Πυρκαγιά στην Βουρκωτή (1-2/5/17)


Φωτο: Κιαγιάς Ν.
Ενημερωθήκαμε για εκδήλωση πυρκαγιάς απέναντι από το χωριό της Βουρκωτής, στις 21.30 περίπου από πολίτη. Ειδοποιήθηκε άμεσα η ομάδα του ΣΕΔΑ στην Χώρα καθώς και το Π.Κ. Άνδρου για την μετάβαση των οχημάτων ΣΕΔΑ5 και ΣΕΔΑ3 με 6 εθελοντές αρχικά. Ύστερα από λίγο ακολούθησαν άλλοι τρεις εθελοντές. Φθάνοντας στο σημείο η φωτιά είχε πάρει ήδη διαστάσεις καθώς η βλάστηση ήταν θαμνώδης και πυκνή με ρείκια δυο μέτρων. Ακόμη η κλίση του εδάφους ήταν μεγάλη που επιτάχυνε (και με την βοήθεια του ανέμου) την επέκταση της. Στον κεντρικό δρόμο παρέμεινε το ΣΕΔΑ3 ξεκινώντας την διαδικασία της κατάσβεσης στο δυτικό τμήμα του μετώπου, ενώ το ΣΕΔΑ5 ανέλαβε το ανατολικό όπου βρίσκονταν και μια μεμονωμένη κατοικία. Το έργο δύσκολο λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους, με αποτέλεσμα να εξαντλεί τα όρια κάλυψης σε νερό από την αντλία του οχήματος λόγω ύψους. Λίγο αργότερα έφθασε και το πρώτο όχημα του Π.Κ. Άνδρου. Κατόπιν αυτού ακολούθησαν ακόμη δυο οχήματα του Π.Κ. Άνδρου. Για να αντιμετωπισθεί το ύψος συνδέθηκε φορητή αντλία στην "εγκατάσταση"  ώστε να αυξηθεί το μανομετρικό και να φθάσει το νερό ψηλότερα. Ύστερα από πολύωρες συντονισμένες προσπάθειες της ομάδας του ΣΕΔΑ αλλά και του Π.Κ. Άνδρου το δυτικό αλλά και το ανατολικό (πλησίον της οικίας) τμήμα του μετώπου,  ελέγχθηκαν. Παρέμενε το νότιο τμήμα που είχε πλέον φθάσει στην κορυφή της πλαγιάς, όπου όμως η ένταση του ανέμου ήταν δυνατότερη, αλλά βλάστηση αρκετά χαμηλότερη και φρυγανώδης. Η ομάδα του ΣΕΔΑ παρέμεινε στο συμβάν μέχρι τις 3.50 το πρωί.
Το μεσημέρι της Τρίτης (14.30 - 2/5/17) ειδοποιηθήκαμε από πολίτη για αναζωπύρωση της φωτιάς στην Βουρκωτή. Λόγω της έντασης του ανέμου ειδοποιήθηκαν και οι τρείς ομάδες (Χώρα-Γαύριο-Κόρθι). Από Χώρα ξεκίνησε το ΣΕΔΑ5 με 6 εθελοντές, από Γαύριο το ΣΕΔΑ2 με τρείς εθελοντές και από Κόρθι το ΣΕΔΑ4 με ένα εθελοντή. Η προσέγγιση από οχήματα στο νότιο τμήμα του μετώπου που είχε ξαναενεργοποιηθεί ήταν δύσκολη καθώς η υποτυπώδης χάραξη δρόμου που υπήρχε, είχε καταστραφεί. Ευτυχώς κατέστει τελικά εφικτή η προσέγγιση, αλλά όμως με μεγάλη δυσκολία, από τα τρια οχήματα του ΣΕΔΑ αλλά και από όχημα του Π.Κ. Άνδρου. Δημιουργήθηκε "εγκατάσταση" και ολοκληρώθηκε η κατάσβεση στις 20.30 περίπου, οπότε αποχώρησαν τα οχήματα του Συλλόγου και παρέμειναν στο σημείο τα οχήματα του Π.Κ. Άνδρου για τυχόν αναζωπυρώσεις. Συνολικά ενεπλάκησαν στο συμβάν 15 εθελοντές, κάποιοι μάλιστα (που συμμετείχαν και στις δυό περιπτώσεις) είχαν ελάχιστο ενδιάμεσο ύπνο.        

2 σχόλια:

Konstantinos Stratis είπε...

Οι Ευχαριστίες και τα Συγχαρητήριά μας είναι δεν επαρκούν, μπροστά στο μεγάλο έργο που επιτελείτε. Να έχετε πάντα υγεία να προσφέρετε , έτσι οπως προσφέρετε ανιδιοτελώς αυτή τη μεγάλη υπηρεσία στην Ανδρο.

Παπαϊωάννου Χρήστος είπε...

Το ευχαριστώ είναι λίγο γι ´ αυτούς τους θαυμάσιους ανθρώπους.Ενώ θα μπορούσαν να είναι με τις οικογένειες τους,επέλεξαν για άλλη μια φορά να είναι στο πλάι μας συνεισφέροντας με τον καλύτερο τρόπο,σε μια ακόμα μάχη για την προστασία του τόπο τους. Αισθάνομαι Δέος για όλους τους Εθελοντές της Άνδρου.Ο Θεός να σας έχει καλά.Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο Άνδρου, για την άψογη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας για κάθε είδους συνδρομή και προσωπικά στον Προιστάμενο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Λάσκαρη.Εύχομαι να είναι το τελευταίο περιστατικό τέτοιας έκτασης. Όλοι μαζί ας βοηθήσουμε να προστατευτεί αυτός ο Παράδεισος, η Άνδρος μας.

Με Σεβασμό και Εκτίμηση
Παπαϊωάννου Χρήστος
Υποπυραγός

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates