-->

Πυρκαγιά στην περιοχή «Αγία Θέκλη – Χαλκολιμιώνας» 17/10/17

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 περίπου ενημερωθήκαμε από πολίτη για φωτιά στην περιοχή «Αγία Θέκλη – Χαλκολιμιώνας».

Αμέσως ξεκίνησε από την έδρα του συλλόγου στα Λειβάδια το όχημα ΣΕΔΑ1 με τρείς (3) εθελοντές, το όχημα ΣΕΔΑ4 από το Γαύριο Άνδρου με τρεις (3) εθελοντές και το όχημα ΣΕΔΑ5 από το Κόρθι με δύο (2) εθελοντές.

Κατόπιν αξιολόγησης της καταστάσεως σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου μεταβήκανε στην περιοχή το όχημα ΣΕΔΑ3 με πέντε (6) εθελοντές, η υδροφόρα ΣΕΔΑ6 από το Γαύριο με έναν (1) εθελοντή, το ΣΕΔΑ7 με τέσσερις (4) εθελοντές και η υδροφόρα του δήμου Άνδρου με έναν (1) εθελοντή.

Αρχικά οι δυνάμεις του ΣΕΔΑ επιχείρησαν στο Νοτιοδυτικό τμήμα από την περιοχή του Χαλκολιμιώνα με πεζοπόρο τμήμα με σκοπό την μη επέκταση του μετώπου Νοτιοδυτικά (προς Σταυροπέδα), στην συνέχεια αφού ετέθη υπό πλήρες έλεγχο η μεγαλύτερη δύναμη του ΣΕΔΑ μεταφέρθηκε στο βόρειο δυτικό μέτωπο (προς Παλαιόπολη).

Η κατάσβεση πραγματοποιήθηκε με πεζοπόρο τμήμα, αναλυτικότερα με την χρήση χορτοκοπτικών με δίσκο πραγματοποιήθηκε αντιπυρική ζώνη ώστε πλησιάζοντας η φωτιά την καθαρισμένη περιοχή να αποδυναμωθεί και να κατασβηστεί, σημαντικό ρόλο έπαιξαν βέβαια και οι μάντρες που βοήθησαν σημαντικά στο έργο της κατάσβεσης.

Δυστυχώς στην όλη προσπάθεια τραυματίστηκε ελαφρά ένα μέλος του ΣΕΔΑ από πτώση λόγω της προσβασιμότητας της περιοχής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας οπού διαπιστώθηκε κάταγμα στη περόνη του δεξιού ποδιού και για ένα μήνα θα έχει το πόδι στο γύψο. Του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά και σύντομη ανάρρωση.

Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8-9 bf που σε συνδυασμό με την έντονη κλίση του εδάφους δυσκόλευαν αρκετά το έργο της κατάσβεσης, στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στην περιοχή ήρθαν και ελικόπτερα αλλά δυστυχώς λόγω της έντασης του ανέμου δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν!

Από Αθήνα έφθασαν τρία (3) οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, ενώ πλέον η φωτιά είχε σβήσει, παρέμειναν όμως στην περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Οι δυνάμεις του ΣΕΔΑ απεχώρησαν στις 22:30 περίπου αφού η φωτιά είχε κατασβηστεί πλήρως.

Από πλευράς ΣΕΔΑ συμμετείχαν συνολικά έξι (6) οχήματα και είκοσι (20) εθελοντές.

Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.


Στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, κατόπιν στις 5 Οκτωβρίου 2017 τα εκλεγμένα μέλη συστάθηκαν σε σώμα με την ακόλουθη σύνθεση,

Πρόεδρος Χαζάπης Νικόλαος
Αντιπρόεδρος Πετράκης Παναγιώτης
Γενικός Γραμματέας Στυλιανός Παντελεήμων
Ταμίας Τρανάκος Γεώργιος
Μέλη
Αλεξάνδρου Δημήτριος
Κωσταντής Κωνσταντίνος
Χαζάπης Δημήτριος.

Για την εξελεκτική επιτροπή εκλεγησαν οι
Μπανικας Νικόλαος.
Τριγώνης Νικόλαος.

Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου και της εξελεκτικής επιτροπής είναι δυο (2) έτη.

Εργασίες κλαδονομής στο οδικό δίκτυο Χώρας – Κορθίου (14-10-2017)

Tο Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 κατόπιν έκκλησης του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου πραγματοποιήθηκαν εργασίες κλαδονομής στο οδικό δίκτυο Χώρας – Κορθίου, αναλυτικότερα,

Στην περιοχή ελικοδρόμιο Χώρας δημοτικής ενότητας Άνδρου επί του κεντρικού επαρχιακού οδικού δικτύου, πραγματοποιήθηκε κλαδονομή σε πέντε δέντρα τα οποία παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων.

Στην περιοχή Επισκοπείο δημοτικής ενότητας Κορθίου επί του κεντρικού επαρχιακού οδικού δικτύου, πραγματοποιήθηκε κλαδονομή σε τρία δέντρα τα οποία παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων.

Τα κλαδιά απομακρύνθηκαν με όχημα του δήμου Άνδρου, τα οποία με την χρήση του κλαδοτεμαχιστή θα γίνουν πριονίδι – λίπασμα.

Διατέθηκαν το όχημα ΣΕΔΑ 3, πέντε εθελοντές, και ένα όχημα του δήμου Άνδρου.

Τέλος με την ευκαιρία, πραγματοποιήθηκε πλήρωση ύδατος στην δεξαμενή πυρασφάλειας στην περιοχή Κοχύλου δημοτικής ενότητας Κορθίου.

Συμμετοχή στο "Andros trail race" (1-10-2017)


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο αγώνας "Andros trail" όπου συμμετείχε ο Σύλλογος μας με την κάλυψη του τμήματος από Βραχνού μέχρι τα Διποτάματα. Ο σταθμός που είχαμε αναλάβει στήθηκε στην κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Βραχνού στη τοποθεσία "Φονιάς". Επρόκειτο ίσως για το δυσκολότερο τμήμα της διαδρομής των 24 χλμ. για τους αθλητές, καθώς το τμήμα της διαδρομής μετά το χωριο Βραχνού, ήταν σχεδόν κάθετο (1 χλμ περίπου). Από το σημείο του σταθμού μας μέχρι τα Διποτάματα υπήρχαν σε διάφορα σημεία της διαδρομής μέλη του ΣΕΔΑ, γιατί η διαδρομή περνούσε μέσα από το δάσος και σε μονοπάτι που περνούσε από ιδιοκτησίες. Μέλημα μας εκεί ήταν να μη χαθεί κάποιος και βγεί εκτός διαδρομής, αλλά και η ασφαλής διέλευση αυτών. Επίσης υπήρχαν δυο ακόμη οχήματα του ΣΕΔΑ στον κεντρικό δρόμο πάνω από τα Διποτάματα όπου περνούσαν οι αθλητές, ώστε να ελέγχουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Συνολικά από τον Σύλλογο μας συμμετείχαν 12 εθελοντές. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους και κατά γενική ομολογία η όλη προσπάθεια τόσο της οργανωτικής ομάδας , όσο και των εθελοντών που κάλυψαν τους διάφορους σταθμούς στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοιες δράσεις πέρα από τα αυτονόητα τουριστικά οφέλη, με την εμπλοκή διαφόρων φορέων (συλλόγων πολιτιστικών κ.α) ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την συλλογική δημιουργικότητα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και προοπτικές στο νησί μας.

Ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Άνδρου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια της Άσκησης Παρμενίων 2017 την Τρίτη 3 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Άνδρου.

Ρυμούλκηση τουριστικού λεωφορείου στο Βουνί (24-9-2017)Στις 21.40 χθες βράδυ, δεχθήκαμε τηλεφώνημα από πολίτη για τουριστικό λεωφορείο που στην προσπάθεια να στρίψει προς Κόρθι και ερχόμενο από την Μονή Παναχράντου βρέθηκε με την δεξιά πίσω ρόδα στον «αέρα». Για την επιχείρηση επαναφοράς του λεωφορείου ειδοποιήθηκαν τρεις εθελοντές που ξεκίνησαν για το συμβάν με όχημα το ΣΕΔΑ1.
Στο σημείο ήταν σταματημένα πολλά διερχόμενα αυτοκίνητα καθώς το λεωφορείο είχε αποκόψει την κυκλοφορία προς και από το Κόρθι. Σ’ αυτό επέβαιναν 40 επιβάτες από το Πήλιο που επέστρεφαν από την Μονή Παναχράντου με κατεύθυνση το Γαύριο όπου διέμεναν. Το GPS έδειχνε στον οδηγό σαν επιστροφή την κατεύθυνση  μέσω του Κορθίου. Φθάνοντας ο οδηγός στο σημείο που συναντά ο δρόμος, από το Μέσα Βουνί τον κεντρικό προς το Κόρθι, προσπάθησε να στρίψει το μακρύ τουριστικό λεωφορείο, με αποτέλεσμα ο δεξιός  τροχός να βρεθεί στο κενό πάνω από το βαθύ χαντάκι του δρόμου και να στέκεται εκεί ακουμπώντας το σασί στο δρόμο. Συνήθως τα μεγάλα οχήματα έχουν σημεία εμπρός και πίσω για ρυμούλκηση εφόσον χρειασθεί. Δυστυχώς στο συγκεκριμένο όχημα για αισθητικούς λόγους είχε αφαιρεθεί, οπότε πλέον δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την σταθερή «κοτσαδούρα» που διαθέταμε.  Υστέρα από πολλές προσπάθειες και με την βοήθεια πολιτών από την περιοχή του Κορθίου που έφεραν συρματόσχοινα καταφέραμε να το τραβήξουμε από το χαντάκι στις 00.30. Αφού μας ευχαρίστησαν οι προσκυνητές συνέχισαν την πορεία τους προς το Γαύριο.

Εξαφανίζεται το χώμα από τα ελληνικά νησιά

«Στερεύει» το γόνιμο χώμα σε πολλά νησιά του Αιγαίου με αποτέλεσμα να πλήττονται το περιβάλλον, η γεωργία, οι τοπικές οικονομίες αλλά και ο τουρισμός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες ενώ σοβαρό πρόβλημα έχουν η Ικαρία και η Κρήτη - τόσο στον ορεινό όγκο αλλά και στις νότιες περιοχές της, όπως για παράδειγμα τα Σφακιά. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης. Οπως λέει «το γόνιμο χώμα, ή αλλιώς ο χούμος, αυτοί οι λίγοι πόντοι του επιφανειακού μαύρου χώματος είναι ό,τι πολύτιμο έχουν τα νησιά. Χωρίς το γόνιμο χώμα δεν υπάρχει γεωργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές και όχι μόνο οικονομίες ενώ δημιουργείται πρόβλημα και στον υδροφόρο ορίζοντα με την ποιότητα και ποσότητα του νερού». 
 Ο χούμος, αυτό το πολύτιμο θρεπτικό στρώμα, δημιουργείται από τα φύλλα και την οργανική ύλη που πέφτει κάθε χρόνο, τα υπολείμματα κλαδιών και ριζών καθώς και από τα απορρίμματα και υπολείμματα ζωικών οργανισμών. Σύμφωνα με τους ειδικούς στεριά και θάλασσα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Και αυτός είναι ο λόγος που η διάβρωση του εδάφους επιδρά και στο θαλάσσιο περιβάλλον. 
 «Οταν αυτό το θρεπτικό στρώμα χώματος διαβρωθεί και καταλήξει στη θάλασσα, συνήθως απομένει ο άργιλος: ένα φτωχό στρώμα χώματος όπου λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών δεν φυτρώνει βλάστηση» τονίζει η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου.
 Παράλληλα, συνεχίζει, «έχει και χαμηλότερο ρυθμό απορρόφησης του βρόχινου νερού, με αποτέλεσμα να μην εμπλουτίζεται επαρκώς ο υδροφόρος ορίζοντας. Ετσι, όταν δεν υπάρχουν πλέον τα δέντρα ή οι θάμνοι, αλλά ούτε ο χούμος, το νερό της βροχής παρασέρνει το χώμα και ό,τι άλλο βρεθεί στην πορεία του. Ουσιαστικά μπαζώνοντας τη θάλασσα και διαταράσσοντας την ισορροπία του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Οι θάλασσες έχουν ανάγκη την οργανική ύλη της στεριάς η οποία στηρίζει την παραγωγικότητα. Ομως με τη μη αναστρέψιμη διάβρωση εμπλουτίζουμε το θαλάσσιο περιβάλλον με μπάζα (δηλαδή μη γόνιμο έδαφος) και φυσικά τα λύματα και τα σκουπίδια.
 Όταν το χώμα χάνεται από τα νησιά, τότε η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη, λένε οι ειδικοί. Κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν οι ορεινοί όγκοι που θα το εμπλούτιζαν με νέα γόνιμη ύλη. 

Αλυσιδωτές αντιδράσεις 

 «Η διάβρωση του εδάφους είναι ένα από τα πιο σημαντικά - και ταυτόχρονα μη αναστρέψιμα φαινόμενα που στον ελλαδικό χώρο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη έκταση, με προοδευτικά σημαντικές επιπτώσεις που εκτείνονται από το περιβάλλον, τη γεωργία μέχρι την οικονομία και τον τουρισμό», συμπληρώνει ο Θοδωρής Τσιμπίδης. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές περιοχές και οικότοποι στη Μεσόγειο απειλούνται ή υποβαθμίζονται από τη διάβρωση, την υπερβόσκηση αλλά και τις πυρκαγιές. Και αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας (γεωργία, αλιεία, τουρισμό) αλλά και την προμήθεια ζωτικών αγαθών όπως το πόσιμο νερό και η τροφή. Για τους λόγους αυτούς, οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης του εδάφους στα νησιά.
 Οπως λένε, η ανθρωπογενής επιβάρυνση κυρίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες με ουσιαστικά αυτοκαταστροφικές πρακτικές έχει προκαλέσει μέσα σε λίγα χρόνια μη αναστρέψιμη επιβάρυνση στο γόνιμο έδαφος. Οπως επισημαίνει, ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμης Λέκκας, σε νησιά με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση (π.χ. Μύκονος) το ζητούμενο είναι πλέον η εύρεση ελεύθερων χώρων με χώμα! «Ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει πως σε μια μεγάλη νεροποντή θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις πλημμύρες αφού δεν υπάρχει πλέον χώμα για να απορροφήσει το νερό», λέει. «Η κατάσταση δεν πρόκειται να φτιάξει από μόνη της. 
 Το έδαφος δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πριν περάσουν εκατοντάδες χρόνια». Και συμπληρώνει: «Πριν από λίγες μέρες είδα να καταστρέφεται μια τεράστια περιοχή - ένα ολόκληρο βουνό επί της ουσίας - στην περιοχή Κέφαλος στην Κω από τις χωματουργικές εργασίες προκειμένου να κατασκευαστεί μια μεγάλη τουριστική μονάδα». Οπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το μεγαλύτερο πρόβλημα στις Κυκλάδες το αντιμετωπίζει η Μύκονος. «Εδώ το πρόβλημα προήλθε από την άναρχη και χωρίς μέτρο δόμηση αλλά και την εγκατάλειψη, αν όχι όλων, των περισσότερων χωραφιών». 
  Ακολουθεί η Τήνος. Το νησί πριν από χρόνια διέθετε ένα πολύ καλό σύστημα προστασίας των εδαφών (με αναβαθμίδες, δηλαδή τοίχους ξερολιθιάς που συγκρατούσαν το χώμα). «Το σύστημα αυτό γκρεμίστηκε επειδή άλλαξε ο τρόπος ζωής των κατοίκων και εγκαταλείφθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η γη», συμπληρώνει ο επικεφαλής του «Αρχιπελάγους». Το κλειδί, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη της γεωργίας στα νησιά και ο περιορισμός της κτηνοτροφίας.
 Οπως λένε, η Πάρος και η Νάξος αντιμετωπίζουν τα λιγότερα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διάβρωση του εδάφους επειδή οι κάτοικοι καλλιεργούν ακόμη. Επιπλέον, στα μέρη που δεν καλλιεργούνται υπάρχει διάβρωση του εδάφους από τον αέρα. 
  Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον πολλές περιοχές της Μεσογείου. Και έχει να κάνει με την ξήρανση των εδαφών. «Το χώμα παύει να είναι στεγνό μόνο όταν καλλιεργείται. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί η γεωργία από τα νησιά», λένε οι επιστήμονες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι στα νησιά πρέπει να αναπτυχθούν και πάλι οι αναβαθμίδες προκειμένου να συγκρατούνται τα χώματα. 
  Στο παρελθόν υπήρξε και επιδότηση ενός τέτοιου προγράμματος και σήμερα κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα ανάλογο πρόγραμμα αλλά και να εφαρμοστεί μια εθνική στρατηγική για την εμπόδιση της διάβρωσης του εδάφους. 
 Η Κρήτη, κυρίως το νότιο τμήμα, αποτελεί παράδειγμα περιοχής που έχει διαβρωθεί επειδή, σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, δεν έχει μπει κανένα όριο στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Πρόβλημα διάβρωσης εξαιτίας της κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει και ο ορεινός όγκος της Δυτικής Ικαρίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο επειδή δεν υπήρχε χώμα για να συγκρατήσει τα νερά με συνέπεια να προκληθούν πολύ μεγάλες ζημιές στο νησί. 

 Οι αιτίες της διάβρωσης

 Σήμερα οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν τη διάβρωση του εδάφους είναι οι πυρκαγιές, η υπερβόσκηση και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, η πρώτη μαζική απώλεια δασών (για παράδειγμα της βελανιδιάς στα νησιά αλλά και σε αλλά μέρη της Ελλάδας) προκλήθηκε πριν από πολλές δεκαετίες την εποχή των καρβουνιάρηδων. Τότε, δηλαδή που το κάρβουνο ήταν το βασικό υλικό για θέρμανση και μαγείρεμα ιδίως στα αστικά κέντρα. Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα στα χερσαία και δασικά οικοσυστήματα προκλήθηκε από τις ανεξέλεγκτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας των αιγοπροβάτων. «Πολλοί βοσκότοποι καταστράφηκαν ενώ εξαιτίας της υπερβόσκησης προκλήθηκε μη αναστρέψιμη καταστροφή στα οικοσυστήματα με θαμνώδεις σχηματισμούς. Για παράδειγμα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα αναδάσωσης ή ανάκαμψης». Οπως υποστηρίζει, «οι πολυάριθμες ελλείψεις στον σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος επιδοτήσεων αξιοποιήθηκαν για λόγους μικροπολιτικής και μικροεξυπηρετήσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και τις τοπικές Αρχές συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο να δοθεί η χαριστική βολή στα οικοσυστήματα, καταστρέφοντας παράλληλα και τη μικρής κλίμακας κτηνοτροφία».

 Ενα παγκόσμιο πρόβλημα

 Η διάβρωση του εδάφους είναι από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα παγκοσμίως. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει λύσεις - εργαλεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων. 
 Ετσι, στο πλαίσιο της διαμεσογειακής δράσης «Landcare» το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένους ερευνητικούς φορείς, μελετά τρόπους αποκατάστασης του υποβαθμισμένου ή διαβρωμένου εδάφους στις ευάλωτες περιοχές. Στόχος είναι να αναπτυχθούν πρακτικές λύσεις σε καίρια προβλήματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση του εδάφους. 
 Σε αυτή τη φάση οι έρευνες του «Αρχιπελάγους» επικεντρώνονται στην παρακολούθηση της τρωτότητας και του ρυθμού αποκατάστασης εδαφών που έχουν υποστεί - πρόσφατες - καταστροφές από πυρκαγιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που τρέχουν το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
 Εδώ η ανθρωπογενής επιβάρυνση τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές από αυτές τις περιοχές φαίνεται ως μη αναστρέψιμη για το γόνιμο έδαφος που χρειάστηκε πολλούς αιώνες για να σχηματιστεί. 

 Πηγή: Τα Νέα

Ναυτιλιακές σπουδές στην Άνδρο

SHIPPING   &   BUSINESS   EDUCATION
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στις Ημερίδες Ενημέρωσης, που  έχουν ως στόχο να πληροφορήσουν τα παιδιά, τους γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο για τις Ναυτιλιακές Σπουδές, και την δυνατότητα υλοποίησης  τριετούς προγράμματος  Ναυτιλιακών σπουδών στο νησί της Άνδρου.
1.   Ημερίδα Ενημέρωσης στο Κόρθι  :  Παρασκευή  22/09/2017
 (Χώρος Διεξαγωγής : Λύκειο Κορθίου, ώρα : 18.30  )
2.   Ημερίδα Ενημέρωσης στο Γαύριο  : Σάββατο 23/09/2017
(Χώρος Διεξαγωγής : Λύκειο Γαυρίου, ώρα : 11.00  )
3.   Ημερίδα Ενημέρωσης στη Χώρα  :  Σάββατο 30/09/2017 
(Χώρος Διεξαγωγής : Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, ώρα : 11.00 )

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει στο  site μας  (https://sbe.gr/bachelor-degrees/  ) αναλυτικά όλα τα μαθήματα του τριετούς προγράμματος στα  Ναυτιλιακά

Για εκδήλωση Ενδιαφέροντος στις Ημερίδες Ενημέρωσης μπορείτε στείλτε τα προσωπικά σας στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο,  Διεύθυνση κατοικίας , Ηλικία )
στα email : sbe@otenet.gr  ή  info@sbe.gr,
να δηλώσετε συμμετοχή μέσω του site μας  http://sbe.gr/information/

και να τηλεφωνήσετε  στο τηλ. 697 7834482
Η έναρξη του προγράμματος Ναυτιλιακών Σπουδών στην Άνδρο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017.
Ευχαριστούμε.
Με εκτίμηση
SBE College


 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates