-->

ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Με την από 1η Μαΐου έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου υπενθυμίζει στους κατοίκους άλλα και επισκέπτες του νησιού μας, τις δράσεις πρόληψης, που οφείλουν να υιοθετήσουν, τουλάχιστον έως την λήξη αυτής (31η Οκτωβρίου)

Το νησί μας έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού του περιβάλλοντος.

Φέτος ήδη έχουν σημειωθεί σημαντικές πυρκαγιές πριν την τυπική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ η παρατεταμένη ανομβρία αναμένεται να κάνει την κατάσταση δυσχερέστερη.

Τα παραπάνω γεγονότα επιβάλλουν την ιδιαίτερα προσεκτική συμπεριφορά όλων μας ώστε να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποτρέψουμε την εκδήλωση πυρκαγιάς
• Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
• Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Εφόσον αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199
και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.
Το ΣΕΔΑ καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα ενημερώνει το κοινό μέσω τως ιστοσελίδας του για την ύπαρξη υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, βάσει του Ημερήσιου Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιών, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης πυρκαγιών.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας

Αντιπυρική περίοδος 2017 - Οι υποχρεώσεις και ο κίνδυνος για ποινές φυλάκισης

Ακόμη και με ποινή φυλάκισης τιμωρούνται όσοι δεν προχωρήσουν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την Πρωτομαγιά 
Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου – η οποία ξεκινάει από 1η Μαΐου - οι πολίτες υποχρεούνται από τον νόμο να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που έχουμε στην ιδιοκτησία τους , προκειμένου να αποφύγουμε κινδύνους πυρκαγιάς. 
Σημειώνεται, ότι η παραπάνω δράση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β), η οποία ορίζει πώς: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά». 
Στην απευκταία περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και οι παραβάτες να τιμωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα. 
Παράλληλα, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων συνεπάγεται και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους. Σε βάρος εκείνων που δεν θα συμμορφώνονται, θα επιβάλλεται σημαντικό χρηματικό πρόστιμο, το οποίο και θα αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, θα βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και θα υποβάλλεται μήνυση (μέσω Π.Υ.) για παράβαση του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρείται με κράτηση μέχρι και 3 μηνών ή με πρόστιμο.


Read more at: http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/153566/antipyriki-periodos-2017-oi-ypoxreoseis-kai-o-kindynos-gia-poines-fylakisis?m=1
Copyright © dikaiologitika news

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ THN KYΡIAKH 30 AΠΡΙΛΙΟΥIOY 2017, ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΔΡΟΥ


Πυρκαγιά στην Χώρα (Πλ. Αγ. Όλγας -14/4/2017)

Ειδοποιηθήκαμε από πολίτη για πυρκαγιά στην περιοχή της Χώρας και συγκεκριμένα κάτω από τον σταθμό του ΚΤΕΛ στο αλσύλλιο με τα πέυκα. Η ενημέρωση έγινε στις 12.30 (14/4/2017). Αμέσως μετά ακολούθησε και ειδοποίηση από το Π.Κ. Άνδρου για το περιστατικό καθώς ήδη οχήματα του Π.Κ. Άνδρου βρίσκονταν σε άλλο περιστατικό στο Μέσα Βουνί. Αφού ενημερώθηκαν τρία μέλη της ομάδας του ΣΕΔΑ που εδρεύει στη Χώρα, ξεκίνησαν άμεσα για το συμβάν με το ΣΕΔΑ 3. Φθάνοντας εκεί ήδη περαστικοί με σωλήνες που είχαν τραβήξει από γειτονικό κτήριο είχαν περιορίσει σημαντικά την φωτιά. Ύστρερα από 20 λεπτά περίπου διαβροχής του χώρου το συμβάν έληξε και αποχώρησε το όχημα.


Παροχή βοηθείας σε Ιερές Μονές εν όψει Πάσχα.

Το Σάββατο 8 Απριλίου κατόπιν αιτήματος της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας διατέθηκε το όχημα ΣΕΔΑ 3 με τρεις εθελοντές.
Την Δευτέρα 10 Απριλίου κατόπιν αιτήματος της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Παναχράντου – Αγίου Παντελεήμονος διατέθηκε το όχημα ΣΕΔΑ 3 με τρεις εθελοντές.

Και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί στους περιβάλλοντος χώρους των Ιερών Μονών εν όψει των ημερών του Πάσχα, με ρίψη νερού υπό πίεση.

(26/3) Φωτιά στο «Ζένιο»


Την Κυριακή 26 Μαρτίου και ώρα 3:30 μμ περίπου ενημερωθήκαμε από μέλος τού συλλόγου για φωτιά στην περιοχή "Ζένιο", άμεσως ξεκίνησε ή ομάδα της Χώρας με τα οχήματα ΣΕΔΑ 3 & ΣΕΔΑ 5 με συνολικά 7 εθελοντές.

Ύστερα από περίπου δύο ώρες πεζοπορίας μαζί με τους πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου φτάσαμε στο μέτωπο της φωτιάς όπου χωριστήκαμε σε δυο ομάδες γιατί το μέτωπο είχε ανοίξει εκ διαμέτρου αντίθετα, με κατεύθυνση την Βουρκωτή και τις Ευρουσές αντίστοιχα, μετά από πολύ ώρα καταφέραμε και σβήσαμε το μέτωπο των Ευρουσών. Μετά τα μεσάνυχτα η ομάδα μετακινήθηκε στο μέτωπο προς Βουρκωτή το οποίο ελέγχθηκε στις 12 το μεσημέρι της 27ης Μαρτίου.

Η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 500 στρέμματα περίπου.

Το συμβάν έληξε την 27ην Μαρτίου στις 2:00 μμ περίπου.


Ημερίδα με θέμα: «Ετοιμότητα σε στιγμή κρίσης στα νησιά των Κυκλάδων» 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  
Ταχ. Δ/νση  :  Πλατεία Λαϊκής Κυριαρχίας
Ταχ. Κωδ.    :  84100 – Ερμούπολη, Σύρος
Τηλέφωνο   :  22813 62723
E-mail          :  dpp@1730.syzefxis.gov.gr
Ερμούπολη  29 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ημερίδα με θέμα:  «Ετοιμότητα σε στιγμή κρίσης στα νησιά των Κυκλάδων»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Αμερικανική Πρεσβεία, με τη συνεργασία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, διοργανώνουν Ημερίδα την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 και ώρα 9.00 π.μ. στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη Σύρου, με θέμα: «Ετοιμότητα σε στιγμή κρίσης στα νησιά των Κυκλάδων».
Στη συνέχεια παραθέτουμε το Πρόγραμμα της Ημερίδας:

9:00 π.μ.
Χαιρετισμός από την Επιτετραμμένη της Αμερικανικής Πρεσβείας  κ. Suzanne Lawrence  και την Πρόξενο κ. Abby Aronson
9:15 π.μ.
Χαιρετισμός από τον κ. Γ. Λεονταρίτη, Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων
9.30 π.μ.
Εισαγωγή-παρουσίαση
9.45 π.μ.
Παρουσίαση από την Ομάδα του Αμερικανικού Προξενείου
10.20 π.μ.
Διάλειμμα
10.40 π.μ.
Ετοιμότητα σε εκδήλωση φυσικής καταστροφής-Σχέδια έκτακτων αναγκών
της Π.Ν.Αι.  Η επίδραση της νησιωτικότητας
Θανάσης Δρόσος, Γεωλόγος, Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης
Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
11.00 π.μ.

Παρουσίαση

Χρύσα Γκουντρομίχου, Γεωλόγος MSc, προϊσταμένη Τμήματος

Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης, Ο.Α.Σ.Π.

11.20 π.μ.

Παρουσίαση

Αντρέας Αντωνάκος, Γεωλόγος, Τμήμα Σχεδιασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
11.40 π.μ.

Συζήτηση σε θέματα ετοιμότητας από καταστροφή λόγω σεισμού

12.00 π.μ.

Παρουσίαση

Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων

12.15 π.μ.
Διάλειμμα
13.00 μ.μ.
Παρουσίαση
Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων
13.10 μ.μ.
Παρουσίαση
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κυκλάδων
13.20 μ.μ.
Παρουσίαση
Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου
13.30 μ.μ.
Προσομοίωση κρίσης: Ατύχημα σε ferry-boat
14.45 μ.μ.
Επίλογος Ημερίδας - παρατηρήσειςΈντυπο με οδηγίες για πυρκαγιές διαμερισμάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                            Άμφισσα 27 Μαρτίου 2017
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ  ΣΩΜΑΤΟΣ
ΠΕ.ΠΥ.Δ.  ΣΤΕΡΕΑΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                                                      
                                                                                Προς: Μ.Μ.Ε.
 Δ/νση: Αρχστη  Μαυραειδή Θεμιστοκλή 3                                  
 Τ.Κ. 331 00 - ΑΜΦΙΣΣΑ
 Τηλ.:  22650 - 28333
 FAX:  22650 - 23900
 E-mail: amfissa@psnet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας προχώρησε σε μετάφραση από το Γαλλικό Πυροσβεστικό Σώμα του Παρισιού, στην ελληνική γλώσσα, της πολύ χρήσιμης για όλους, δίπτυχου οδηγίας για πυρκαγιές διαμερισμάτων στον αστικό ιστό σε μορφή cartoon και σας το παρουσιάζει.


 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates