Έρευνα Απολογισμός πυρκαγιών 2016


Αύξηση των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων. 
Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού

Στις 31 Οκτωβρίου 2016 έληξε η αντιπυρική περίοδος και ο απολογισμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών παρουσιάζει της εξής εικόνα:
α) Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016, προκλήθηκαν στην επικράτεια συνολικά.......(7.840) αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες υπολογίζεται, ότι κάηκαν συνολικά (340.000) περίπου στρέμμα αγροτοδασικών εκτάσεων. Πιο αναλυτικά από τις εν λόγω καμένες εκτάσεις, τα (296.980) στρέμματα κάηκαν, σύμφωνα με το EFFIS, μόνον από τις (42) μεγαλύτερες από τις ανωτέρω πυρκαγιές, ενώ τα υπόλοιπα 40.000 περίπου στρέμματα υπολογίζεται, ότι κάηκαν από τον υπόλοιπο αριθμό πυρκαγιών.
β) Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία και συγκριτικά με την περυσινή αντιπυρική περίοδο, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο υπήρξε αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών σε ποσοστό 9,4%, ενώ οι καμένες εκτάσεις υπερδιπλασιάστηκαν.
γ) Επίσης από τον ως άνω συνολικό αριθμό (7.840) πυρκαγιών, εξιχνιάστηκαν από τον αρμόδιο διωκτικό μηχανισμό (ΠΣ και Αστυνομίας) συνολικά (11) περιστατικά πυρκαγιών, δηλαδή εξιχνιάστηκε μόνον το 0,2% του συνολικού αριθμού των περιστατικών. Ειδικότερα από τα εν λόγω συμβάντα που εξιχνιάστηκαν, στάλθηκαν συνοδεία στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μαζί με τις σχετικές προανακριτικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, συνολικά (12) άτομα φερόμενα, ως δράστες ορισμένου εγκλήματος εμπρησμού δάσους με πρόθεση ή από αμέλεια. Από τους ανωτέρω (12) φερόμενους δράστες: 
α) Οι (6) δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους με δόλο, ενώ 
β) Οι υπόλοιποι (6) δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους από αμέλεια. 
Από τους δράστες που προκάλεσαν με πρόθεση πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, για τρεις (3) διατάχθηκε αρμοδίως η προσωρινή κράτησή τους σε κάποιο κατάστημα κράτησης δηλαδή προφυλακίστηκαν. 
Από τους ανωτέρω τρεις κρατηθέντες προσωρινά, ο ένας ενέχεται για συνολικά 12 πυρκαγιές, την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου 2012 στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου, ο δεύτερος ενέχεται για συνολικά 26 πυρκαγιές, στην ευρύτερη περιοχή Ελευσίνας - Ασπροπύργου, την περίοδο 2015 - 2016 και ο τρίτος, έχοντας ψυχιατρικά προβλήματα, ενέχεται για εμπρησμό με πρόθεση κατ΄ εξακολούθηση.

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates