Πυρκαγιά στην περιοχή "Υψηλού" (22/6/2024)

 

Το Σάββατο (22/6/2024) στις 12.10 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο χωρίο Υψηλού, αμέσως λόγω της έντασης του ανέμου επεκτάθηκε, κινούμενη με μεγάλη ταχύτητα και απειλώντας κατοικίες.

Ενημερωθήκαμε για το συμβάν από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου και άμεσα κινητοποιήθηκε όλη η ομάδα του ΣΕΔΑ, λόγω του μεγέθους του μετώπου που ήδη είχε δημιουργηθεί.

Η κατάσταση με την άφιξη των πρώτων οχημάτων στην περιοχή ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη έως τρομακτική. Συνολικά από την ομάδα μας συμμετείχαν 33 εθελοντές με 9 οχήματα (ΣΕΔΑ1- ΣΕΔΑ2-ΣΕΔΑ3-ΣΕΔΑ4-ΣΕΔΑ5-ΣΕΔΑ6-ΣΕΔΑ7-ΣΕΔΑ9-ΣΕΔΑ10). 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν σχετικά γρήγορα και ανέλαβαν τομείς. Προτεραιότητα δόθηκε στα σημεία που υπήρχαν κατοικίες. Η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια που συνεπικουρούμενη από την μορφολογία του εδάφους δημιουργούσε συνθήκες εξάπλωσης της φωτιάς προς όλες τις κατευθύνσεις και με μεγάλη ταχύτητα.

Χάρη στην άψογη συνεργασία και δυναμική όλων των εμπλεκόμενων φορέων η φωτιά ελέγχθηκε σχετικά γρήγορα. Στην περιοχή παρέμειναν σημαντικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις. Τα τελευταία πληρώματα οχημάτων του ΣΕΔΑ αποχώρησαν από το συμβάν την επόμενη ημέρα στις 9.00 π.μ. 

Στην κατάσβεση συμμετείχαν και αρκετοί πολίτες που βοήθησαν σημαντικά στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων τους. Εντυπωσιακή ήταν και η αντιμετώπιση του κόσμου με την πρόθεση να μας προσφέρει ότι μπορούσε ο καθένας προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο μας. Επιγραμματικά  θα λέγαμε ότι ήταν μια φωτιά από τις δυσκολότερες που έχουμε αντιμετωπίσει από το 2007 μέχρι σήμερα. Δυστυχώς  η κλιματική αλλαγή δημιουργεί όλο και πιο έντονα φαινόμενα που αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας ειδικά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.























Πυρκαγιά στην Σταυροπέδα και στην Παλαιόπολη (19/6/2024)

 Στις 9.30 σήμερα Τετάρτη (19/6/24), ενημερωθήκαμε από την Πολιτική Υπηρεσία του Δήμου για φωτιά στον ΧΥΤΑ. Λίγο μετά ξεκίνησε το ΣΕΔΑ5 με τρείς εθελοντές και στην συνέχεια η υδροφόρα του ΣΕΔΑ (ΣΕΔΑ6) με ένα ακόμη εθελοντή. Γύρω στις 13.20 ενημερωθήκαμε για δεύτερη φωτιά στην Παλαιόπολη όποτε ξεκίνησαν τα δυο οχήματα του Π.Κ. Άνδρου που βρίσκονταν στον ΧΥΤΑ και ακολούθησαν, στην  συνέχεια και τα δυο οχήματα του ΣΕΔΑ (ΣΕΔΑ5 και ΣΕΔΑ6). Ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν οχήματα του ΣΕΔΑ από την περιοχή της Χώρας και του Κορθίου. Ευτυχώς στο σημείο είχαν φθάσει εγκαίρως τα οχήματα του Π.Κ. Άνδρου και είχαν περιορίσει ήδη την φωτιά. Με την διαπίστωση ότι δεν χρειάζονταν επιπλέον οχήματα, ανακλήθηκαν τα οχήματα του ΣΕΔΑ από την Χώρα, ενώ έφθασε μετά από λίγο στην Παλαιόπολη το ΣΕΔΑ10 από το Κόρθι με δυο εθελοντές και επιπλέον δυο εθελοντές από Χώρα και Μπατσί. Μάλιστα από τις 16.00 το ΣΕΔΑ10 μετέβη στην Βουρκωτή για την πυρασφάλεια λόγω σταδίου 3.  Στις 17.50 αποχώρησαν τα οχήματα του ΣΕΔΑ ενώ παρέμειναν στο σημείο οχήματα του Π.Κ. Άνδρου.







                                           Φώτο: Ξανθός Γιάννης 
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates