ΠυροσβεστικέςΥπηρεσίες και Κλιμάκια σε αρκετές περιοχές της χώρας αναμένεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Ο λόγος είναι η υποβάθμιση από την κυβέρνηση της λειτουργίας της Πυροσβεστικής, η οποία εδώ και χρόνια ήδη υπολειτουργεί καθώς είναι τεράστια τα κενά στην οργανική δύναμη, αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του Σώματος για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, οι οποίες ισοδυναμούν με μία λέξη. Λουκέτο. Και μάλιστα, σε υπηρεσίες που έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους τόσο σε περιστατικά στην επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό, όπως είναι οι ΕΜΑΚ.
Οπως τονίζει η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Επιτροπή αυτή αντικατέστησε την παλιά, προσχηματικά και μόνο, αφού κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα - με κάποιες διαφορές - μέσα σε ελάχιστο χρόνο (22 μέρες) για τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Και η νέα επιτροπή δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις, προτάσεις και ενστάσεις για τα ενδεχόμενα λουκέτα σε υπηρεσίες. Οι δύο Επιτροπές, σύμφωνα με την Ενωση, «κλήθηκαν να αποφανθούν μέσα σε ένα εκ των προτέρων προκαθορισμένο και προαποφασισμένο πλαίσιο ειλημμένων πολιτικών αποφάσεων».
Αναστολή λειτουργίας ακόμα και ΕΜΑΚ
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, σχεδιάζεται η αναστολή λειτουργίας 10 ΠυροσβεστικώνΥπηρεσιών και 35 Κλιμακίων με πρόσχημα την εξοικονόμηση περίπου 300.000 ευρώ. Οπως υπογραμμίζεται, το ποσό αυτό θα είναι πολλαπλάσιο «από τις συνέπειες σε βάρος του ελληνικού λαού, του δασικού μας πλούτου και της οικονομίας της χώρας».
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει την αναστολή λειτουργίας των Κλιμακίων Στυλίδας - Αργυροχωρίου και Πολυδρόσου, την κατάργηση του Κλιμακίου Γρανίτσας στην Ευρυτανία, αλλά και την αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων ΕΜΑΚ (μεταξύ αυτών και της 7ης που έχει έδρα τη Λαμία). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, έχει επέμβει σε 250 περιπτώσεις διάσωσης και έχει ενισχύσει άλλες υπηρεσίες σε 810 συμβάντα την τελευταία 5ετία, ενώ έχει υπ' ευθύνη της εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής που εντάσσονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ λόγω επικινδυνότητας. Επίσης, προτείνεται ένας περιορισμένος αριθμός υπηρεσιών για αναβάθμιση και μάλιστα καμία υπηρεσία σε Βοιωτία, Ευρυτανία και Φωκίδα δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί σε Α' τάξης.
Η Ενωση δηλώνει αντίθετη σε οποιαδήποτε αναστολή Υπηρεσίας και Κλιμακίου και προτείνει την αναβάθμιση όλων των Κλιμακίων σε σταθμούς Δ' Τάξης πλην των Κλιμακίων Αταλάντης και Αλιβερίου που πρέπει να αναβαθμιστούν σε Γ' Τάξης, την αναβάθμιση όλων των Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας σε τουλάχιστον μία Τάξη παραπάνω απ' ό,τι είναι (με τις έδρες των Νομών Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας που πρέπει να γίνουν Α').
Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με προχτεσινή ανακοίνωσή του, τονίζει πως οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Σώματος βρίσκονται στο επίπεδο Ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από στελέχη του Σώματος και αυτές οι συζητήσεις είναι σε πρώιμο στάδιο.
Και όπου λειτουργούν, λειτουργούν σαν ψυγεία
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, η αντίστοιχη Ενωση Υπαλλήλων της Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλει πως οι πυροσβέστες που εργάζονται ως βάρδιες στην ΠυροσβεστικήΥπηρεσία Λευκάδας και στο Κλιμάκιο της Βασιλικής Λευκάδας καλούνται να αντέξουν θερμοκρασίες που έχουν αγγίξει ακόμα και τους -7 βαθμούς Κελσίου.
Η Ενωση θυμίζει στους εργαζόμενους πως τον περασμένο Μάρτη είχε θίξει το θέμα, τονίζοντας τότε πως «σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες σε πολλές Υπηρεσίες και Κλιμάκια της Περιφέρειας υπάρχει έλλειψη καυσίμων (πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης, βενζίνης) ... απόρροια της έλλειψης πιστώσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων (αφού στους χώρους εργασίας υπάρχει ελλιπής ή καθόλου θέρμανση)».
Οπως επισημαίνεται, οι πυροσβέστες στις δύο συγκεκριμένες υπηρεσίες εκτέλεσαν βάρδιες 8ωρες ή 24ωρες σε παλιά κτίρια, χωρίς την απαραίτητη μόνωση και με ελλιπή θέρμανση, μετατρέποντας τους χώρους εργασίας σε «ιγκλού».
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου