-->

Πρόσκληση σε ενημερωτική συζήτηση για τα αιολικά "πάρκα"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

Η πρωτοβουλία πολιτών «Άνδρος Ανεμογεννήτριες Ενημέρωση Τώρα (ΑΝΑΝΕΤΩ)», Η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ), ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου, το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου (φορέας Andros Routes) και το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

σας προσκαλούν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18:00, στο Κινηματοθέατρο της
Χώρας Άνδρου σε εκδήλωση ενημέρωσης με θεμα:

«ΑΝΔΡΟΣ ΓΕΜΑΤΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ 100-150 ΜΕΤΡΩΝ;»
Η επικείμενη αμετάκλητη βιομηχανοποίηση του τοπίου της Άνδρου

Εφόσον υλοποιηθεί το σενάριο που αναφέρεται στον τίτλο της εκδήλωσης, δεν θα έχουμε που την κεφαλή κλίναι...χωρίς να βλέπουμε τεράστιες ανεμογεννήτριες.

Πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως και για το οποίο οφείλουμε να πάρουμε θέση πριν να είναι πολύ αργά!

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:

Τρύφωνας Κόλλιας από Αθήνα, Δικηγόρος Αθηνών, LL.M., εξειδικευμένος σε
ζητήματα περιβαλλοντικού και διοικητικού δικαίου

θέμα εισήγησης: «Το νομικό οπλοστάσιο των πολιτών και των φορέων ως προς την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων»

Δημήτρης Παυλάκης από Τήνο, Χημικός Μηχανικός, Επενδυτικός Τραπεζίτης και
Σύμβουλος Επιχειρήσεων

θέμα εισήγησης: «Αιολικά: Μια ακριβή ενεργειακή και περιβαλλοντική απάτη»

Γιάννης Σχίζας από Κάρυστο, Διαχειριστής του ιστοτόπου Οικολογείν

θέμα εισήγησης: «Τοπίο, ανεμογεννήτριες και τουρισμός. Μια εναλλακτική χρήση της
αιολικής ενέργειας»

Σπύρος Μητρογιάννης από Πάρο, Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αρχίλοχος

θέμα εισήγησης: «Η κοινωνική κινητοποίηση ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά στην Πάρο»

Αλέξανδρος Μαβής από Άνδρο, Βιοτεχνολόγος, Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος
Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

θέμα εισήγησης: «Μια σύντομη περιγραφή των υπό εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών με τελική αδειοδότηση στην Άνδρο»
Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση

Γενική Συνέλευση (9-9-2018)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Αγαπητά μέλη του ΣΕΔΑ,
Σας προσκαλούμε στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Λειβαδίων την  Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 19.00' με οποιονδήποτε αριθμό μελών. Η ημερήσια διάταξη θα έχει ως εξής :

1. Aπολογισμός έτους που πέρασε
2. Έγκριση δαπανών που υπερβαίνουν τα 1.000€
3. Σχεδιασμός δράσεων πρόληψης εκ μέρους του ΣΕΔΑ
4. Προϋπολογισμός νέου έτους
5. Άλλα θέματα που θα τεθούν από τη ΓΣ

Παρακαλούμε θερμά να παραστείτε, η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Για τον ΣΕΔΑ

Ο Πρόεδρος Νίκος Χαζάπη
O Γραμματέας Παντελής Στυλιανός

Πυρκαγιά στην περιοχή "Τρύπες" (21-8-2018)

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή "Τρύπες" πάνω από την παραλία του ¨"Νημποριού". Ενημερωθήκαμε για την πυρκαγιά στις 20.00 και άμεσα κινητοποιήθηκε η ομάδα του ΣΕΔΑ στη Χώρα. Στη συνέχεια ακολούθησε καταιγισμός τηλεφωνημάτων και ενώ εκείνο το χρονικό διάστημα μέλη της ομάδας μας μετέφεραν νερό με την υδροφόρα του Συλλόγου (ΣΕΔΑ6). Φυσικά έπρεπε να επιστρέψουν για να παραλάβουν τα πυροσβεστικά οχήματα ώστε να μεταβούν στο συμβάν. Η περιοχή είχε χαμηλή φρυγανώδη βλάστηση με σχεδόν περιμετρική  κάλυψη από δρόμο του επαρχιακού δικτύου. Η ένταση όμως του ανέμου ήταν ισχυρή με κίνδυνο να υπερπηδήσει τον δρόμο από την νότια πλευρά  του μετώπου. Για το συμβάν ξεκίνησαν 4 πυροσβεστικά οχήματα (ΣΕΔΑ1 - ΣΕΔΑ3 - ΣΕΔΑ5 - ΣΕΔΑ8) με 13 εθελοντές. Πρώτο στο συμβάν κατέφθασε το όχημα του Π.Κ. Άνδρου που είχε περιορίσει ήδη το μέτωπο. Σε δυο ώρες περίπου η φωτιά είχε σβήσει με διαβροχή της καμένης έκτασης ώστε να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις. Με το πέρας των ενεργειών αποχώρησαν τα οχήματα ενώ στο σημείο παρέμεινε όχημα του Π.Κ. Άνδρου.

Συμμετοχή του ΣΕΔΑ στην καταστροφική πυρκαγιά στην Αν. Αττική. (25-26/7/2018)


 Κλιμάκιο του ΣΕΔΑ με 6 εθελοντές και 1 όχημα (ΣΕΔΑ 3) έφτασε την Τρίτη 25 Ιουλίου στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, μετά από πρωτοβουλία του Υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας  του Δήμου ‘Ανδρου κ. Δημήτριου Λάσκαρη, και κατόπιν συνεννόησης με τους Υπευθύνους του Συλλόγου μας προκειμένου να συμβάλλει στις επιχειρήσεις πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης και πυροφυλακής. 
Το χρονικό της δράσης μας: Φθάνοντας στην Ραφήνα και με την  καθοδήγηση συναδέλφων εθελοντών αρχικά, της ομάδας του Βύρωνα μεταβήκαμε στη Νέα Μάκρη όπου ήταν το κέντρο επιχειρήσεων. Αφού ενημερωθήκαμε κληθήκαμε από κατοίκους να σβήσουμε κάτι μικροεστίες στην περιοχή γύρω από σπίτια στη περιοχή της Ν. Μάκρης. Στη συνέχεια και κατόπιν κλήσης της ομάδας μας μέσω ασυρμάτου μεταβήκαμε στον οικισμό του Νταού Πεντέλης, σε περιοχή κοντά στην Ιερά Μονή (Ι.Μ.) Παντοκράτορος. Εκεί  βρεθήκαμε με παλαιότερο Διοικητή του Π.Κ. Άνδρου (Β.Β.) όπου υπό την καθοδήγησή του σχηματίσαμε δυο πεζοπόρα που επιχειρούσαν σε μικροεστίες έως αργά το βράδυ. Με το πρώτο φως της ημέρας (26ης Ιουλίου) κινηθήκαμε  νοτιότερα για να συνεχίσουμε την κατάσβεση εστιών είτε με πεζοπόρα είτε με την χρήση του οχήματος. Λίγο πρίν το μεσημέρι και με την αλλαγή της βάρδιας βρεθήκαμε και με τον δεύτερο επίσης παλαιότερο Διοικητή του Π.Κ. Άνδρου (Ζ.Γ.).  Αυτό διήρκεσε μέχρι και τις  16.00 όπου αποχωρήσαμε καθώς πλέον ελάχιστες μικροεστίες υπήρχαν και οι κατασβεστικές δυνάμεις ήταν αρκετές.
Φωτο: Μπατής Β. - Λάσκαρης Δ.
Δυστυχώς η καταστροφή τεράστια και με πολλά ανθρώπινα θύματα. Το ευχάριστο για την ομάδα μας ήταν η παροχή βοηθείας έστω και κατ’ αυτό τον τρόπο, η συνεργασία με παλιούς αξιόλογους συναδέλφους αξιωματικούς του Π.Σ. και η εμπειρία συνεισφοράς σε τέτοιου μεγέθους και περιβάλλοντος συμβάντα. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία FAST FERRIES για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Συλλόγου μας για την δωρεάν μετακίνηση τόσο των 6 εθελοντών αλλά και του οχήματος. Η αναφορά είναι μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης σε αυτήν, καθώς πάντα ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματα του ΣΕΔΑ αποδεικνύοντας επί του πρακτέου ότι στέκεται στο πλευρό του Συλλόγου μας. Επίσης ευχαριστούμε τους συνάδελφους εθελοντές της Ραφήνας και του Βύρωνα για την υποστήριξή τους καθώς και τους δύο αξιωματικούς του Π.Σ. και παλαιότερους Διοικητές του Π.Κ. Άνδρου, οι οποίοι έδειξαν αμέριστη εμπιστοσύνη στην ομάδα μας όπως και γνώση διαχείρισης. Φυσικά θα ήταν άδικο να μην ευχαριστήσουμε και τους εθελοντές του Συλλόγου μας  που συμμετείχαν σ’ αυτή την αποστολή του ΣΕΔΑ.  

Καθαρισμός σε στεριά και θάλασσα

Την έμπρακτη συνδρομή τους σε χερσαίες και θαλάσσιες δράσεις καθαρισμού της Άνδρου προσέφεραν στις 10 Ιουνίου εθελοντές του ΣΕΔΑ. Ενώ η Κυριακή σηματοδοτεί ημέρα ανάπαυσης από την εργασιακή εβδομάδα, κλιμάκια του Συλλόγου μας, αφοσιωμένα στον σκοπό της πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας όπως και της κοινωνικής προσφοράς, πραγματοποίησαν καθαρισμό τμήματος του επαρχιακού δρόμου Λειβαδίων – Βραχνού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδίων. Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 10.00 το πρωΐ, όπου και οι δυο ομάδες με τα χορτοκοπτικά τους ξεκίνησαν τον καθαρισμό. Η προσπάθεια διήρκεσε μέχρι τις 14.00 και εκτός από την κοπή των χόρτων – θάμνων που είχαν «βγει» στο οδόστρωμα, συμπεριλάμβανε καθαρισμό από τα «φυτεμένα» σκουπίδια των ασυνείδητων οδηγών που τα πέταξαν από το παράθυρο του οχήματος με σκοπό τον "πολλαπλασιασμό τους", γιατί ίσως κάτι τέτοιο να έχουν στο μυαλό τους τελικά. Βέβαια εκ των πραγμάτων πολλαπλασιάζονται καθώς βλέποντας, τα πρώτα σκουπίδια στα χαντάκια ακολουθούν και άλλοι το παράδειγμα. Κρίμα! Πολύ κρίμα!
Ωστόσο καθαρίστηκε τμήμα του δρόμου περίπου 1000 μέτρων και η συγκομιδή των σκουπιδιών ήταν τέσσερις πολύ μεγάλες σακούλες!!! Ο επίλογος συμπεριλάμβανε κέρασμα από τον Σύλλογο Λειβαδίων. Τέτοιες δράσεις εκτός από τα πολιτιστικά - περιβαλλοντικά οφέλη έχουν επιπλέον σαν αποτέλεσμα την σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων και την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, απαραίτητα πλέον εργαλεία για την στήριξη της κοινωνίας μας.
Την ίδια ημέρα ο Σύλλογος μας είχε και παράλληλη δράση με τον Δήμο Άνδρου και το Λιμεναρχείο Άνδρου στον καθαρισμό του Λιμανιού της Χώρας. Σ’ αυτή τη δράση συμμετείχαν δυο εθελοντές με ένα όχημα (ΣΕΔΑ5) ενώ για τον καθαρισμό του δρόμου ασχολήθηκαν τέσσερις εθελοντές με ένα όχημα (ΣΕΔΑ8).


Φωτο: Μπανίκας Ν. - Βολίκας Α.
Σχετική ανάρτηση από τον Σύλλογο Λειβαδίων.

"Σαν έτοιμοι από καιρό"

Ενημέρωση και Πρόληψη,άλλος ένας στόχος του Σ.Ε.Δ.Α υλοποιείται.

Για την σημασία της πυρόσβεσης και την ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος της Άνδρου από κινδύνους,όπως η πυρκαϊά,είχαν την ευκαιρία να μάθουν μικροί μαθητές στην επίσκεψη του Σ.Ε.Δ.Α. στο Νηπιαγωγείο Κορθίου την Δευτέρα 04.06.2018 . Οι μαθητές αλλά και οι νηπιαγωγοί άκουσαν τους δύο εθελοντές-μέλη του συλλόγου,να εξηγούν και να αναλύουν τις βασικές αιτίες πυρκαγιών και να συμβουλεύουν για μέτρα προστασίας ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς Μήνες. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από πολύ κοντά επίδειξη πυρόσβεσης με εγκατάσταση από πυροσβεστικό όχημα (Σ.Ε.Δ.Α. 3).


Ο Σ.Ε.ΔΑ. στο πλαίσιο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής ,της περιουσίας των πολιτών, καθώς επίσης και του περιβάλλοντος , δραστηριοποιείται όποτε του δίνεται η ευκαιρία: αφουγκραζόμενος την σημαίνουσα αξία των μέτρων πολιτικής προστασίας , δρα εθελοντικά για την ενημέρωση των κατοίκων της Άνδρου και την εξοικείωση τους με μέτρα πρόληψης ιδιαίτερα εν όψει καλοκαιριού.Το μήνυμα του απευθύνεται σε όλους : Για το περιβάλλον κάθε άτομο είναι οιωνεί προστάτης του ανεξαρτήτως ηλικίας.


Απεγκλωβισμός τουριστικού λεωφορείου στα Λειβάδια (03-06-2018)

Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια απεγκλωβισμού τουριστικού λεωφορείου στο χωριό Λιβάδια. Το γεγονός συνέβη όταν ο οδηγός επιχείρησε να στρίψει σε κλειστή στροφή, κάτω από τον Ι.Ν του Αγίου Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα το πίσω μέρος του λεωφορείου να κολλήσει στην άσφαλτο. Με τη χρήση του οχήματος Σ.Ε.Δ.Α 1 τέσσερις από τους εθελοντές συνέδραμαν ενεργά στο εγχείρημα του απεγκλωβισμού. Εκτός από την προσφορά τους αυτή καθαυτή, η σημαντικότητα της δράσης των εθελοντών αποτιμάται και χρονικά, καθώς στο μεταξύ είχαν ήδη κληθεί και διενεργούσαν έλεγχο και την συντήρηση των οχημάτων του Σ.Ε.Δ.Α. Πλήρωση δεξαμενής Φάρου Φάσσας (31-05-2018)

Κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού ,ο Σ.Ε.Δ.Α πραγματοποίησε την Πέμπτη 31-05-2018,πλήρωση της δεξαμενής ύδατος του Φάρου Φάσσας.Με την χρήση των οχημάτων Σ.Ε.Δ.Α 4 και Σ.Ε.Δ.Α 2 , τέσσερις εθελοντές κατάφεραν να προσεγγίσουν την δύσβατη τοποθεσία του Φάρου και να ολοκληρώσουν επιτυχώς το έργο τους. Προηγήθηκε προσπάθεια πλήρωσης της δεξαμενής την Τετάρτη 30-5-2018 με το όχημα Σ.ΕΔ.Α 6 και δύο εθελοντές, στάθηκε όμως αδύνατο να προσεγγίσουν το σημείο, λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου λίγο πριν τον φάρο.
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates