Συμμετοχή του ΣΕΔΑ σε πρόγραμμα του ΚΠΕ Κορθίου.


Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου ο ΣΕΔΑ συμμετείχε, στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Κορθίου «Ταξίδι στους δρόμους της φωτιάς» που παρακολούθησαν οι μαθητές της Δ τάξης του Δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου.'

Κατά την διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος οι μαθητές με την χρήση του οχήματος ΣΕΔΑ3, έμαθαν να αναγνωρίζουν πυροσβεστικά εξαρτήματα, αλλά και να δημιουργούν μια «εγκατάσταση».

Όλες τις δραστηριότητες τις παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος από την ιστοσελίδα του ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ,


Παρουσίαση του ΣΕΔΑ στο νηπιαγωγείο Μαινήτων.

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου το πρωί κατόπιν αιτήματος την διευθύντριας του νηπιαγωγείου Μεσσαριάς της δημοτικής ενότητας Άνδρου, Μεταβήκαμε στο νηπιαγωγείο που βρίσκεται στις Μαίνητες με το όχημα ΣΕΔΑ 3 και δυο εθελοντές, όπου σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κορθίου, έγινε παρουσίαση στα παιδιά του προγράμματος «πλημύρες-φωτιά-σεισμοί»

Με την χρήση διαφανειών παρουσιάστηκαν στα παιδιά οι αιτίες, καθώς και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στις παραπάνω καταστάσεις και πως αντιμετωπίζονται.

Πυρκαγιά στην περιοχή «Αγία Θέκλη – Χαλκολιμιώνας» 17/10/17

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 περίπου ενημερωθήκαμε από πολίτη για φωτιά στην περιοχή «Αγία Θέκλη – Χαλκολιμιώνας».

Αμέσως ξεκίνησε από την έδρα του συλλόγου στα Λειβάδια το όχημα ΣΕΔΑ1 με τρείς (3) εθελοντές, το όχημα ΣΕΔΑ4 από το Γαύριο Άνδρου με τρεις (3) εθελοντές και το όχημα ΣΕΔΑ5 από το Κόρθι με δύο (2) εθελοντές.

Κατόπιν αξιολόγησης της καταστάσεως σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου μεταβήκανε στην περιοχή το όχημα ΣΕΔΑ3 με πέντε (6) εθελοντές, η υδροφόρα ΣΕΔΑ6 από το Γαύριο με έναν (1) εθελοντή, το ΣΕΔΑ7 με τέσσερις (4) εθελοντές και η υδροφόρα του δήμου Άνδρου με έναν (1) εθελοντή.

Αρχικά οι δυνάμεις του ΣΕΔΑ επιχείρησαν στο Νοτιοδυτικό τμήμα από την περιοχή του Χαλκολιμιώνα με πεζοπόρο τμήμα με σκοπό την μη επέκταση του μετώπου Νοτιοδυτικά (προς Σταυροπέδα), στην συνέχεια αφού ετέθη υπό πλήρες έλεγχο η μεγαλύτερη δύναμη του ΣΕΔΑ μεταφέρθηκε στο βόρειο δυτικό μέτωπο (προς Παλαιόπολη).

Η κατάσβεση πραγματοποιήθηκε με πεζοπόρο τμήμα, αναλυτικότερα με την χρήση χορτοκοπτικών με δίσκο πραγματοποιήθηκε αντιπυρική ζώνη ώστε πλησιάζοντας η φωτιά την καθαρισμένη περιοχή να αποδυναμωθεί και να κατασβηστεί, σημαντικό ρόλο έπαιξαν βέβαια και οι μάντρες που βοήθησαν σημαντικά στο έργο της κατάσβεσης.

Δυστυχώς στην όλη προσπάθεια τραυματίστηκε ελαφρά ένα μέλος του ΣΕΔΑ από πτώση λόγω της προσβασιμότητας της περιοχής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας οπού διαπιστώθηκε κάταγμα στη περόνη του δεξιού ποδιού και για ένα μήνα θα έχει το πόδι στο γύψο. Του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά και σύντομη ανάρρωση.

Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8-9 bf που σε συνδυασμό με την έντονη κλίση του εδάφους δυσκόλευαν αρκετά το έργο της κατάσβεσης, στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στην περιοχή ήρθαν και ελικόπτερα αλλά δυστυχώς λόγω της έντασης του ανέμου δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν!

Από Αθήνα έφθασαν τρία (3) οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, ενώ πλέον η φωτιά είχε σβήσει, παρέμειναν όμως στην περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Οι δυνάμεις του ΣΕΔΑ απεχώρησαν στις 22:30 περίπου αφού η φωτιά είχε κατασβηστεί πλήρως.

Από πλευράς ΣΕΔΑ συμμετείχαν συνολικά έξι (6) οχήματα και είκοσι (20) εθελοντές.

Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.


Στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, κατόπιν στις 5 Οκτωβρίου 2017 τα εκλεγμένα μέλη συστάθηκαν σε σώμα με την ακόλουθη σύνθεση,

Πρόεδρος Χαζάπης Νικόλαος
Αντιπρόεδρος Πετράκης Παναγιώτης
Γενικός Γραμματέας Στυλιανός Παντελεήμων
Ταμίας Τρανάκος Γεώργιος
Μέλη
Αλεξάνδρου Δημήτριος
Κωσταντής Κωνσταντίνος
Χαζάπης Δημήτριος.

Για την εξελεκτική επιτροπή εκλεγησαν οι
Μπανικας Νικόλαος.
Τριγώνης Νικόλαος.

Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου και της εξελεκτικής επιτροπής είναι δυο (2) έτη.

Εργασίες κλαδονομής στο οδικό δίκτυο Χώρας – Κορθίου (14-10-2017)

Tο Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 κατόπιν έκκλησης του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου πραγματοποιήθηκαν εργασίες κλαδονομής στο οδικό δίκτυο Χώρας – Κορθίου, αναλυτικότερα,

Στην περιοχή ελικοδρόμιο Χώρας δημοτικής ενότητας Άνδρου επί του κεντρικού επαρχιακού οδικού δικτύου, πραγματοποιήθηκε κλαδονομή σε πέντε δέντρα τα οποία παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων.

Στην περιοχή Επισκοπείο δημοτικής ενότητας Κορθίου επί του κεντρικού επαρχιακού οδικού δικτύου, πραγματοποιήθηκε κλαδονομή σε τρία δέντρα τα οποία παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων.

Τα κλαδιά απομακρύνθηκαν με όχημα του δήμου Άνδρου, τα οποία με την χρήση του κλαδοτεμαχιστή θα γίνουν πριονίδι – λίπασμα.

Διατέθηκαν το όχημα ΣΕΔΑ 3, πέντε εθελοντές, και ένα όχημα του δήμου Άνδρου.

Τέλος με την ευκαιρία, πραγματοποιήθηκε πλήρωση ύδατος στην δεξαμενή πυρασφάλειας στην περιοχή Κοχύλου δημοτικής ενότητας Κορθίου.

Συμμετοχή στο "Andros trail race" (1-10-2017)


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο αγώνας "Andros trail" όπου συμμετείχε ο Σύλλογος μας με την κάλυψη του τμήματος από Βραχνού μέχρι τα Διποτάματα. Ο σταθμός που είχαμε αναλάβει στήθηκε στην κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Βραχνού στη τοποθεσία "Φονιάς". Επρόκειτο ίσως για το δυσκολότερο τμήμα της διαδρομής των 24 χλμ. για τους αθλητές, καθώς το τμήμα της διαδρομής μετά το χωριο Βραχνού, ήταν σχεδόν κάθετο (1 χλμ περίπου). Από το σημείο του σταθμού μας μέχρι τα Διποτάματα υπήρχαν σε διάφορα σημεία της διαδρομής μέλη του ΣΕΔΑ, γιατί η διαδρομή περνούσε μέσα από το δάσος και σε μονοπάτι που περνούσε από ιδιοκτησίες. Μέλημα μας εκεί ήταν να μη χαθεί κάποιος και βγεί εκτός διαδρομής, αλλά και η ασφαλής διέλευση αυτών. Επίσης υπήρχαν δυο ακόμη οχήματα του ΣΕΔΑ στον κεντρικό δρόμο πάνω από τα Διποτάματα όπου περνούσαν οι αθλητές, ώστε να ελέγχουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Συνολικά από τον Σύλλογο μας συμμετείχαν 12 εθελοντές. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους και κατά γενική ομολογία η όλη προσπάθεια τόσο της οργανωτικής ομάδας , όσο και των εθελοντών που κάλυψαν τους διάφορους σταθμούς στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοιες δράσεις πέρα από τα αυτονόητα τουριστικά οφέλη, με την εμπλοκή διαφόρων φορέων (συλλόγων πολιτιστικών κ.α) ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την συλλογική δημιουργικότητα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και προοπτικές στο νησί μας.

Ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Άνδρου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια της Άσκησης Παρμενίων 2017 την Τρίτη 3 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Άνδρου.
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates