-->

Εξαφανίζεται το χώμα από τα ελληνικά νησιά

«Στερεύει» το γόνιμο χώμα σε πολλά νησιά του Αιγαίου με αποτέλεσμα να πλήττονται το περιβάλλον, η γεωργία, οι τοπικές οικονομίες αλλά και ο τουρισμός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες ενώ σοβαρό πρόβλημα έχουν η Ικαρία και η Κρήτη - τόσο στον ορεινό όγκο αλλά και στις νότιες περιοχές της, όπως για παράδειγμα τα Σφακιά. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης. Οπως λέει «το γόνιμο χώμα, ή αλλιώς ο χούμος, αυτοί οι λίγοι πόντοι του επιφανειακού μαύρου χώματος είναι ό,τι πολύτιμο έχουν τα νησιά. Χωρίς το γόνιμο χώμα δεν υπάρχει γεωργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές και όχι μόνο οικονομίες ενώ δημιουργείται πρόβλημα και στον υδροφόρο ορίζοντα με την ποιότητα και ποσότητα του νερού». 
 Ο χούμος, αυτό το πολύτιμο θρεπτικό στρώμα, δημιουργείται από τα φύλλα και την οργανική ύλη που πέφτει κάθε χρόνο, τα υπολείμματα κλαδιών και ριζών καθώς και από τα απορρίμματα και υπολείμματα ζωικών οργανισμών. Σύμφωνα με τους ειδικούς στεριά και θάλασσα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Και αυτός είναι ο λόγος που η διάβρωση του εδάφους επιδρά και στο θαλάσσιο περιβάλλον. 
 «Οταν αυτό το θρεπτικό στρώμα χώματος διαβρωθεί και καταλήξει στη θάλασσα, συνήθως απομένει ο άργιλος: ένα φτωχό στρώμα χώματος όπου λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών δεν φυτρώνει βλάστηση» τονίζει η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου.
 Παράλληλα, συνεχίζει, «έχει και χαμηλότερο ρυθμό απορρόφησης του βρόχινου νερού, με αποτέλεσμα να μην εμπλουτίζεται επαρκώς ο υδροφόρος ορίζοντας. Ετσι, όταν δεν υπάρχουν πλέον τα δέντρα ή οι θάμνοι, αλλά ούτε ο χούμος, το νερό της βροχής παρασέρνει το χώμα και ό,τι άλλο βρεθεί στην πορεία του. Ουσιαστικά μπαζώνοντας τη θάλασσα και διαταράσσοντας την ισορροπία του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Οι θάλασσες έχουν ανάγκη την οργανική ύλη της στεριάς η οποία στηρίζει την παραγωγικότητα. Ομως με τη μη αναστρέψιμη διάβρωση εμπλουτίζουμε το θαλάσσιο περιβάλλον με μπάζα (δηλαδή μη γόνιμο έδαφος) και φυσικά τα λύματα και τα σκουπίδια.
 Όταν το χώμα χάνεται από τα νησιά, τότε η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη, λένε οι ειδικοί. Κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν οι ορεινοί όγκοι που θα το εμπλούτιζαν με νέα γόνιμη ύλη. 

Αλυσιδωτές αντιδράσεις 

 «Η διάβρωση του εδάφους είναι ένα από τα πιο σημαντικά - και ταυτόχρονα μη αναστρέψιμα φαινόμενα που στον ελλαδικό χώρο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη έκταση, με προοδευτικά σημαντικές επιπτώσεις που εκτείνονται από το περιβάλλον, τη γεωργία μέχρι την οικονομία και τον τουρισμό», συμπληρώνει ο Θοδωρής Τσιμπίδης. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές περιοχές και οικότοποι στη Μεσόγειο απειλούνται ή υποβαθμίζονται από τη διάβρωση, την υπερβόσκηση αλλά και τις πυρκαγιές. Και αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας (γεωργία, αλιεία, τουρισμό) αλλά και την προμήθεια ζωτικών αγαθών όπως το πόσιμο νερό και η τροφή. Για τους λόγους αυτούς, οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης του εδάφους στα νησιά.
 Οπως λένε, η ανθρωπογενής επιβάρυνση κυρίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες με ουσιαστικά αυτοκαταστροφικές πρακτικές έχει προκαλέσει μέσα σε λίγα χρόνια μη αναστρέψιμη επιβάρυνση στο γόνιμο έδαφος. Οπως επισημαίνει, ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμης Λέκκας, σε νησιά με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση (π.χ. Μύκονος) το ζητούμενο είναι πλέον η εύρεση ελεύθερων χώρων με χώμα! «Ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει πως σε μια μεγάλη νεροποντή θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις πλημμύρες αφού δεν υπάρχει πλέον χώμα για να απορροφήσει το νερό», λέει. «Η κατάσταση δεν πρόκειται να φτιάξει από μόνη της. 
 Το έδαφος δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πριν περάσουν εκατοντάδες χρόνια». Και συμπληρώνει: «Πριν από λίγες μέρες είδα να καταστρέφεται μια τεράστια περιοχή - ένα ολόκληρο βουνό επί της ουσίας - στην περιοχή Κέφαλος στην Κω από τις χωματουργικές εργασίες προκειμένου να κατασκευαστεί μια μεγάλη τουριστική μονάδα». Οπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το μεγαλύτερο πρόβλημα στις Κυκλάδες το αντιμετωπίζει η Μύκονος. «Εδώ το πρόβλημα προήλθε από την άναρχη και χωρίς μέτρο δόμηση αλλά και την εγκατάλειψη, αν όχι όλων, των περισσότερων χωραφιών». 
  Ακολουθεί η Τήνος. Το νησί πριν από χρόνια διέθετε ένα πολύ καλό σύστημα προστασίας των εδαφών (με αναβαθμίδες, δηλαδή τοίχους ξερολιθιάς που συγκρατούσαν το χώμα). «Το σύστημα αυτό γκρεμίστηκε επειδή άλλαξε ο τρόπος ζωής των κατοίκων και εγκαταλείφθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η γη», συμπληρώνει ο επικεφαλής του «Αρχιπελάγους». Το κλειδί, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη της γεωργίας στα νησιά και ο περιορισμός της κτηνοτροφίας.
 Οπως λένε, η Πάρος και η Νάξος αντιμετωπίζουν τα λιγότερα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διάβρωση του εδάφους επειδή οι κάτοικοι καλλιεργούν ακόμη. Επιπλέον, στα μέρη που δεν καλλιεργούνται υπάρχει διάβρωση του εδάφους από τον αέρα. 
  Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον πολλές περιοχές της Μεσογείου. Και έχει να κάνει με την ξήρανση των εδαφών. «Το χώμα παύει να είναι στεγνό μόνο όταν καλλιεργείται. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί η γεωργία από τα νησιά», λένε οι επιστήμονες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι στα νησιά πρέπει να αναπτυχθούν και πάλι οι αναβαθμίδες προκειμένου να συγκρατούνται τα χώματα. 
  Στο παρελθόν υπήρξε και επιδότηση ενός τέτοιου προγράμματος και σήμερα κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα ανάλογο πρόγραμμα αλλά και να εφαρμοστεί μια εθνική στρατηγική για την εμπόδιση της διάβρωσης του εδάφους. 
 Η Κρήτη, κυρίως το νότιο τμήμα, αποτελεί παράδειγμα περιοχής που έχει διαβρωθεί επειδή, σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, δεν έχει μπει κανένα όριο στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Πρόβλημα διάβρωσης εξαιτίας της κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει και ο ορεινός όγκος της Δυτικής Ικαρίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο επειδή δεν υπήρχε χώμα για να συγκρατήσει τα νερά με συνέπεια να προκληθούν πολύ μεγάλες ζημιές στο νησί. 

 Οι αιτίες της διάβρωσης

 Σήμερα οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν τη διάβρωση του εδάφους είναι οι πυρκαγιές, η υπερβόσκηση και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, η πρώτη μαζική απώλεια δασών (για παράδειγμα της βελανιδιάς στα νησιά αλλά και σε αλλά μέρη της Ελλάδας) προκλήθηκε πριν από πολλές δεκαετίες την εποχή των καρβουνιάρηδων. Τότε, δηλαδή που το κάρβουνο ήταν το βασικό υλικό για θέρμανση και μαγείρεμα ιδίως στα αστικά κέντρα. Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα στα χερσαία και δασικά οικοσυστήματα προκλήθηκε από τις ανεξέλεγκτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας των αιγοπροβάτων. «Πολλοί βοσκότοποι καταστράφηκαν ενώ εξαιτίας της υπερβόσκησης προκλήθηκε μη αναστρέψιμη καταστροφή στα οικοσυστήματα με θαμνώδεις σχηματισμούς. Για παράδειγμα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα αναδάσωσης ή ανάκαμψης». Οπως υποστηρίζει, «οι πολυάριθμες ελλείψεις στον σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος επιδοτήσεων αξιοποιήθηκαν για λόγους μικροπολιτικής και μικροεξυπηρετήσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και τις τοπικές Αρχές συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο να δοθεί η χαριστική βολή στα οικοσυστήματα, καταστρέφοντας παράλληλα και τη μικρής κλίμακας κτηνοτροφία».

 Ενα παγκόσμιο πρόβλημα

 Η διάβρωση του εδάφους είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα παγκοσμίως. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει λύσεις - εργαλεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων. 
 Ετσι, στο πλαίσιο της διαμεσογειακής δράσης «Landcare» το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένους ερευνητικούς φορείς, μελετά τρόπους αποκατάστασης του υποβαθμισμένου ή διαβρωμένου εδάφους στις ευάλωτες περιοχές. Στόχος είναι να αναπτυχθούν πρακτικές λύσεις σε καίρια προβλήματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση του εδάφους. 
 Σε αυτή τη φάση οι έρευνες του «Αρχιπελάγους» επικεντρώνονται στην παρακολούθηση της τρωτότητας και του ρυθμού αποκατάστασης εδαφών που έχουν υποστεί - πρόσφατες - καταστροφές από πυρκαγιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που τρέχουν το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
 Εδώ η ανθρωπογενής επιβάρυνση τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές από αυτές τις περιοχές φαίνεται ως μη αναστρέψιμη για το γόνιμο έδαφος που χρειάστηκε πολλούς αιώνες για να σχηματιστεί. 

 Πηγή: Τα Νέα

Ναυτιλιακές σπουδές στην Άνδρο

SHIPPING   &   BUSINESS   EDUCATION
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στις Ημερίδες Ενημέρωσης, που  έχουν ως στόχο να πληροφορήσουν τα παιδιά, τους γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο για τις Ναυτιλιακές Σπουδές, και την δυνατότητα υλοποίησης  τριετούς προγράμματος  Ναυτιλιακών σπουδών στο νησί της Άνδρου.
1.   Ημερίδα Ενημέρωσης στο Κόρθι  :  Παρασκευή  22/09/2017
 (Χώρος Διεξαγωγής : Λύκειο Κορθίου, ώρα : 18.30  )
2.   Ημερίδα Ενημέρωσης στο Γαύριο  : Σάββατο 23/09/2017
(Χώρος Διεξαγωγής : Λύκειο Γαυρίου, ώρα : 11.00  )
3.   Ημερίδα Ενημέρωσης στη Χώρα  :  Σάββατο 30/09/2017 
(Χώρος Διεξαγωγής : Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, ώρα : 11.00 )

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει στο  site μας  (https://sbe.gr/bachelor-degrees/  ) αναλυτικά όλα τα μαθήματα του τριετούς προγράμματος στα  Ναυτιλιακά

Για εκδήλωση Ενδιαφέροντος στις Ημερίδες Ενημέρωσης μπορείτε στείλτε τα προσωπικά σας στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο,  Διεύθυνση κατοικίας , Ηλικία )
στα email : sbe@otenet.gr  ή  info@sbe.gr,
να δηλώσετε συμμετοχή μέσω του site μας  http://sbe.gr/information/

και να τηλεφωνήσετε  στο τηλ. 697 7834482
Η έναρξη του προγράμματος Ναυτιλιακών Σπουδών στην Άνδρο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017.
Ευχαριστούμε.
Με εκτίμηση
SBE College


Γενική Συνέλευση - Αρχαιρεσίες (24-9-2017)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Αγαπητά μέλη του ΣΕΔΑ,
Σας προσκαλούμε στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Λειβαδίων την  Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 19.00' με οποιονδήποτε αριθμό μελών. Η ημερήσια διάταξη θα έχει ως εξής :

1. Aπολογισμός έτους που πέρασε
2. Έγκριση δαπανών που υπερβαίνουν τα 1.000€
3. Σχεδιασμός δράσεων πρόληψης εκ μέρους του ΣΕΔΑ
4. Προϋπολογισμός νέου έτους
5. Αρχαιρεσίες
6. Άλλα θέματα που θα τεθούν από τη ΓΣ

Παρακαλούμε θερμά να παραστείτε, η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Για τον ΣΕΔΑ

Ο Πρόεδρος Νίκος Χαζάπης
O Γραμματέας Παντελής Στυλιανός

Συνδρομή σε πλήρωση δεξαμενών (8-8-2017)


Ο Σύλλογος μας συμμετείχε χθες (8/8/2017) στην πλήρωση των δεξαμενών, αρχικά στο χωριό Γιαννισαίο με τα οχήματα ΣΕΔΑ1 - ΣΕΔΑ3 και τις δυο υδροφόρες του Δήμου. Στη συνέχεια με τα ίδια οχήματα πραγματοποιήθηκε η πλήρωση της δεξαμενής στην Μεσσαριά.


Κοπή πεσμένου δέντρου (7-8-2017)


Χθες το μεσημέρι (7/8/2017) κληθήκαμε από τον Δήμο να κόψουμε δέντρο στην περιοχή "Πευκάκια" το οποίο είχε πέσει από τον αέρα και στηρίζονταν στους δυο παρακείμενους πλάτανους με κίνδυνο τραυματισμού των διερχομένων. Η κοπή έγινε από δυο μέλη του ΣΕΔΑ με τα οχήματα ΣΕΔΑ4 - ΣΕΔΑ7.

Πυρκαγιά στην περιοχή "Λευκόποδας" (29-7-2017)
Στις 18.00 (Σάββατο 29-7-2017) ενημερωθήκαμε από πολίτη για πυρκαγιά στην περιοχή «Γερακώνα»  κοντά στο χωριό Μέσα Βουνί. Ύστερα  από διασταύρωση και επαλήθευση της πληροφορίας  ξεκίνησαν για το συμβάν δυο οχήματα, από την ομάδα της Χώρας,  το ΣΕΔΑ 8 με τρείς εθελοντές και το ΣΕΔΑ 4 με δυο εθελοντές. Από την ομάδα του Κορθίου άλλο ένα όχημα (ΣΕΔΑ 5) με άλλους δυο εθελοντές. Κατά τη διάρκεια της επαλήθευσης ενημερωθήκαμε και από το Π.Κ. Άνδρου για το συμβάν. Φθάνοντας στο σημείο της πυρκαγιάς, που ήταν πάνω από το χωριό Καππαριά και δυτικά από την κορυφή «Λευκόποδας»  ήταν ήδη τρία οχήματα του Π.Κ. Άνδρου που είχαν ελέγξει την περίμετρο της φωτιάς. Με διαβροχή της περιμέτρου εξασφαλίσθηκε η καμένη περιοχή (περίπου 6 στρέμματα) και αποχώρησαν τα οχήματα μας στις 20.30. Παρέμεινε στο σημείο όχημα του Π.Κ. Άνδρου για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Μεταφορά ύδατος στην περιοχή «Αμμολόχου»

Κατόπιν αιτήματος του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας του νησιού μας πραγματοποιήσαμε μεταφορά ύδατος στην περιοχή Αμμολόχου Δημοτικής ενότητας Υδρούσας.
Αναλυτικότερα με την χρήση του οχήματος ΣΕΔΑ6 πραγματοποιήθηκε η μεταφορά 11 κυβικών νερού.

Βράβευση ΣΕΔΑ (Στρόφιλας 20-7-2017)Το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουλίου, και με αφορμή τη διεθνή πιστοποίηση, πραγματοποιήθηκε στο ανοικτό θέατρο Άνδρου η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Στρόφιλα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Κέντρου Προώθησης Μελετών Προιστορικής και Πρωτοιστορικής Άνδρου: «Ο Στρόφιλας», ενώ βοήθησαν σύλλογοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Άνδρο.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των Ανδριωτών σχετικά με την ιστορία, με την πορεία των ανασκαφών, των διαδικασιών συντήρησης, κυρίως όμως, η επεξήγηση της ταυτότητας του χώρου και η σημασία της θέσης του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ο Στρόφιλας αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό της νεώτερης νεολιθικής εποχής, και την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης αφού χρονολογικά τοποθετείται στο 4.500 – 3.200 πΧ, ενώ απεκαλύφθη σχεδόν ανέπαφος! Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από τη Δρ Χριστίνα Τελεβάντου,  ενώ καθηγητές και φοιτητές αρχαιολογίας από άλλες χώρες προσφέρουν εθελοντική εργασία.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, στα πλαίσια των εργασιών, έχει σταθεί αρωγός μεσω της εθελοντικής προσφοράς των μελών του. Συγκεκριμένα, έχει εξυπηρετήσει το συνεργείο που εκτελεί εργασίες, είτε με τη μεταφορά νερού, είτε συμβάλλοντας στις διαδικασίες καθαρισμού. Στη διάρκεια λοιπόν της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και η βράβευση του ΣΕΔΑ για τη συμμετοχή του, καθώς ο Σύλλογος δεν δραστηριοποιείται μόνο στα περιστατικά δασοπυρόσβεσης, αλλά και σε κάθε ενέργεια ιδιαίτερης σημασίας για το νησί, την τοπική κοινωνία, και τον άνθρωπο όταν αυτό  κρίνεται απαραίτητο και είναι σύμφωνο με τους σκοπούς του καταστατικού του Συλλόγου. Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.
Ο ΣΕΔΑ, ευχαριστεί θερμά την κ. Τελεβάντου Χρ. για τη βράβευση, με την υπόσχεση ότι θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που προάγει και αναδεικνύει τον τόπο μας.
Περισσότερες πληροφορίες για τον οικισμό Στρόφιλα, παρατίθεται ο ακόλουθος σύνδεσμος: Στρόφιλας
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates