-->

Βράβευση ΣΕΔΑ (Στρόφιλας 20-7-2017)Το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουλίου, και με αφορμή τη διεθνή πιστοποίηση, πραγματοποιήθηκε στο ανοικτό θέατρο Άνδρου η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Στρόφιλα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Κέντρου Προώθησης Μελετών Προιστορικής και Πρωτοιστορικής Άνδρου: «Ο Στρόφιλας», ενώ βοήθησαν σύλλογοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Άνδρο.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των Ανδριωτών σχετικά με την ιστορία, με την πορεία των ανασκαφών, των διαδικασιών συντήρησης, κυρίως όμως, η επεξήγηση της ταυτότητας του χώρου και η σημασία της θέσης του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ο Στρόφιλας αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό της νεώτερης νεολιθικής εποχής, και την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης αφού χρονολογικά τοποθετείται στο 4.500 – 3.200 πΧ, ενώ απεκαλύφθη σχεδόν ανέπαφος! Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από τη Δρ Χριστίνα Τελεβάντου,  ενώ καθηγητές και φοιτητές αρχαιολογίας από άλλες χώρες προσφέρουν εθελοντική εργασία.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, στα πλαίσια των εργασιών, έχει σταθεί αρωγός μεσω της εθελοντικής προσφοράς των μελών του. Συγκεκριμένα, έχει εξυπηρετήσει το συνεργείο που εκτελεί εργασίες, είτε με τη μεταφορά νερού, είτε συμβάλλοντας στις διαδικασίες καθαρισμού. Στη διάρκεια λοιπόν της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και η βράβευση του ΣΕΔΑ για τη συμμετοχή του, καθώς ο Σύλλογος δεν δραστηριοποιείται μόνο στα περιστατικά δασοπυρόσβεσης, αλλά και σε κάθε ενέργεια ιδιαίτερης σημασίας για το νησί, την τοπική κοινωνία, και τον άνθρωπο όταν αυτό  κρίνεται απαραίτητο και είναι σύμφωνο με τους σκοπούς του καταστατικού του Συλλόγου. Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.
Ο ΣΕΔΑ, ευχαριστεί θερμά την κ. Τελεβάντου Χρ. για τη βράβευση, με την υπόσχεση ότι θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που προάγει και αναδεικνύει τον τόπο μας.
Περισσότερες πληροφορίες για τον οικισμό Στρόφιλα, παρατίθεται ο ακόλουθος σύνδεσμος: Στρόφιλας

Καθαρισμός ανοικτού Δημοτικού Θεάτρου δήμου Άνδρου.

Στα πλαίσια έναρξης του 3ου διεθνές φεστιβάλ Άνδρου, ο σύλλογος εθελοντών δασοπυροσβεστών Άνδρου την Δευτέρα 17 Ιουλίου πραγματοποίησε πλύσιμό του δημοτικού θεάτρου.

Αντίστοιχες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν και κατά την διάρκεια του φεστιβάλ όποτε μας ζητηθεί από την οργανωτική επιτροπή.

Διατεθήκαν το όχημα ΣΕΔΑ3 και τέσσερις εθελοντές.*Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017

Πέμπτη 06 Ιουλίου 2017


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ggpp_kindynos_pyrkagiwn_06_07_2017.doc

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς 05/07/2017


Σταδιακή άνοδος και επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες.

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017
  
Σταδιακή άνοδος και επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες 
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες.
Πιο αναλυτικά η μεγίστη τιμή της θα φθάσει κατά τόπους:
1. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας
Την Τετάρτη (28-06-2017) τους 39 βαθμούς κελσίου, την Πέμπτη (29-6-2017) τους 40-41 βαθμούς κελσίου, την Παρασκευή (30-06-2017) και το Σάββατο (01-07-2017) τους 42 και πιθανώς τους 43 βαθμούς κελσίου, την Κυριακή (02-07-2017) στα δυτικά τους 37-39 και στα υπόλοιπα τους 40-42 βαθμούς κελσίου.
2. Στις παραθαλάσσιες και νησιώτικες περιοχές
Την Τετάρτη (28-06-2017) και την Πέμπτη (29-6-2017) τους 35 βαθμούς κελσίου, την Παρασκευή (30-06-2017) και το Σάββατο (01-07-2017) τους 36-38 βαθμούς κελσίου, την Κυριακή (02-07-2017) στα δυτικά τους 33-35 και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς κελσίου.
Τη Δευτέρα (03-07-2017) η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, η όποια θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
·         Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
·         Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
·         Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
·         Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείαςhttp://www.moh.gov.gr/articles/heaIth/agogiygeίas/596-Ρrostateytika-metra-gia-ton-kayswna
Κατηγορία: 

Ευχαριστήριο από την τοπική κοινότητα Κορθίου, Δήμου Άνδρου.

Η Τοπική μας Κοινότητα, ευχαριστεί τον Σύλλογο Δασοπυροσβεστων Άνδρου, (ΣΕΔΑ), για την ανταπόκριση του στην παροχή βοήθειας μεταφοράς νερού σε υδατοδεξαμενή της περιοχή Αγίου Τρύφωνα Ράχης Κορθίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν αγροκτηνοτροφοι της εν λόγω περιοχής μας, στην οποία την φετινή περίοδο δεν υπήρξαν οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερα δε ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χαζάπη Νίκο για την διάθεση του χρόνου και της εθελοντικής του προσφοράς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου Νικόλαος Χαζάπης, μιλάει για τις απανωτές φωτιές στο Ζένιο.


Πυρκαγιά σε σπίτι στον Άνω Πιτροφό (16/6/2017)


Χθες το βράδυ (16/6/2017) πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε σπίτι στον Άνω Πιτροφό. Ενημερωθήκαμε για το συμβάν από πολίτη στις 20.15 και ενώ γυρίζαμε από τον εθελοντικό καθαρισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου  Παλαιόπολης,( καθώς πίσω από το κτήριο είχε αναπτυχθεί βάτος που είχε «πνίξει» το χώρο μαζί με την εξωτερική μονάδα του air condition). Ταυτόχρονα ενημερώθηκε μέλος μας που έσπευσε στο σημείο όπου με τη βοήθεια κατοίκου έβγαλαν έξω ένα στρώμα και τον καναπέ που καίγονταν, ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά στον χώρο του σπιτιού.  Από πλευράς ΣΕΔΑ κινητοποιήθηκαν  4 εθελοντές με τα οχήματα ΣΕΔΑ 3 και ΣΕΔΑ 4. Σε 20 λεπτά περίπου στο σημείο έφθασαν ταυτόχρονα τα δυο οχήματα του ΣΕΔΑ  καθώς και ένα όχημα από το Π.Κ. Άνδρου. Φθάνοντας εκεί η φωτιά πλέον είχε σβήσει, από το μέλος του ΣΕΔΑ που ήδη ήταν εκεί,  με τη χρήση του δικτύου ύδρευσης της οικίας και με την βοήθεια ενός κατοίκου. Τα οχήματα παρέμειναν στο σημείο μέχρι τις 21.40 και αποχώρησαν.
Φωτο Αλεξάνδρου Δημ.
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates