-->

Πυρκαγιά στην περιοχή «Πλάτανος» (26/1/2024)

 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες (26/1/2024) στην περιοχή «Πλάτανος» η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των σχετικά ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Ενημερωθήκαμε για την πυρκαγιά στις 11.50 από τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Τρανάκο Γεώργιο. Λίγο μετά ακολούθησε ενημέρωση από το Πυρ. Κλιμάκιο Άνδρου για το συμβάν.

Λόγω του μεγέθους της πυρκαγιάς έγινε άμεση κινητοποίηση της ομάδας του ΣΕΔΑ με 5 οχήματα και 15 εθελοντές. Φθάνοντας στο σημείο ήδη επιχειρούσαν οχήματα του Π.Κ. Άνδρου. Κατόπιν συνεννόησης με τον επικεφαλής της  Πυροσβεστικής αναλάβαμε το νότιο τμήμα του μετώπου με σχεδόν όλη την ομάδα του ΣΕΔΑ που συμμετείχε στο συμβάν.

Ακολούθησαν στη συνέχεια οχήματα από Τήνο και Σύρο και δυνάμεις της ΕΜΟΔΕ. Το έργο ήταν δύσκολο καθώς η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια που σε κάποια σημεία, λόγω της μορφολογίας του εδάφους άλλαζε συνέχεια κατεύθυνση, δυσχαιρένοντας έτσι το έργο της κατάσβεσης. Ύστερα από συντονισμένες και συνάμα επίπονες προσπάθειες όλων των δυνάμεων, η πυρκαγία ελέγχθηκε  πλήρως στις 21.45. Λίγο μετά αποχώρησε η ομάδα μας.











ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Άνδρος 18/10/2023

                             

Ο ΣΕΔΑ ανακοινώνει ότι η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της 15ης Οκτωβρίου 2023 εξέλεξε νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τη Γενική Συνέλευση και καθόρισε τα μέλη του ως ακολούθως:

 

Νικόλαος Χαζάπης - Πρόεδρος

Στυλιανός Βαρθολομαίος - Αντιπρόεδρος

Άννα Φράγκου - Γραμματέας

Ιωάννης  Ξανθός - Ταμίας

Παναγιώτης  Πετράκης - Μέλος

Ιάκωβος Στεφάνου - Μέλος

Μιχαήλ Κουμαριανός - Μέλος

 

Η θητεία του ως άνω Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής και παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου από την αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.

Γενική Συνέλευση - Αρχαιρεσίες (15-10-2023)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Αγαπητά μέλη του ΣΕΔΑ,

Σας προσκαλούμε στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Λειβαδίων την  Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 11.00 π.μ. με οποιονδήποτε αριθμό μελών. Η ημερήσια διάταξη θα έχει ως εξής :

 

1. Aπολογισμός έτους που πέρασε
2. Έγκριση δαπανών που υπερβαίνουν τα 1.000€
3. Σχεδιασμός δράσεων πρόληψης εκ μέρους του ΣΕΔΑ
4. Προϋπολογισμός νέου έτους

5. Άλλα θέματα που θα τεθούν από τη ΓΣ
6. Αρχαιρεσίες

Παρακαλούμε θερμά να παραστείτε, η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη.

 

Το Δ.Σ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΗΣ ΥΔΡΟΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΔΑ


Στην συνέχεια της από 28 Αυγούστου 2023 ανακοίνωσης μας για την αγορά από τον ΣΕΔΑ, αποκλειστικά δικής του, μεταχειρισμένης υδροφόρας και επειδή δημιουργήθηκε αθέλητα σύγχυση στους ενδιαφερόμενους δωρητές οικονομικής ενίσχυσης και γίναμε αποδέκτες πολλών τηλεφωνημάτων και ερωτήσεων από αυτούς, συνεπεία της πρόσφατης σχετικής ανακοίνωσης από το Επαρχείο Άνδρου για αγορά δικής του καινούργιας υδροφόρας σε αντικατάσταση αυτής που καταστράφηκε, διευκρινίζουμε τα παρακάτω προς ενημέρωση του κοινού:

Κατ’ αρχάς, για άρση τυχόν παρεξήγησης, δηλώνουμε ότι δεχθήκαμε με ευχαρίστηση, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Επαρχείου Άνδρου σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τον Δήμο Άνδρου δια των νομίμων εκπροσώπων τους για την αγορά καινούργιας δικής τους υδροφόρας. Το νησί μας, λόγω του μεγέθους του, της λειψυδρίας που παρατηρείται και του κινδύνου των πυρκαγιών, χρειάζεται δύο και τρείς τουλάχιστον υδροφόρες για να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες που δημιουργούνται. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Επαρχείο Άνδρου, η δέσμευση του ποσού των 200.000€ για την αγορά μιας καινούργιας υδροφόρας από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι αυτό το όχημα, όταν εγκριθεί, στη συνέχεια ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, θα ακολουθήσει ο μειοδοτικός διαγωνισμός και τέλος η κατασκευή του από την ανάδοχη προμηθευτική εταιρεία, τότε πλέον θα διατεθεί στο Δήμο Άνδρου για τις ανάγκες του Δήμου. Άλλωστε σχετική διευκρίνιση έχει δοθεί και από τον Έπαρχο Άνδρου, κ. Λάσκαρη στην προσωπική του σελίδα σε ηλεκτρονικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως, η ανακοίνωση που έχει γίνει από τον Σύλλογό μας, αφορά την άμεση αγορά μεταχειρισμένης ιδιόκτητης υδροφόρας από τον ΣΕΔΑ, ανεξάρτητης και πρόσθετης από αυτήν του Δήμου ή του Επαρχείου, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή «ετοιμοπόλεμη» για την πλήρωση των πυροσβεστικών οχημάτων, όχι μόνο του Συλλόγου μας, αλλά και του Πυρ. Κλιμακίου Άνδρου, καθώς και των τυχόν εκτός του νησιού δυνάμεων που καλούνται να συνδράμουν, όπως συνέβαινε άλλωστε και με αυτή που δυστυχώς κάηκε.

Μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση του κόσμου και των Συλλόγων είναι σημαντική και συγκινητική, αλλά δεν επαρκεί για την αγορά του οχήματος για το οποίο έχουμε κάνει σχετική έρευνα αγοράς και έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα το ποσό της τάξεως  του 1/10 μόνο του κόστους αγοράς.

Για όσους μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΣΕΔΑ είναι:

-Alpha Τράπεζα: 622.00.2002.004339
ΙΒΑΝ:
  GR4701406220622002002004339

-Εθνική Τράπεζα:  313/296153-92
ΙΒΑΝ:
GR8301103130000031329615392



Υ.Γ. Παρακάτω επαναδημοσιεύουμε την αρχική μας ανακοίνωση για πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων η οποία έχει ως ακολούθως:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΟΦΟΡΑΣ

Στην μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 26/8 σε δυο σημεία της βόρειας Άνδρου από κεραυνό, η μάχιμη ομάδα του ΣΕΔΑ συμμετείχε από την πρώτη στιγμή της κατάσβεσης στο συμβάν. Στο σημείο κορύφωσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν 32 εθελοντές του ΣΕΔΑ με 9 πυροσβεστικά οχήματα. Δυστυχώς κάποια στιγμή εγκλωβίστηκε η υδροφόρα του Συλλόγου μας (ΣΕΔΑ6), λόγω του φαινομένου της καμινάδας, που είχε σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή αυτής.  Ευτυχώς όμως ο οδηγός κατάφερε να διαφύγει με την βοήθεια του πυροσβεστικού οχήματος που ακολουθούσε. Στις δασικές πυρκαγιές καθοριστικό ρόλο παίζει η επάρκεια νερού, που μπορούν να εξασφαλίσουν μεγάλα υδροφόρα οχήματα. Επομένως η απώλεια του συγκεκριμένου οχήματος μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων. Γιαυτό τον λόγο καλούμε όσους μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά, ώστε να προβούμε στην αντικατάσταση της υδροφόρας.

GATHERING MONEY FOR THE REPLACEMENT OF THE WATER TANK TRUCK

During the huge fire which broke out on the 26th of August in two northern parts of Andros from lightning the active fire fighter volunteers {SEDA} participated in the extinguishment of the fire from the beginning. 32 volunteers of SEDA with 9 firetrucks took part in extinguishing the fire at the climax. Unfortunately at some point the water tank truck of SEDA {SEDA 6} got trapped because of  ”the chimney  phenomenon” which resulted in the total destruction of this truck. Fortunately the driver of the truck managed to escape with the assistance of another fire truck which was following it.

In forest fires the major role is played by the adequacy of water which can be transported by the trucks with big water tank. Therefore the lack of such a vehicle significantly reduces the effectiveness of the fire fighters. For this reason we request financial aid from anyone available in order to achieve our goal, the replacement of the water tank truck.

Below we have included the bank accounts of the Society of Volunteer Forest Firefighters in Andros [SEDA]

-Alpha bank. 622.00.2002.004339
ΙΒΑΝ:  GR4701406220622002002004339

-National bank. 313/296153-92
ΙΒΑΝ: GR8301103130000031329615392

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΟΦΟΡΑΣ

 Στην μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 26/8 σε δυο σημεία της βόρειας Άνδρου από κεραυνό, η μάχιμη ομάδα του ΣΕΔΑ συμμετείχε από την πρώτη στιγμή της κατάσβεσης στο συμβάν. Στο σημείο κορύφωσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν 32 εθελοντές του ΣΕΔΑ με 9 πυροσβεστικά οχήματα. Δυστυχώς κάποια στιγμή εγκλωβίστηκε η υδροφόρα του Συλλόγου μας (ΣΕΔΑ6), λόγω του φαινομένου της καμινάδας, που είχε σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή αυτής.  Ευτυχώς όμως ο οδηγός κατάφερε να διαφύγει με την βοήθεια του πυροσβεστικού οχήματος που ακολουθούσε. Στις δασικές πυρκαγιές καθοριστικό ρόλο παίζει η επάρκεια νερού, που μπορούν να εξασφαλίσουν μεγάλα υδροφόρα οχήματα. Επομένως η απώλεια του συγκεκριμένου οχήματος μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων. Γιαυτό τον λόγο καλούμε όσους μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά, ώστε να προβούμε στην αντικατάσταση της υδροφόρας.

Δημοσιεύουμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς  του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου για όσους θέλουν να μας ενισχύσουν στην αγορά ενός τέτοιου οχήματος.  

-Alpha Τράπεζα : 622.00.2002.004339
ΙΒΑΝ:  GR4701406220622002002004339

-Εθνική Τράπεζα:
313/296153-92

ΙΒΑΝ: GR8301103130000031329615392

Πυρκαγιά στο Βακόνι (25/6/2023}

 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα (Κυριακή 25/6/2023) στο Βακόνι κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Γαυρίου - Χώρας. Ενημερωθήκαμε για το συμβάν στις 12.40 από μέλος του Συλλόγου μας. Αρχικά ξεκίνησε το ΣΕΔΑ9 με δύο εθελοντές, ενώ καθοδόν βρίσκονταν και άλλο ένα οχήμα, το οποίο επέστρεψε καθώς δεν χρειάστηκε η συνδρομή του. Στο σημείο βρίσκονταν δυο οχήματα του Πυρ. Κλιμακίου Άνδρου που επειχειρούσαν και η φωτιά είχε ελεγχθεί. Αφού έγινε σχολαστική διαβροχή τα οχήματα απόχώρησαν.  Ευτυχώς χάρη στην  συνδρομή περαστικών η φωτιά δεν επεκτάθηκε και περιορίστηκε σχετικά. Από πλευράς ΣΕΔΑ συμμετείχαν συνολικά 4 εθελοντές. 

Παραλαβή εξοπλισμού

Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Σ.Ε.Δ.Α.) παρέλαβε τον παρακάτω εξοπλισμό στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων δασοπροστασίας, ως αποτέλεσμα των καταστρεπτικών πυρκαγιών του 2021. Το πρόγραμμα υλοποιείται πανελλαδικά με δράσεις που έχουν στόχο την κατάρτιση, ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυρόσβεσης – Δασοπροστασίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΜΚΣ Δεσμός, σε συνεργασία με το WWF Greece και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εθνικής Τράπεζας.

Ο εξοπλισμός που παρελήφθη αφορούσε:

5 κράνη δασοπυρόσβεσης

30 ζευγάρια γάντια δασοπυρόσβεσης

5 μάσκες δασοπυρόσβεσης με φίλτρο ABEK1 Hg P3 R D

12 στολές δασοπυρόσβεσης

10 ζευγάρια μπότες δασοπυρόσβεσης

5 αντιπυρικές κουκούλες – μπαλακλάβα

5 θήκες εργαλείων στήθους – φορέας ασυρμάτου

2 σωλήνες με storz 0,65cm

6 σωλήνες με storz 0,25cm

2 δίκρουνα 45 – 25Χ25

1 αλυσοπρίονο

1 δοχείο combi (καυσίμου - λιπαντικού αλυσίδας)

Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Σ.Ε.Δ.Α.) ευχαριστεί θερμά τόσο τους χορηγούς όσο και τους φορείς που συνετέλεσαν στην υλοποίηση του προγράμματος και συμπεριέλαβαν τον σύλλογο μας στο πρόγραμμα, δίνοντας έτσι κουράγιο και δύναμη στους εθελοντές μας να συνεχίσουν το ανιδιοτελές τους έργο, που στόχο έχει την προστασία του φυσικού – ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου στο μέτρο των δυνατοτήτων του συλλόγου.

 

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates