Πυρκαγιά στις Εβρουσιές (21-9-2015)



 Στις  7.30 π.μ. ενημερωθήκαμε από τον προϊστάμενο του Π.Κ. Άνδρου για πυρκαγιά στις Εβρουσιές και συγκεκριμένα πάνω από την «Λεζίνα».  Αμέσως  ενημερώθηκε η ομάδα του ΣΕΔΑ που εδρεύει στη Χώρα η οποία ξεκίνησε με ένα όχημα (ΣΕΔΑ 1) και 3 εθελοντές.   Στην περιοχή  επικρατούσε πυκνή ομίχλη και ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της πυρκαγιάς. Στις  9.30 π.μ. έγινε προσπάθεια να προσεγγισθεί το μέτωπο από δύσβατο δρόμο που βρίσκεται απέναντι από τη Βουρκωτή. Φθάνοντας εκεί έγινε προσπάθεια κατάσβεσης του μετώπου με στόχο τη συγκράτηση του μετώπου που έφθανε στη κορυφογραμμή. Η προσπάθεια ήταν δύσκολη καθώς η ένταση του ανέμου ενισχύονταν και το μέτωπο μεγάλωνε προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατόπιν αυτού κλήθηκε το ΣΕΔΑ 2 με δυο εθελοντές από την ομάδα του Γαυρίου , το ΣΕΔΑ 5 και η υδροφόρα του Δήμου από την Χώρα. 
φωτο: Νίκος Κιαγιάς
Η κατάσταση κάποια στιγμή είχε γίνει επικίνδυνη στο σημείο πάνω από το πυκνό δασικό  κομμάτι των Εβρουσιών. Ευτυχώς γύρω στις 13.00 ξεκίνησε να πέφτει ψιλόβροχο που μετά από λίγο εξελίχθηκε σε καταιγίδα, με αποτέλεσμα την κατάσβεση της πυρκαγιάς.  Με το πέρας του συμβάντος και κατά τη διάρκεια της καταιγίδας μαζεύτηκε ο πυροσβεστικός εξοπλισμός που είχε εκτυλιχτεί στο μέτωπο και ξεκίνησε η προσπάθεια της καθόδου των οχημάτων που είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν και την ολισθηρότητα του δρόμου. Με  μεγάλη δυσκολία κατέβηκαν τελικά τα οχήματα στον κεντρικό δρόμο καθώς υπήρχαν πολλά «νεροφαγώματα» από προηγούμενες βροχές με την πολύ λάσπη πλέον που καθιστούσε την κάθοδο
φωτο: Κων/νος. Καλογρίδης
των βαρέων πυροσβεστικών οχημάτων επικίνδυνη. Παρά την σφοδρή νεροποντή, στο νότιο τμήμα του καμένου υπήρχαν ακόμη κάποια σημεία που «κάπνιζαν».  Εκεί  παρέμεινε το ΣΕΔΑ 5 με δυο εθελοντές  μέχρι τις 21.00 για πυρασφάλεια.   
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates