Καθαρισμός του ρέματος των Αηδονίων (21/6/2019)



Την Παρασκευή το απόγευμα (21/6/2019) πραγματοποιήσαμε τον καθαρισμό του ποταμού των Αηδονίων ύστερα από πρόσκληση και σε  συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αηδονίων. Το ίδιο είχε γίνει και πριν ένα χρόνο περίπου, πάλι σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Το τμήμα που καθαρίστηκε βρίσκεται κάτω ακριβώς από την γνωστή πηγή των Αηδονίων από την οποία μάλιστα περνά και το μονοπάτι Νο 4. Η φιλοξενία αλλά και η δυναμική του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηδονίων ήταν πολύ καλή και φυσικά ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου.
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Σύλλογος μας (ΣΕΔΑ) ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτός σε δράσεις με άλλους Συλλόγους που έχουν σαν στόχο την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, σε σχέση με το περιβάλλον (ανθρωπογενές-φυσικό-ημιφυσικό) που διαθέτει το νησί μας.



Φωτο: Σαραβάνου Ιωάννα

Ημερίδα για τα δάση σκλήθρου στην Άνδρο

Άνδρος, 20/06/2019

Ημερίδα για τα δάση σκλήθρου της Άνδρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα τα δάση σκλήθρου της Άνδρου που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου, το έργο LIFE Andros Park και ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.
Μετά από μια γενική εισαγωγή για τις περιοχές Natura 2000 της Άνδρου, που καλύπτουν σχεδόν το μισό νησί, καταδεικνύοντας την αξία του νησιού για την προστασία της βιοποικιλότητας σε τοπικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για τα έργα  LIFE που υλοποιούνται στο νησί και τη σύνδεση μεταξύ τους, ακολούθησε μια «ξενάγηση» στα δάση της Άνδρου και ειδικά τα δάση σκλήθρου.
Παρουσιάστηκαν οι διάφοροι τύποι δασών που υπάρχουν στην Άνδρο,  τα οποία κατά κύριο λόγο αποτελούν υπολείμματα δασών που υπήρχαν στο παρελθόν στο νησί. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα δάση σκλήθρου που αποτελούν και αντικείμενο του έργου LIFE Andros Park, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την παρουσία τρεχούμενων νερών και απαντώνται κατά μήκος ρεμάτων σε πολλές περιοχές της Άνδρου από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και τα μεγάλα υψόμετρα του κεντρικού ορεινού όγκου της Κουβάρας. Η Άνδρος αποτελεί το νοτιοανατολικότερο όριο εξάπλωσής τους στην Ευρώπη. Τα σκλήθρα είναι πλατύφυλλα δέντρα των οποίων οι καρποί μοιάζουν με κουκουνάρια, έχουν φύλλα κυκλικά ή πλατιά ελλειψοειδή, φτάνουν σε ύψος συνήθως τα 10-25 μέτρα και έχουν μικρό σχετικά χρόνο ζωής -συγκριτικά με τα αιωνόβια πλατάνια- που σπάνια ξεπερνά τα 100 χρόνια.
Ακολούθησε παρουσίαση για τα μανιτάρια της Άνδρου και ειδικότερα αυτά που απαντώνται στα δάση και τις συστάδες σκλήθρων, τα οποία παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ποικιλία. Τα είδη μανιταριών που σχετίζονται με το σκλήθρο είτε τρέφονται κυρίως από νεκρό ξύλο των δέντρων, με τα πιο εντυπωσιακά εξ αυτών να αναπτύσσονται  πάνω στους κορμούς νεκρών ή γέρικων δέντρων, είτε συμβιώνουν με τα ζωντανά σκλήθρα εγκαθιστώντας μια αμοιβαία επωφελή σχέση, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην  υγεία και την ευρωστία των δέντρων.
Όσον αφορά τις απειλές τους, η περίπτωση του δάσους σκλήθρου της Βόρης και των παρόχθιων  συστάδων κατά μήκος της εκβολής του ρέματος στα Λεύκα ήταν αποκαλυπτική. Οι προγενέστερες, επανειλημμένες πυρκαγιές στα ανάντη, οι οποίες και παρουσιάστηκαν αναλυτικά με στοιχεία του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου ήταν η βασική αιτία της τεράστιας καταστροφής  - τόσο στη Βόρη, όσο και στα Λεύκα-  που συντελέστηκε μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις του 2012. Τονίστηκε έτσι για άλλη μια φορά ο καθοριστικός ρόλος της βλάστησης στην αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, τη διατήρηση των εδαφών, ειδικά σε πλαγιές με μεγάλη κλίση, καθώς και οι έμμεσες συνέπειες που μπορεί να έχει η απώλειά της λόγω πυρκαγιών.
Τέλος, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιεί το έργο LIFE Andros Park για την αντιμετώπιση των βασικών απειλών για τα δάση σκλήθρου της Άνδρου και την προστασία τους, που περιλαμβάνουν τη στοχευμένη αναδάσωση με μεταφύτευση  νέων δενδρυλλίων σκλήθρων, εμβολιασμένων με συμβιωτικούς μικροοργανισμούς, και μικρής κλίμακας  αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά δράσεις και δράσεις αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης βόσκησης.

Ευχαριστούμε όσες και όσους παρακολούθησαν την ημερίδα και σας παροτρύνουμε αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα δάση σκλήθρου στην Άνδρο να το κάνετε, ειδικά τώρα που αποτελούν οάσεις δροσιάς!



Ξανά στα θρανία με Α'-Β' τάξεις Δ.Σ. Άνδρου (12/6/2019)


 Ξανά στα θρανία ... με τις δυο πρώτες τάξεις του Δημ. Σχολ. Άνδρου σε μια ενημερωτική-εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη - 12/6/2019.
   Στο σχολείο βρέθηκαν τέσσερα μέλη του ΣΕΔΑ με ένα πυροσβεστικό όχημα, ώστε να ακολουθήσει και το "παιχνίδι κατάσβεσης" της υποτιθέμενης πυρκαγιάς.
   Στην επίσκεψη εκεί παρουσιάσθηκε το κατάλληλα διαμορφωμένο παραμύθι με κινούμενα σχέδια για τις δασικές πυρκαγιές "ο ήρωας του δάσους", του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου (ΚΠΕ Κορθίου), όπου μέσα από την αλληλεπίδραση των ρόλων προκύπτουν οι αιτίες πυρκαγιών και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ακόμη με παιγνιώδη τρόπο παρουσιάσθηκε το τρίγωνο της φωτιάς και βασικές αρχές προστασίας, για να ακολουθήσει στο τέλος το παιχνίδι "κατάσβεση της πυρκαγιάς" από τους μελλοντικούς εθελοντές.



Πρόσκληση σε ημερίδα για τα δάση σκλήθρου της Άνδρου.



Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Άνδρου σε συνεργασία με το έργο LIFE Andros Park και τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου διοργανώνουν και σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα τα δάση σκλήθρου της Άνδρου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου στο κτιριακό συγκρότημα Αγίας Τριάδας Κορθίου με ώρα έναρξης 17.00.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δασών σκλήθρου και η μοναδικότητα της παρουσίας τους στην Άνδρο, θα αναδειχθεί η στενή τους σχέση με τα μανιτάρια, ενώ θα παρουσιαστούν και οι κύριες απειλές που τα δάση αυτά αντιμετωπίζουν στην Άνδρο και οι προσπάθειες που γίνονται από το έργο LIFE Andros Park για τη διατήρηση και αποκατάστασή τους.

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates