Πυρκαγιά στο Καλυβάρι - Χάρτες και Άνω Κατάκοιλο (1-10-2014)

Φωτο: Κωνσταντής Κώστας
 Στις 15.30 της Τετάρτης (1-10-2014) ενημερωθήκαμε για μεγάλη πυρκαγιά στο Καλυβάρι από τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου. Με δεδομένο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (ισχυροί άνεμοι) η κινητοποίηση ήταν άμεση και μεγάλη. Ενημερώθηκε αρχικά η ομάδα της περιοχής Γαυρίου που βρίσκονταν πιο κοντά και ξεκίνησαν 9 εθελοντές με τρία οχήματα (ΣΕΔΑ2 - ΣΕΔΑ6 – υδροφόρα Δήμου). Από την ομάδα της Χώρας ακολούθησαν 8 εθελοντές με 4 οχήματα (ΣΕΔΑ1 – ΣΕΔΑ3 – ΣΕΔΑ5 – 2η υδροφόρα Δήμου) που παρέλαβαν ακόμη 2 εθελοντές από την ομάδα του Μπατσίου και από το Κόρθι 2 εθελοντές με το ΣΕΔΑ4.
Το μέτωπο της φωτιάς ήταν ήδη μεγάλο και πλησίαζε τα χαμηλότερα σε επίπεδο σπίτια του Καλυβαρίου, καθώς ανέβαινε την πλαγιά. Υπήρχε βέβαια και το τμήμα του μετώπου που κατέβαινε, αλλά οπωσδήποτε πρωταρχικός στόχος ήταν να καλυφθούν τα σπίτια ,ο οποίος επιτεύχθηκε. Γύρω στις 20.00 ενημερωθήκαμε και για δεύτερη φωτιά στην περιοχή της Άνω Κατακοίλου, με αποτέλεσμα να διασπασθούν οι δυνάμεις, την στιγμή που το κατώτερο τμήμα του μετώπου περνούσε την ρεματιά και άρχισε να ανεβαίνει προς το χωριό Χάρτες.

Αργά το βράδυ έφθασαν με ελικόπτερο άνδρες της ΕΜΑΚ και τρία οχήματα από Σύρο με τον Περιφερειακό Διοικητή Ν. Αιγαίου της Πυροσβεστικής καθώς και τον Διοικητή Π/Υ Ερμούπολης. Η ΕΜΑΚ ανέλαβε αρχικά το μέτωπο που κινιόνταν Δυτικά προς Σιδόντα ακολουθώντας την κατεύθυνση του ανέμου. Με συντονισμένη προσπάθεια ομάδας του ΣΕΔΑ και της ΕΜΑΚ αυτό το μέτωπο ελέγχθηκε. Παρέμενε όμως το μέτωπο που κατευθύνονταν ανατολικά προς τα Πέζα και το οποίο ανέβαζε τμήματα φωτιάς που κατέληγαν στα σπίτια στους Χάρτες, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες να επικεντρωθούν εκεί.
Σε αυτό το σημείο έφθασαν και 12 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα, εκ των οποίων, 3 εθελοντικά (Ραφήνα – Ροδόπολη - Βύρωνα). Να αναφέρουμε εδώ ότι και σε παλαιότερα περιστατικά σημαντικών πυρκαγιών της Άνδρου, οι επικεφαλής των εθελοντικών ομάδων α) Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Δήμου Βύρωνα, Κος Σαλαγιάννης Σταύρος και β) των Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας Δασοπυρόσβεσης Ροδόπολης, Κος Κούνης Απόλλωνας είχαν εκφράσει την επιθυμία να διαθέσουν οχήματα ώστε να συνδράμουν στο έργο της καταστολής. Δυστυχώς όμως, δεν υπήρχαν δρομολόγια πλοίων για την μετακίνηση των οχημάτων, γιατί η βοήθεια χρειαζόταν άμεσα και όχι π.χ μετά από. 10 ώρες που θα υπήρχε δρομολόγιο, επειδή μέχρι τότε ή φωτιά ίσως και να είχε σβήσει, οπότε θα ήταν άσκοπο να μετακινηθούν οι εθελοντικές ομάδες. Προς τιμήν του κ. Στεφάνου, ο οποίος διέθεσε με έκτακτο δρομολόγιο το Superferry II μεταφέρθηκαν άμεσα και την στιγμή που χρειάζονταν το πυροσβεστικά οχήματα που κατανεμήθηκαν στα δυο μέτωπα.
Ξημερώματα το μέτωπο της Άνω Κατακοίλου είχε ελεγχθεί και παρέμενε ένα τμήμα του μετώπου που κατευθύνονταν ανατολικά και σε σημείο που δεν υπήρχε πρόσβαση με οχήματα. Στις 7.00 έφθασε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που με καθοριστικές ρίψεις έσβησε το υπόλοιπο του μετώπου.
Μέχρι και σήμερα Παρασκευή (3-10-2014) παραμένουν στο Καλυβάρι και στην Άνω Κατάκοιλο οχήματα της Αθήνας που ελέγχουν για τυχόν αναζωπυρώσεις, τα οποία όμως θα αποχωρήσουν το απόγευμα. Από τις 16.00 θα βρίσκεται το ΣΕΔΑ2 στο Καλυβάρι με εναλλασσόμενες βάρδιες εθελοντών ,μέχρι αύριο Σάββατο για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Μέσα από την αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς προέκυψαν κάποια θετικά στοιχεία που θα θέλαμε να επισημάνουμε:
1. Άμεση ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος, με ολονύχτια ενεργή εμπλοκή του κ. Λάσκαρη Δημητρίου, Αντιδημάρχου της Χώρας, που σύμφωνα με δηλώσεις συναδέλφων ήταν «πανταχού παρών» βοηθώντας με διάφορους τρόπους, αλλά και την ολονύκτια παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Λότσαρη.
2. Ανάδειξη της κοινωνικής αλληλεγγύης από τον κ. Στεφάνου, με την αφιλόκερδη μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων μέσω έκτακτου δρομολογίου του Superferry II.
3. Ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων και εκτός εμβέλειας δράσης.
Κλείνοντας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνάδελφους εθελοντές της Ροδόπολης, του Βύρωνα και της Ραφήνας, που ήρθαν για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.


 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates