα και 14 άτομα πεζοπόρο από Τήνο και Σύρο. Η μάχη με τις φλόγες  κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου ελέγχθηκε η περίμετρος της φωτιάς. Αποχωρήσαμε από το συμβάν στις 03.00 ενώ παρέμειναν στο σημείο τα οχήματα της Αθήνας. Ήταν μια δύσκολη φωτιά καθώς η ένταση του ανέμου ήταν μεγάλη και η κατεύθυνση άλλαζε συνεχώς λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Δυστυχώς κάηκαν κάποια ζώα, μελίσσια, ελιές ενώ έπαθαν ζημιά κάποια σπίτια (καμένα κουφώματα, ξύλινες περιφράξεις, δίκτυα ύδρευσης κλπ).
Φωτογραφίες: Τηνιακού Άννα
Ένα σημαντικό έργο που ακολουθεί κάθε περιστατικό και ειδικά όταν εμπλέκονται όλα τα οχήματα του Συλλόγου έχει να κάνει με τον καθαρισμό και τη συντήρηση των οχημάτων, με τη συντήρηση και τακτοποίηση του εξοπλισμού ώστε να είναι έτοιμα για το επόμενο περιστατικό. Αυτή η διαδικασία για αυτό συμβάν εκτελέστηκε από 7 εθελοντές που απασχολήθηκαν αρκετές ώρες του Σαββάτου αλλά και της Κυριακής (σήμερα 10-7-2016). 

"Απ' όλα είχε ο μπαξές..." Πυρασφάλεια-Πυρκαγιά στα Αϊπάτια-Ενημέρωση κατσκηνωτικής ομάδας (6/7/2016)

Από τη Δευτέρα 4/7/2016 (και έως την ερχόμενη Τρίτη 12/7) εκτελούνται  βάρδιες πυρασφάλειας κατά τις απογευματινές ώρες και μέχρι το βράδυ στη περιοχή του Γαυρίου από την εκεί ομάδα του ΣΕΔΑ με το ΣΕΔΑ 2 και στη περιοχή της Χώρας από την ομάδα του ΣΕΔΑ στη Χώρα με οχήματα ΣΕΔΑ 5 - ΣΕΔΑ 3 εναλλάξ συνεπικουρώντας το έργο του Π.Κ.Άνδρου. Επιπλέον σήμερα (6/7) επρόκειτο να μιλήσουμε στα παιδιά που φιλοξενούνται στη κατασκήνωση της Μητρόπολης στα Τρομάρχια. Το ραντεβού ήταν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου στις 17.30. Καθώς πλέον είχαμε φθάσει στον Όρμο Κορθίου αντιληφθήκαμε φωτιά στη περιοχή πάνω από τα Αϊπάτια. Αφού ενημερώσαμε το Π.Κ. Άνδρου μεταβήκαμε στο σημείο και κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά. Ευτυχώς φθάσαμε μόλις περνούσε τη μάντρα που χώριζε το σχετικά καθαρό κτήμα από το διπλανό που ήταν δασωμένο. Στο χωράφι υπήρχε αρκετή κοπριά που ίσως πήρε φωτιά από πεταμένο τσιγάρο από διερχόμενο αυτοκίνητο. Στο σημείο έφθασε και όχημα του Π.Κ. Άνδρου που ανέλαβε τη φύλαξη απο αναζωπυρώσεις.
 Καθώς δεν είχαμε βγεί αρκετά εκτός χρόνου για το ραντεβού με τη κατασκήνωση πήγαμε στο ΚΠΕ Κορθίου όπου έγινε παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών χλωρίδας και πανίδας της Άνδρου, του έργου της πυρόσβεσης και του πυροσβεστικού οχήματος.

Φωτογραφίες: Τηνιακού Άννα

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates