-->

Πυρκαγιά στην περιοχή του Γαυρίου (10-1-2017)

 Στις 00.10 (Τετάρτη 10-1-2017) ενημερωθήκαμε για φωτιά πάνω από το Γαύριο. Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει πριν τα μεσάνυχτα Τρίτης- Τετάρτης και βρίσκονταν στην κορυφογραμμή ανατολικά  του Γαυρίου. Αρχικά κινητοποιήθηκε η ομάδα του ΣΕΔΑ που εδρεύει στο Γαύριο όπου ξεκίνησε με το ΣΕΔΑ2 και δυο εθελοντές, στη συνέχεια ακολούθησε και το ΣΕΔΑ8 από την περιοχή της Χώρας με τρείς ακόμη εθελοντές. Στο συμβάν συμμετείχαν και δυο ακόμη οχήματα του Π.Κ. Άνδρου. Ευτυχώς οι άνεμοι ήταν ασθενείς με αποτέλεσμα η φωτιά να σβηστεί σχετικά γρήγορα. Έτσι και ενώ ήταν καθ'οδόν το ΣΕΔΑ8 ειδοποιήθηκε να επιστρέψει καθώς η φωτιά είχε πλέον ελεγχθεί. 

Πυρκαγιά στις Χώνες (20/12/2017)

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11.40 κοντά στο χωριό Χώνες Κορθίου (20/12/2017). Ενημερωθήκαμε για το συμβάν από πολίτη στις 12.00 και αμέσως ενημερώθηκε η ομάδα της Χώρας και του Κορθίου καθώς το σημείο είχε πυκνή βλάστηση από σπάρτα (ασπαρτιές) και σφενδάμια. Η ένταση του ανέμου που έπνεε στην περιοχή ήταν 6-7 μποφόρ, με ΒΑ κατέυθυνση που "οδηγούσε" τη φωτιά προς τα πρώτα σπίτια του χωριού Χώνες. Από την Χώρα ξεκίνησαν 4 εθελοντές με δυο οχήματα (ΣΕΔΑ3 - ΣΕΔΑ4) και από το Κόρθι 2 εθελοντές ακόμη. Το ατυχές του συμβάντος ήταν ότι το όχημα του Κορθίου (ΣΕΔΑ5) βρίσκονταν στη περιοχή της Χώρας για το ετήσιο σέρβις με αποτέλεσμα η ομάδα του Κορθίου να συμμετάσχει χωρίς όχημα. Κατόπιν συννενόησης με το Π.Κ. Άνδρου ενημερωθήκαμε ότι πλέον το μέτωπο είχε περιορισθεί και δεν χρειάζονταν και τα 2 οχήματα, με αποτέλεσμα το ΣΕΔΑ4 να επιστρέψει στα Λιβάδια όπου εδρεύει.
   Στην περιοχή του συμβάντος βρίσκονταν ένα όχημα του Π.Κ. Άνδρου που επιχειρούσε με την φωτιά πλέον να έχει σβήσει, οπότε η ομάδα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου αποχώρησε από το συμβάν. Η καμένη περιοχή ήταν 3 περίπου στρέμματα.

O Σ.Ε.Δ.Α. στους προστάτες των πυροσβεστών Προφήτη Δανιήλ και των Τριών Παίδων εν καμίνω στο βουνό «Γερακώνες»

Πριν  αρκετά χρόνια, ο Σύλλογος των Εθελοντών  Δασοπυροσβεστών ‘ Ανδρου (Σ.Ε.Δ.Α.) , βοήθησε σημαντικά  στην διάνοιξη του φραγμένου και σε αχρησία σε πολλά σημεία του,   αγροτικού δρόμου  στο βουνό Γερακώνες,  που συνδέει  τις περιοχές  Βραχνού- Λειβάδια  με τον ερειπωμένο οικισμό  «Πετριές» και το μοναστήρι της Παναχράντου, ο οποίος σήμερα είναι σηματοδοτημένος και αριθμημένος  ως «μονοπάτι» με  τον αριθμό  18 από το Andros Routes της ‘Ολγας Καραγιάννη.
Στο μέσον της διαδρομής , επάνω σε λόφο , στη θέση «Κρεμαστές»  στα Φάλλικα και σε κτήμα ιδιοκτησίας Ιωάννου Νικολάου Στρατή, ευρίσκεται  το  παρεκκλήσιο  που τιμάται στην μνήμη του Προφήτη Δανιήλ  στις  17 Δεκεμβρίου.
Ο Σύλλογός μας , κλείνοντας εφέτος  δέκα (10)  χρόνια ουσιαστικής συμβολής στο έργο της δασοπυρόσβεσης στην ‘Ανδρο και  της κοινωνικής του  προσφοράς γενικώτερα, μετά από  πρόταση του μέλους του  Γιάννη Ξανθού,   πρόσφερε  σήμερα αρτοκλασία στην μνήμη του Προφήτη,  με συμμετοχή  στην κατανυκτική λειτουργία,  μελών του Δ.Σ. και του  Συλλόγου  καθώς και πιστών  από τα γύρω  χωριά των Φαλλίκων, της Μεσσαριάς και  Λειβαδίων  που πρόσφεραν διάφορα κεράσματα και ακολούθως  το κέρασμα συνεχίσθηκε στην έδρα του Συλλόγου μας, στο Δημοτικό Σχολείο Λειβαδίων . Μέρος της αρτοκλασίας προσφέρθηκε επίσης στους τροφίμους του Γηροκομείου Άνδρου.
 Πρόθεση του Συλλόγου μας  είναι η καθιέρωση και αναβάθμιση  της εορτής  κάθε χρόνο ώστε να αποκτήσει πανηγυρικώτερο χαρακτήρα ,  σηματοδοτώντας  έτσι την λήξη  της περιόδου πυροπροστασίας  –που ειδικά στην ‘Ανδρο  έχει μεγαλύτερη διάρκεια-  και ευχαριστώντας τον Προφήτη Δανιήλ  για την προστασία  των μελών του  υπό τις δύσκολες συνθήκες που επιχειρούν  .

Τέλεση Θείας Λειτουργίας από τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.


Ο Σύλλογος εθελοντών δασοπυροσβεστών Άνδρου, με αφορμή την εορτή του Προφήτη Δανιήλ & τριών παίδων εν κάμινω (προστάτες του πυροσβεστικού Σώματος) τελεί ανήμερα της εορτής την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30 πμ, πανηγυρική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στο ομώνυμο εκκλησάκι στην περιοχή «Κρεμαστές»  μεταξύ Λειβαδιών-Φαλίκων.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω του μονοπατιού 18, Λειβάδια- Βραχνού-Προφήτης Δανιήλ-Πετριάς-Φάλικα.

Σημείο συνάντησης δημοτικό σχολείο Λειβαδίων και ώρα 7:30 πμ.

Σε περίπτωση  βροχόπτωσης η Θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Γέννησης Θεοτόκου στα Φάλικα.

Θα ακολουθήσει κέρασμα στην έδρα του συλλόγου.(Δημοτικό σχολείο Λειβαδίων)

"Γιατί παίρνουν φωτιά τα τζάκια; Άρθρο με χρήσιμες συμβουλές για να μην βρεθείτε απροετοίμαστοι με το πολύ δυσάρεστο αυτό φαινόμενο."

Ανάφλεξη καμινάδας στα τζάκια.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της χρήσης του ξύλου ως καύσιμη ύλη για την θέρμανση των κατοικιών, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην χώρα μας που έχει σαν συνέπεια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή και αδυναμία να καλύψουν βασικές ανάγκες της οικογένειας τους όπως η θέρμανση του σπιτιού τους.

Μαζί με την αύξηση της κατανάλωσης ξύλου, αυξήθηκε παράλληλα και το φαινόμενο της ανάφλεξης στα τζάκια, ένα φαινόμενο αρκετά επικίνδυνο που μπορεί να μας στοιχίσει από την απώλεια της περιουσίας μας, σοβαρό τραυματισμό και ίσως σε μερικές περιπτώσεις και την απώλεια της ίδιας μας της ζωής.

Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αναφλεγεί η καπνοδόχος στα τζάκια για να αποφύγουμε παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Παγκόσμια Ημέρα ΒουνούΗ 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Εθελοντική Αιμοδοσία στην Άνδρο,


ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

36 55555
WOGR91 LGAT 080900
ΑΜΕΣΟ

ΑΠΟ ΕΜΥ/ΕΜΚ
Ελληνικό, 08-12-2017/1200 B
Α.Α. 39/2017 

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
(09-12-2017) ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (10-12-2017) ΣΤΗΝ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ, ΤΙΣ
ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:

1. Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
(09-12-2017) ΕΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (10-12-2017).
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ
ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

2. Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΘΡΑΚΗ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (10-12-2017)
ΕΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ
ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr

ΑΝΤ. ΛΑΛΟΣ
ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ

Α.Α
ΧΡ. ΠΕΤΡΟΥ
ΤΜΧΗΣ ΕΜΚ/1 
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates