Πυρκαγιά στην περιοχή «Αγία Θέκλη – Χαλκολιμιώνας» 17/10/17

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 περίπου ενημερωθήκαμε από πολίτη για φωτιά στην περιοχή «Αγία Θέκλη – Χαλκολιμιώνας».

Αμέσως ξεκίνησε από την έδρα του συλλόγου στα Λειβάδια το όχημα ΣΕΔΑ1 με τρείς (3) εθελοντές, το όχημα ΣΕΔΑ4 από το Γαύριο Άνδρου με τρεις (3) εθελοντές και το όχημα ΣΕΔΑ5 από το Κόρθι με δύο (2) εθελοντές.

Κατόπιν αξιολόγησης της καταστάσεως σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου μεταβήκανε στην περιοχή το όχημα ΣΕΔΑ3 με πέντε (6) εθελοντές, η υδροφόρα ΣΕΔΑ6 από το Γαύριο με έναν (1) εθελοντή, το ΣΕΔΑ7 με τέσσερις (4) εθελοντές και η υδροφόρα του δήμου Άνδρου με έναν (1) εθελοντή.

Αρχικά οι δυνάμεις του ΣΕΔΑ επιχείρησαν στο Νοτιοδυτικό τμήμα από την περιοχή του Χαλκολιμιώνα με πεζοπόρο τμήμα με σκοπό την μη επέκταση του μετώπου Νοτιοδυτικά (προς Σταυροπέδα), στην συνέχεια αφού ετέθη υπό πλήρες έλεγχο η μεγαλύτερη δύναμη του ΣΕΔΑ μεταφέρθηκε στο βόρειο δυτικό μέτωπο (προς Παλαιόπολη).

Η κατάσβεση πραγματοποιήθηκε με πεζοπόρο τμήμα, αναλυτικότερα με την χρήση χορτοκοπτικών με δίσκο πραγματοποιήθηκε αντιπυρική ζώνη ώστε πλησιάζοντας η φωτιά την καθαρισμένη περιοχή να αποδυναμωθεί και να κατασβηστεί, σημαντικό ρόλο έπαιξαν βέβαια και οι μάντρες που βοήθησαν σημαντικά στο έργο της κατάσβεσης.

Δυστυχώς στην όλη προσπάθεια τραυματίστηκε ελαφρά ένα μέλος του ΣΕΔΑ από πτώση λόγω της προσβασιμότητας της περιοχής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας οπού διαπιστώθηκε κάταγμα στη περόνη του δεξιού ποδιού και για ένα μήνα θα έχει το πόδι στο γύψο. Του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά και σύντομη ανάρρωση.

Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8-9 bf που σε συνδυασμό με την έντονη κλίση του εδάφους δυσκόλευαν αρκετά το έργο της κατάσβεσης, στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στην περιοχή ήρθαν και ελικόπτερα αλλά δυστυχώς λόγω της έντασης του ανέμου δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν!

Από Αθήνα έφθασαν τρία (3) οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, ενώ πλέον η φωτιά είχε σβήσει, παρέμειναν όμως στην περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Οι δυνάμεις του ΣΕΔΑ απεχώρησαν στις 22:30 περίπου αφού η φωτιά είχε κατασβηστεί πλήρως.

Από πλευράς ΣΕΔΑ συμμετείχαν συνολικά έξι (6) οχήματα και είκοσι (20) εθελοντές.











 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates