ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ (ΣΕΔΑ)
Χώρα Άνδρου, 84 500,
Στοιχεία επικοινωνίας
Nίκος Χαζάπης τηλ. : 6974-500321
Όλγα Καραγιάννη τηλ. : 2282-7-70111, 6977-334334
18 Νοεμβρίου 2010,
Προς: υπεύθυνο περιοδικής έκδοσης ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ
Κοινοποίηση : κο Στριλάκο Δημήτριο
Θέμα : Ενστάσεις στο κείμενο του κυρίου Μπληζιώτη που αφορά το Σύλλογο μας
Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε σειρά ενστάσεων ως προς το κείμενο του δημοσιογράφου σας κυρίου Αντώνη Μπληζιώτη το οποίο αφορά την προ μηνός συμμετοχή του Συλλόγου μας στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπυρόσβεσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα. Αναλυτικά :
- Η εσφαλμένη ταύτιση του συλλόγου μας (στο εξής ΣΕΔΑ) αποκλειστικά με τους κυνηγούς & τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άνδρου (στο εξής ΚΣΑ)
Σε διάφορα σημεία του κειμένου, ξεκινώντας από τον τίτλο «Κυνηγοί οι καλύτεροι δασοπυροσβέστες», αλλά και σχεδόν σε όλη την έκταση του κειμένου, δεν αναφέρεται πουθενά η επωνυμία του ΣΕΔΑ, που συμμετείχε στην εν λόγω διοργάνωση μαζί με τον ΚΣΑ. Αντιθέτως η κερδοφόρος συμμετοχή ταυτίζεται αποκλειστικά με τον ΚΣΑ, γεγονός που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Η εκπροσώπηση της Άνδρου πραγματοποιήθηκε ισότιμα και από τους δύο συλλόγους, μεταξύ των οποίων στην περιοχή μας την Άνδρο υπάρχει στενή συνεργασία και αμοιβαίος σεβασμός και η παράλειψη αναφοράς αυτού από το έντυπο σας οδηγεί, ελπίζουμε όχι σε σκόπιμη, πάντως σε ζημιογόνο σε πολλά επίπεδα παραπληροφόρηση.
Ο ΣΕΔΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 2007, αποτελεί ένα διακριτό σύλλογο με βασικούς καταστατικούς στόχους την εθελοντική προσφορά στους τομείς της πολιτικής προστασίας κατά κύριο λόγο σε ζητήματα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, καθώς επίσης και στους τομείς προστασίας του περιβάλλοντος και της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Αν και η κίνηση δημιουργίας του ΣΕΔΑ σαφώς κινητοποιήθηκε από μέλη της εθελοντικής ομάδας δασοπυρόσβεσης του ΚΣΑ, εθελοντική ομάδα η οποία ήδη δραστηριοποιείτο από το 1998 στο νησί, στη δημιουργία όμως του ΣΕΔΑ συμμετείχαν και αρκετοί άλλοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Άνδρου, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το κυνήγι και οι οποίοι προέρχονται από ποικίλους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, περιβαλλοντολόγων, εκπαιδευτικών, κα.
- Η εσφαλμένη διαπίστωση αρνητικού κλίματος μεταξύ παρευρισκομένων οικολογικών οργανώσεων και των μελών του Συλλόγου μας
Αν είναι κάτι που διαπιστώσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής μας στο Φεστιβάλ, ήταν, σε συνδυασμό με την άρτια οργάνωση του, η θερμή φιλοξενία και ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων εθελοντικών οργανώσεων. Είχαμε την ευκαιρία εκτός της συμμετοχής μας στα δρώμενα του Φεστιβάλ, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα κοινά προβλήματα και τους στόχους μας σχετικά με την καλύτερη δυνατή δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία των περιοχών μας και της χώρας μας. Δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα ή η παραμικρή αρνητική αίσθηση που να δικαιολογούν τις εκφράσεις του δημοσιεύματος σας, «ανταγωνιστικό και ίσως «εχθρικό» κοινό οικολογικών οργανώσεων» ή ακόμη «Ήταν μια διάκριση κυριολεκτικά στο… «στόμα του λύκου»» προφανώς αναφερόμενη στις οικολογικές οργανώσεις εν γένει και στη ρηχά διαφημιζόμενη αντιπαλότητα μεταξύ οικολογικών οργανώσεων και κυνηγετικών συλλόγων.
- Η γενικότερη «χρήση» της συμμετοχής του Συλλόγου μας στη στείρα κόντρα που φέρει τον τίτλο «οικολόγοι κόντρα στους κυνηγούς και κυνηγοί κόντρα στους οικολόγους»
Θεωρούμε πως και οι δύο παραπάνω διαπιστώσεις μας (σημεία 1 & 2) σε ότι αφορά το ύφος και το περιεχόμενο του κειμένου σας εμπίπτουν σε μία στείρα αντιπαράθεση την οποία δυστυχώς τα περισσότερα μέσα μαζικής επικοινωνίας αρκούνται να αναπαράγουν, προβάλλοντας κάθε φορά τα επιχειρήματα του ενός ή του άλλου «χώρου» που εκπροσωπούν, δηλαδή είτε των κυνηγών, είτε των οικολογικών οργανώσεων.
Το δικό μας παράδειγμα, αυτό της Άνδρου, ίσως αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη πως μπορεί και πρέπει να επιδιωχθεί συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ συχνά αντιτιθέμενων δυνάμεων, κάτι που όφειλε το έντυπο σας να προβάλλει. Ο ΣΕΔΑ συναποτελείται τόσο από κυνηγούς όσο και από περιβαλλοντολόγους, με ενίοτε διαφορετικές απόψεις, ωστόσο με αδιαμφισβήτητο κοινό στόχο την πυροπροστασία του τόπου μας. Ήταν τόσο κυνηγοί της Άνδρου που, γνωρίζοντας καλύτερα από οποιανδήποτε τις περιοχές της, όσο και πληθώρα ευαισθητοποιημένων άλλων πολιτών του νησιού μας που αγκάλιασαν, πλαισίωσαν και δημιούργησαν την αξιόλογη αυτή προσπάθεια. Η ύπαιθρος της Άνδρου, που κάποτε καλλιεργείτο από άκρη σε άκρη συνιστά σήμερα εγκαταλελειμένη γη για βοσκοτόπια που κατακαίγεται εξαιτίας της ελεύθερης βόσκησης. Είναι μεγάλη μας ικανοποίηση να είμαστε σε θέση να βάζουμε ένα λιθαράκι στην προστασία της περιβαλλοντικής κληρονομιάς του τόπου μας, είτε κυνηγοί είτε όχι.
Κλείνουμε την επιστολή αυτή ζητώντας την εκ μέρους σας δημοσίευση της, στην επόμενη σας έκδοση στην ίδια στήλη, ώστε να αποκατασταθεί η πραγματικότητα σχετικά με το Σύλλογο μας, τη συμμετοχή του στην εν λόγω διοργάνωση, αλλά και να προαχθεί ένας γόνιμος και ανοιχτός διάλογος και όχι στείρες γνώριμες και αδιεξοδικές αντιπαραθέσεις.
Ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων για την προσοχή σας, παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε συμπληρωματική διευκρίνιση,
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Νίκος Χαζάπης Όλγα Καραγιάννη
Το άρθρο του Έθνους-Κυνήγι μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Σχετική απάντηση δημοσιεύσε και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου. Πατήστε Εδώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου