Πτώση δέντρου σε Δίκτυο της ΔΕΗ (28/5/2020)

Στις 20.00 χθες (Πέμπτη 28/5) ενημερώθηκαμε από πολίτη για πυρκαγιά στην περιοχή της "Αβύσσου", κοντά στη Χώρα. Αμέσως  κινητοποιήθηκε η ομάδα του ΣΕΔΑ που εδρεύει στη Χώρα με τέσσερις εθελοντές και ένα οχημα (ΣΕΔΑ8). Ταυτόχρονα ενημερώθηκε και το Π. Κ. Ανδρου για το συμβάν. Επειδή στο σημείο που βρισκόνταν η φωτιά δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση του οχήματος και γνωρίζοντας ότι σχετικά κοντά υπήρχε αυλάκι με αρκετό τρεχούμενο νερό μεταφέρθηκε φορητή αντλία ώστε να γίνει "εγκατάσταση" για τη κατάσβεση της από εκεί. Φθάνοντας στο σημείο διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο δέντρο είχε πέσει στα ηλεκτροφόρα καλώδια μέσης τάσης της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά. Άμεσα ενημερώθηκε το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ για το πρόβλημα ώστε να διακοπεί η σύνδεση του δικτύου. Μετά από λίγο έθφθασε και συνεργείο της ΔΕΗ όπου με τη βοήθεια τους καταφέραμε να ανοίξουμε δρόμο για να φθάσουμε στο σημείο που καίγονταν το δέντρο, καθώς η βλάστηση ήταν πολύ πυκνή με κυρίαρχο είδος τους βάτους. Με μεγάλη προσπάθεια απομακρύνθηκε το δέντρο από τα καλώδια και στη συνέχεια έγινε η κατάσβεση. Σε όλη τη διαδικασία υπήρχε συνεχής επικοινωνία με το Π. Κ. Ανδρου μέχρι τη λήξη του συμβάντος στις 22.30 όπου αποχώρησε και η ομάδα.





Κλαδονομή επικίνδυνου ευκαλύπτου στο Πισκοπιό

Την Κυριακή 24/5 ολοκληρώθηκε η κλαδονομή του ευκαλύπτου στο Πισκοπιό , καθώς τα κλαδιά του έρχονταν σε επαφή με τα γειτονικά ηλεκτροφόρα καλώδια μεσαίας τάσης . Το συγκεκριμένο δέντρο περιστοιχίζεται από ηλεκτροφόρα καλώδια  ανατολικά , νότια και δυτικά. Ενώ δίπλα υπάρχει και κολώνα με γραμμές τηλεφώνου.
 Λίγα λόγια για τους ευκαλύπτους.   Οι ευκάλυπτοι μας έχουν έρθει από την Αυστραλία καθώς  μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα υπήρχαν μόνο εκεί. Στην Ελλάδα εισήχθη το είδος Eucalyptus globulus το 1862 από τον  έλληνα βοτανολόγο, Θεόδωρο Ορφανίδη. Σαν δέντρο αναπτύσσεται γρήγορα και φθάνει σε μεγάλα ύψη (μέχρι και 80 μέτρα).  Ο συγκεκριμένος  ευκάλυπτος, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων φυτεύτηκε το 1978 και η διάμετρος του κορμού του είναι περίπου 90cm. Σαν είδος έχει λείο φλοιό με αραιά κλαδιά που ανάλογα με το ύψος έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους , αλλά με πλούσιο φύλλωμα. Οι ευκάλυπτοι λόγω της μεγάλης ανάπτυξης  που  έχουν, ξεπερνούν το συνηθισμένο επίπεδο των δέντρων που υπάρχουν στο νησί, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα δέντρα,  με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στους ισχυρούς ανέμους και επικίνδυνοι από πιθανές πτώσεις τμημάτων για τους περαστικούς. Σε αρκετά σημεία στα υψηλότερα τμήματα του δέντρου υπήρχαν σπασμένα μεγάλα κλαδιά. 

Στη δράση συμμετείχαν 4 εθελοντές και δυο οχήματα ΣΕΔΑ3 –ΣΕΔΑ9






Kυριακή 17/05 : Ολοκλήρωση του καθαρισμού του οδικού Δικτύου Μενήτων-Στραμπουργιών.

Κυριακή 17/05 : Σήμερα , ο Σύλλογος μας συνέχισε τον καθαρισμό του οδικού δικτύου Μενήτων-Στραπουργιών από τα επικίνδυνα τμήματα δέντρων που εμπόδιζαν την ομαλή κυκλοφορία και διέλευση κυρίως των μεγάλων οχημάτων. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο Μενήτων και τον Δήμο Άνδρου, ο οποίος και παρείχε προσωπικό και τα ανάλογα μηχανήματα (μπουλντόζα).Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί, ότι στον καθαρισμό χρησιμοποιήθηκε καινούριο μηχάνημα - μπουλντόζα του Δήμου , όπου και προηγήθηκε τελετή Αγιασμού του οχήματος από τον Ιερέα των Μενήτων π. Θεοφάνη , παρισταμένου και του Αντιδημάρχου κ. Γιαννίση Δημήτρη και του Προέδρου του Τοπικού της Μεσσαριάς κ. Σαρρή Κων/νου και μέλους του ΣΕΔΑ. Στην δράση συμμετείχαν οκτώ εθελοντές και ένα όχημα του ΣΕΔΑ (ΣΕΔΑ 9). Να αναφέρουμε ακόμη ότι η συνεργασία της συγκεκριμένης δράσης ήταν ευχάριστη και αποτελεσματική τόσο με τον Σύλλογο Μενήτων όσο και με τον Δήμο. Τέλος να ευχαριστήσουμε το Δ.Σ. του Συλλόγου των Μενήτων για το κέρασμα και την άψογη φιλοξενία γενικότερα.






Κυριακή 10/05 : Καθαρισμός οδικού δικτύου Μενήτων Μεσαριάς από τμήματα δέντρων

Κυριακή 10/05 : Σήμερα , ο Σύλλογος μας , κατόπιν αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μενήτων και σε συνεργασία με  το τμήμα πολιτικής προστασίας  του Δήμου Άνδρου και το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Δ Μεσαριάς, προχώρησε σε καθαρισμό του οδικού δικτύου Μενήτων-Μεσαριάς από επικίνδυνα τμήματα δέντρων.Τα συγκεκριμένα τμήματα, εμπόδιζαν την ομαλή διέλευση μεγάλων οχημάτων στο δίκτυο, καθιστώντας παράλληλα δύσκολη την μετακίνηση τους .Στην δράση συμμετείχαν έξι εθελοντές με ένα όχημα τεσαριάςου ΣΕΔΑ (ΣΕΔΑ 9), συνεπικουρούμενοι από προσωπικό του Δήμυ Άνδρου, και μέλη του πολ.Συλλόγου Μενήτων και του Τ.Σ. Δ.Δ. Μεσαριάς.





Δευτέρα 04/05 : Κοπή επικίνδυνων Δέντρων στα Λειβάδια.

Δευτέρα 04/05 : Σήμερα, ο Σύλλογος μας , μετά από αίτημα ιδιώτη και ιδιοκτήτη κτήματος, και κατόπιν γνωμοδότησης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, προχώρησε στην κοπή τριών κυπαρισιών , τα οποία είχαν αποκτήσει επικίνδυνη κλίση προς διπλανή κατοικία, με καταστροφικές συνέπειες γι αυτή σε περίπτωση πτώσης. Στην δράση συμμετείχαν έξι εθελοντές και δύο οχήματα (ΣΕΔΑ 8 και ΣΕΔΑ 7).Για την ολοκλήρωση της δράσης , χρησιμοποιήθηκε ειδικευμένος αναρριχητικός εξοπλισμός κλαδονομών.

Επίσης, ολοκληρώθηκε σήμερα η βασική επισκευή των τμημάτων στήριξης της υδροφόρου δεξαμενής του οχήματος ΣΕΔΑ 6. Η δεξαμενή ανυψώθηκε με την βοήθεια ανυψωτικού μηχανήματος και τα τμήματα στήριξης (τραβέρσες), αντικαταστάθηκαν με καινούρια . Στην δράση συμμετείχαν τρεις εθελοντές και ένα όχημα του ΣΕΔΑ.




 
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates