Πυρκαγιά στις Ευρουσιές (13/11/2020)

 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις Ευρουσιές σήμερα (13/11/2020).  Ενημερωθήκαμε για το συμβάν στις  13.00 από το Πυρ. Κλιμάκιο Άνδρου και για το συμβάν ξεκίνησαν τρία οχήματα (ΣΕΔΑ1 - ΣΕΔΑ5 – ΣΕΔΑ9) με 10 εθελοντές. Ύστερα από την ν επέμβαση των δυο πεζοπόρων,  του Π.Κ. ¨Άνδρου και του Σ.Ε.Δ.Α. το συμβάν έληξε στις 17.00.



Πριν από αυτό η Σύλλογος μας συμμετείχε στην προσπάθεια εξαγωγής του σκάφους από τη θάλασσα, που είχε κατασχεθεί από το Λιμεναρχείο.





Γενική Συνέλευση 4-10-2020

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Αγαπητά μέλη του ΣΕΔΑ,
Σας προσκαλούμε στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Λειβαδίων την  Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 στις 19.00' με οποιονδήποτε αριθμό μελών. Η ημερήσια διάταξη θα έχει ως εξής :

1. Aπολογισμός έτους που πέρασε
2. Έγκριση δαπανών που υπερβαίνουν τα 1.000€
3. Σχεδιασμός δράσεων πρόληψης εκ μέρους του ΣΕΔΑ
4. Προϋπολογισμός νέου έτους
5. Άλλα θέματα που θα τεθούν από τη ΓΣ

Παρακαλούμε θερμά να παραστείτε, η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Για τον ΣΕΔΑ

Ο Πρόεδρος Νίκος Χαζάπης
O Γραμματέας Δημήτρης Αλεξάνδρου

Πυρκαγιά στις "Τρύπες" (15/9/2020)

 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3.20 π.μ. (15/9/2020) πάνω από το λιμάνι της Χώρας και ανάμεσα σε Νειμποριό και περιοχή «Τρύπες».  Στο δυτικό μέρος του μετώπου βρίσκονταν κατοικίες ενώ στο νότιο μέρος βρίσκεται ο υποσταθμός της ΔΕΗ με τις δεξαμενές καυσίμου του Α.Σ.Π. και ο βιολογικός της Χώρας. Άμεσα στο σημείο έφθασαν οχήματα του Πυρ. Κλιμ. Άνδρου και του ΣΕΔΑ όπου χάρη των συντονισμένων  προσπαθειών η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 6.40 π.μ, αφού κατέκαψε έκταση 20 στρεμμάτων περίπου. Στις 7.30 π.μ. τα οχήματα αποχώρησαν ενώ παρέμειναν οχήματα του Π.Κ. Άνδρου για τυχόν αναζωπυρώσεις. Από πλευράς ΣΕΔΑ συμμετείχαν δυο οχήματα ΣΕΔΑ6 - ΣΕΔΑ9 και 20 εθελοντές. 











Πυρκαγιά στη Σταυροπέδα (9/9/2020)

 Στις 13.12 μ.μ. ενημερωθήκαμε από το Πυρ. Κλιμάκιο Άνδρου για φωτιά στη Σταυροπέδα.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν και οι τρείς ομάδες του Συλλόγου μας με 6 οχήματα (ΣΕΔΑ2 - ΣΕΔΑ3 - ΣΕΔΑ4 - ΣΕΔΑ5 - ΣΕΔΑ6 - ΣΕΔΑ9) και 18 εθελοντές, καθώς στη περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι πλέον των 7 μποφόρ. Στο σημείο ήδη επιχειρούσαν οχήματα του Π.Κ.Άνδρου με τη φωτιά να έχει εξαπλωθεί εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου με το κυρίως μέτωπο να κινείται προς νοτιδυτικά και κάτω από τον κεντρικό δρόμο. Με συντονισμένες προσπάθειες η πυρκαγιά έλεγχθηκε στις 18.30 όπου αποχώρησαν τα οχήματα ένω στο σημείο περέμειναν οχήματα του Π.Κ.Άνδρου και δυο οχήματα του ΣΕΔΑ για τυχόν αναζωπυρώσεις.  








Πυρκαγιά στο Κόρθι (2/9/2020)

Στις 21.10 χθες (2/9/2020) ενημερωθήκαμε για πυρκαγιά στον Όρμο Κορθίου. Στο συμβάν συμμετείχαν από την ομάδα του ΣΕΔΑ που εδρεύει στο Κόρθι δυο οχήματα (ΣΕΔΑ 5 - ΣΕΔΑ 8) με 4 εθελοντές και από την ομάδα της Χώρας ένα ακόμη όχημα (ΣΕΔΑ 9) με 3 εθελοντές. Η φωτιά έκαψε τμήμα του καλαμιώνα δίπλα στην κοιτη του ξηροπόταμου και ευτυχώς επικρατούσε σχετική άπνοια. Η πυρκαγιά ετέθει γρήγορα υπό έλεγχο απο το όχημα του Π.Κ.Άνδρου που έφθασε πρώτο.

Πυρκαγιά στο Συνετί (25/8/2020)

 Ο Σύλλογος κλήθηκε να συνδράμει σε πυρκαγιά στις 9.50 χθές  Τρίτη (25/8) που εκδηλώθηκε στο Συνετί. Αμέσως ειδοποιήθηκαν τα μέλη της ομάδας του ΣΕΔΑ . Αρχικά με τα οχήματα του Π.Κ. Άνδρου έφθασαν 8 εθελοντές με τρία οχήματα για να ενισχυθούν στη συνέχεια με άλλα δυο ακόμη οχήματα και άλλους 14 εθελοντές. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε αργά το απόγευμα με τη συνδρομή και των εναέριων μέσων. Στο σημείο παρέμειναν μέχρι τις πρωινές ώρες, από πλευράς ΣΕΔΑ 7 εθελοντές με τρία οχήματα.












Πυρκαγιά στο Βακόνι (10/8/2020)

Ο Σύλλογος κλήθηκε να συνδράμει σε πυρκαγιά στις 10.15 που εκδηλώθηκε στο Νειμποριό αρχικά και στη συνέχεια στο Βακόνι. Ευτυχώς και στις δυο περιπτώσεις τα οικόπεδα ήταν καθαρισμένα, οπότε δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις τα συμβάντα. Από πλευράς Π.Κ. Άνδρου κατέφθασαν στα σημεία 3 οχήματα και από πλευράς ΣΕΔΑ 1 όχημα με τέσσερις εθελοντές.  


Πυρκαγιά στη περιοχή της Πλάκας (20/7/20)


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 20/7/2020 στην περιοχή ανάμεσα Αγ. Γεώργιο (Φαράλη) και «Σταυριά» πάνω από την «Πλάκα». Ενημερωθήκαμε για το συμβάν στις 12.25 από το Π.Κ. Άνδρου και άμεσα κινητοποιήθηκε αρχικά το ΣΕΔΑ3 με δυο εθελοντές από την περιοχή της «Καππαριάς»,  όπου εδρεύει,  καθώς βρίσκονταν πλησίον της περιοχής που καίγονταν. Από την περιοχή της Χώρας ξεκίνησαν τα οχήματα ΣΕΔΑ1, ΣΕΔΑ8 και ΣΕΔΑ6 (υδροφόρα) με 5 εθελοντές και από την περιοχή του Γαυρίου το ΣΕΔΑ4 με ένα εθελοντή. Μετά από λίγο ακολούθησε το ΣΕΔΑ5 από το Κόρθι και η υδροφόρα του Δήμου που βρίσκεται εκεί, καθώς επίσης και η άλλη υδροφόρα του Δήμου που βρίσκεται στη Χώρα με άλλους τέσσερις εθελοντές. Στην συνέχεια στο συμβάν έφτασαν και άλλοι εθελοντές του ΣΕΔΑ με σύνολο δύναμης 18 εθελοντές και έξι οχήματα. Φθάνοντας εκεί ήδη επιχειρούσαν οχήματα του Π.Κ. Άνδρου με την έκταση του μετώπου να είναι μεγάλη κυρίως κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Σταυροπέδας – Κορθίου, αλλά τμήμα του μετώπου βρίσκονταν και πάνω από τον δρόμο που κινούνταν αντίθετα με τον άνεμο. Σημαντική ήταν η βοήθεια των εναέριων μέσων που κατέφθασαν στο συμβάν και κυρίως του πυροσβεστικού ελικοπτέρου ericsson  (Αφροδίτη). Συνολικά συμμετείχαν στο έργο της καταστολής  δυο ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη canadair cl 415. Με το τελευταίο φως της ημέρας η πυρκαγιά είχε σβήσει  και αποχώρησαν τα εναέρια μέσα. Στο σημείο και μέχρι την επόμενη μέρα παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της  πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Από πλευράς ΣΕΔΑ παρέμειναν τρία οχήματα με πέντε εθελοντές μέχρι τις 8 το πρωί της Τρίτης  (21/7). Ευχάριστη έκπληξη ήταν το τηλεφώνημα εθελοντή της  Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας καιΔασοπυρόσβεσης Ηλιούπολης  -ΕΟΔΠΗ που μας ενημέρωσε ότι καθώς βρίσκονταν στο νησί μας θα μπορούσε να μας βοηθήσει και φυσικά η απάντηση μας ήταν καταφατική, προσφέροντας άλλωστε σημαντική βοήθεια τελικά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συνάδελφο Γιώργο Χαρωνιτάκη που με το ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης  και κοινωνικής προσφοράς που διακατέχει γενικά την οικογένεια του εθελοντισμού θυσίασε τις διακοπές του για να βοηθήσει σε μια κατάσταση ανάγκης που αντιμετωπίστηκε.
Επειδή μια φωτιά δεν τελειώνει με με την εξ ολοκλήρου κατάσβεση της, την Τρίτη 21/7 το απόγευμα και μετά την επιστροφή των οχημάτων από το συμβάν ακολούθησε το "συμμάζεμα" και η συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων ώστε να είναι έτοιμα για τυχόν επόμενο συμβάν.





                                                           Το συμμάζεμα μετά την φωτιά

Πυρκαγιά στη περιοχή Τρομάρχια (28/6/20)

Ειδοποιηθήκαμε από το Π.Κ. Άνδρου για πιθανή πυρκαγιά στα "Τρομάρχια" στις 11.30 και αναμέναμε επιβεβαίωση καθώς ήδη όχημα του Κλιμακίου ήταν καθ'οδόν. Στις 12.00 είχαμε την επιβεβαίωση και αμέσως ξεκίνησαν 2 οχήματα με 9 εθελοντές (ΣΕΔΑ5 - ΣΕΔΑ8). Ακολούθησε η υδροφόρα του Δήμου και τρίτο όχημα με άλλους τρεις εθελοντές (ΣΕΔΑ7).
Φθάνοντας στο σημείο ήδη επιχειρούσαν οχήματα του Π.Κ. Άνδρου και σχηματίσθηκαν πεζοπόρα τμήματα καθώς το ανάγλυφο της περιοχής ήταν απόκρημνο με πολλές διαδοχικές ρεματιές και χωρίς πρόσβαση των οχημάτων. Η ισχυρή ένταση του ανέμου δυσκόλευε το έργο της κατάσβεσης καθώς λόγω πάλι της μορφολογίας του εδάφους δημιουργούνταν στροβιλισμοί με συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης που είχε σαν αποτέλεσμα την γρήγορη εξάπλωση προς όλες τις κατευθύνσεις. Στις 16.00 περίπου η φωτιά  είχε περάσει τον χωματόδρομο που βρίσκεται πίσω από τη Μονή Τρομαρχίων  με κατεύθυνση του μετώπου δυτικά, προς την ακτογραμμή κάτω από το Μοναστήρι. Στο σημείο αυτό υπάρχουν καλλιεργήσιμα κτήματα με  "κωνάκια" (αγροικίες). Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, πολίτης που έχει εκεί αγροικία μας ενημέρωσε για την επικινδυνότητα της κατάστασης και άμεσα κατευθύνθηκαν τα δυο οχήματα του ΣΕΔΑ (ΣΕΔΑ5 - ΣΕΔΑ8) με 6 εθελοντές προς το σημείο για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οχήματα του Π.Κ. Άνδρου. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες καθώς οι φλόγες είχαν μεγάλο ύψος και η ταχύτητα μετάδοσης μεγάλη. Δυστυχώς ύστερα από μεγάλη προσπάθεια κάποιες  ελιές κάηκαν καθώς και δίκτυα με ποτιστικές σωλήνες. Γενικώς από πλευράς μελισσοκομικού ενδιαφέροντος η ζημιά ήταν μεγάλη καθώς υπήρχαν πολλές κυψέλες, που κάποιες από αυτές κάηκαν και χάθηκε αρκετή έκταση με θυμάρι. Η φωτιά ελέγχθηκε κατά τις 20.30 όπου αποχώρησαν οι δυνάμεις ενώ μαζί με τα οχήματα του Π.Κ. Άνδρου παρέμεινε και το ΣΕΔΑ8 με τρείς εθελοντές για τυχόν αναζωπυρώσεις μέχρι τις 2.00 το πρωί. Από πλευράς κατασβεστικών δυνάμεων έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Δυστυχώς υπήρξαν και κάποιοι τραυματισμοί πυροσβεστών και εθελοντών.









 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates