Βρυξέλλες 28-29/5/12 (συμμετοχή ΣΕΔΑ σε ημερίδα)

  Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλήθηκε να συμμετάσχει ο Σύλλογος μας, στην ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Ευρωβουλευτή κ. Κρίτων Αρσένη, μεταξύ άλλων εθελοντικών ομάδων που ασχολούνται με την Δασοπροστασία - Δασοπυρόσβεση. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 29-5-2012. Οι ομάδες που προσκλήθηκαν και παρακολούθησαν την ημερίδα ήταν:
1) Εθελοντική ομάδα Βύρωνα
2) Εθελοντική ομάδα Κηφισιάς
3) Εθελοντική ομάδα Ηλιούπολης
4) Εθελοντική ομάδα Βάρης
5) Εθελοντική ομάδα Αγ. Στεφάνου
6) Εθελοντική ομάδα Αστυπάλαιας
7) Εθελοντική ομάδα Γλυφάδας
8) Εθελοντική ομάδα Ροδόπολης
9) Εθελοντική ομάδα Αττικής (Ε.Δ.Α.Σ.Α.)
10) Εθελοντική ομάδα Άνδρου (ΣΕΔΑ)
Η ημερίδα αφορούσε την αποδάσωση που συμβαίνει παγκοσμίως και τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στις κλιματικές αλλαγές.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν εθελοντικές ομάδες που αφορούν θεσμικές αλλαγές και πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί ο εθελοντισμός στην Ελλάδα. Ο κ. Αρσένης με ενδιαφέρον άκουσε τους προβληματισμούς μας και προσφέρθηκε να βοηθήσει.
Κατά την παραμονή μας στις Βρυξέλλες επισκεφθήκαμε τον κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό των Βρυξελλών. Την ξενάγηση μας στο Σταθμό την έκανε Πυροσβέστης με ελληνική καταγωγή (Σκύρος) με άψογα ελληνικά. Έκπληξη για όλους μας ήταν ο πλούσιος και σύγχρονος εξοπλισμός που διέθετε ο Πυρ. Σταθμός (περίπου 20 πυροσβεστικά οχήματα και επιπλέον κάποια ασθενοφόρα). Η βάρδια εκείνη τη στιγμή αποτελούνταν από 50 άτομα. Κάθε μέρα διεξάγονταν γυμνάσια που αφορούσαν διάφορα σενάρια πυροσβεστικού και διασωστικού περιεχομένου. Υπάρχει στις εγκαταστάσεις τους ξεχωριστό τριόροφο κτήριο, αποκλειστικά για τα γυμνάσια πυρκαγιών - διασώσεων που κάνουν καθημερινά.

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε  το δελτίο τύπου του κ. Αρσένη για την συγκεκριμένη ημερίδα:
30/05/2012

Έλληνες εθελοντές δασοπυροσβέστες συμμετείχαν σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις κλιματικές διαπραγματεύσεις και την αποτροπή της παγκόσμιας αποδάσωσης

Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2012
Τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εθελοντές δασοπυροσβέστες στην Ελλάδα συζήτησε ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, με μέλη εθελοντικών ομάδων που ήταν προσκεκλημένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ημερίδα για την ανάσχεση της παγκόσμιας αποδάσωσης στο πλαίσιο των κλιματικών διαπραγματεύσεων.
Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής συμμετείχαν ο Jake Werksman ειδικός σύμβουλος της Επιτόπου Hedegaard για το Κλίμα, ο Mika Bucki διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις παγκόσμιες κλιματικές διαπραγματεύσεις και εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων Global Canopy Programme, Τhe Νature Concervancy και FERN που υλοποιούν προγράμματα REDD+ για την παγκόσμια αποδάσωση. Σημειώνεται ότι το 60% των δεσμεύσεων των αναπτυσσόμενων χωρών για τον περιορισμό των εκπομπών τους αφορούν προγράμματα REDD+ και η επιτυχία τους αποτελεί κλειδί για την επίτευξη των στόχων για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Μετά την ημερίδα ο Κρίτων Αρσένης είχε συνάντηση εργασίας με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες κατά την οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τη συνεισφορά τους στην προστασία των δασών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους.
Με αφορμή τη συνάντηση με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Είχα την τιμή να φιλοξενήσω στο κοινοβούλιο μέλη εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης από όλη την Ελλάδα, ανθρώπους που μια ζωή ´εφημερεύουν´ για να καλύψουν τα κενά της κρατικής μηχανής στη δασοπυρόσβεση, άλλα και σε θέματα πολιτικής προστασίας, προσφέροντας χωρίς αμοιβή κάθε είδους βοήθεια σε συνανθρώπους μας. Βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο χωρίς να έχουν ούτε ασφάλεια ζωής. Και όμως συχνά αντιμετωπίζονται από τον κρατικό μηχανισμό σαν πρόβλημα και όχι σαν παράδειγμα προς μίμηση. Συζητήσαμε την συχνά παράλογη αντιμετώπιση τους από την κεντρική διοίκηση και πολλές τοπικές αυτοδιοικήσεις, άλλα και μέτρα που μπορούν να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία προκείμενου να διευκολύνουν την κοινωνική τους προσφορά. Η εθελοντική δράση των συνανθρώπων μας που έρχεται να καλύψει τα κενά και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να ενθαρρύνεται με κάθε δυνατό τρόπο, πόσο μάλλον σήμερα, που οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. Η συμμετοχή τους στην ημερίδα που διοργάνωσα για τις κλιματικές διαπραγματεύσεις στον τομέα της αποδάσωσης, αποσκοπούσε στη σύνδεση του τοπικού κινήματος για την προστασία των δασών με τις αντίστοιχες διεθνείς προσπάθειες. Όσο μικρή και να είναι μια εθελοντική ομάδα σε κάποια περιοχή της Ελλάδας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας ανθρώπων που προσφέρουν με την ίδια αυτοθυσία σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα.»

Δράσεις ευρωπαϊκού προγράμματος Life στην Άνδρο


Εκπαίδευση στο Πυρ. Κλιμάκιο Άνδρου (23-5-12)


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η προγραμματισμένη εκπαίδευση της ομάδας του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου. Το πρόγραμμα πρόεβλεπε τρεις ομάδες εργασίας σε διαφορετικούς τομείς εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση ξεκίνησε ςτις 18.00 και ολοκληρώθηκε στις 21.30, αφού προγραμματίσθηκε επόμενη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.
Να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του Πυρ. Κλιμακίου Άνδρου καθώς και τον Προϊστάμενο κ. Ζικέλογλου Ι. για ολη την προσπάθεια.

Ημερίδα ΚΠΕ Κορθίου (29 Μαΐου 2012)


Το ΚΠΕ Κορθίου σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς-Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση- θα διοργανώσει ημερίδα με θέμα: « Εξερευνώντας τον άγνωστο θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου: τα θαλάσσια θηλαστικά και ο κόσμος τους», τη Τρίτη 29 Μαΐου 2012, στο πλαίσιο των δράσεων δια βίου μάθησης για ενήλικες.
 
Πρόγραμμα ημερίδας
      17.00-17.30      Προσέλευση συμμετεχόντων, εγγραφές, χαιρετισμοί
17.30-18.00      Παρουσίαση προγραμμάτων του ΚΠΕ (Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ) 
18.00-18.30           Δραστηριότητα κατάθεσης εμπειριών και σχηματισμού ομάδων ( Ελένη Σβορώνου- Υπεύθυνη Π.Ε -WWF Ελλάς)
      18.30-19.00        Δραστηριότητα ανάκλησης εικόνων και γνώσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον. Αποτύπωση του υποβρύχιου και του υπέργειου περιβάλλοντος της Άνδρου. Σχολιασμός γραφημάτων ( Ελένη Σβορώνου-Υπεύθυνη Π.Ε -WWF Eλλάς)
19.00-19.30               Παρουσίαση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των θαλάσσιων θηλαστικών του
Αιγαίου( Μαρία Λιβανού – Συνεργάτης θαλάσσιων προγραμμάτων WWF Ελλάς
                              και Γιώργος Παξιμάδης – Θαλάσσιος Βιολόγος -WWF Ελλάς)
19.30-19.45       Ερωτήσεις, συμπλήρωση των γραφημάτων
19.45-20.00       Διάλειμμα
20.00-20.20       Εργαστήριο: Παιδαγωγικό υλικό για τα θαλάσσια θηλαστικά 
                        ( Ειρήνη Τσεβή-Υπεύθυνη Π.Ε -Mοm)  
20.20-21.00      Ανατροφοδότηση, αξιολόγηση ημερίδας

Εκπαίδευση ομάδας ΣΕΔΑ (23-5-12)

Την Τετάρτη (23-5-2012) θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση της μάχιμης ομάδας του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου στις 18.00. Παρακαλούνται τα μέλη της ομάδας να είναι εκεί με την στολή τους.

Καθαρισμός μονοπατιού Βραχνού - Χώρα (12-5-2012)

 Σημείο εκκίνησης για σήμερα ο σταθμός αυτοκινήτων στο χωριό Βραχνού. Στις 8.00 π.μ. αρχίσαμε να μαζευόμεστε για να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό του μονοπατιού που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχνού. Γύρω στις 9.00 π.μ. και αφού μαζευτήκαμε 14 άτομα συνολικά από τους δυο συλλόγους (Συλ. Βραχνού - ΣΕΔΑ), αρχίσαμε τον καθαρισμό. Κατά την διάρκεια της προσπάθειας ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Πολέμης είχε στείλει επιπλέον τέσσερις συνπολίτες μας, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει να καθαρίζουν από την μέση περίπου της διαδρομής με κατεύθυνση προς την Χώρα. Μηχανήματα άφθονα (Θαμνοκοπτικά - αλυσοπρίονα) - χέρια πολλά και το αποτέλεσμα καθοριστικό. Αυτή τη φορά τελειώσαμε σχετικά γρήγορα με την ολοκλήρωση του καθαρισμού της συγκεκριμένης διαδρομής στις 13.00. Η διαδρομή είναι πολύ ωραία και φυσικά επικοινωνεί με το μονοπάτι που έχουμε αναλάβει σαν ΣΕΔΑ να καθαρίσουμε,  από Βραχνού στην Μονή Παναχράντου. Χαρακτηριστική φυσικά η πανοραμική θέα που προσφέρει, λόγω θέσης, το χωριό Βραχνού.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Πολιτιστικό Σύλλογο Βραχνού για το κέρασμα που μας πρόσφερε και φυσικά να αναφέρουμε ότι σε τέτοιου είδους, επόμενες δράσεις θα βοηθήσουμε και πάλι.

Σχετικό βίντεο από τον σημερινό καθαρισμό θα δείτε εδώ

Ένα ποίημα του Ν. Παντζόπουλου που αναδημοσιεύουμε από το blog της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΛΙ..
 1.Καθαρισμό  μονοπατιών δεν σκέφθηκα να κάνω ...αφού στην βόλτα , στην δουλειά με το αμάξι πάω, 
2.Στην Πολιτεία πρότεινα δρόμους να μου ανοίξει και συνεχώς επίεζα άσφαλτο να μου ρίξει .
3.Μα ένα λάθος,  ξαφνικά , μια φωτοβολίδα κι οι ασπαρτιές , τα φρύγανα αρπάξαν με την μία .
4.Τότε πανικοβλήθηκα δεν ήξερα τι κάνω ..μεσ την φωτιά πως να ριχτώ, κοντά της πως να πάω ?
 5.Με τον αέρα σύμμαχο και με την ξεραΐλα , οι φλόγες ξεπετάχθηκαν , τις γλώσσες τους  μου δείχναν .
 6.Κάλεσα την Πυρόσβεση , την Δασοπροστασία , τι ..τις καμπάνες κτύπησα , το ( 100 ) εκατό επήρα.
 7.Κανείς δεν πήγαινε κοντά και όλοι τους μας ρωτούσαν τα μονοπάτι το παλιό να πάρουν ...αν μπορούσαν .
 8.Το μονοπάτι έφραξε , την ζούγκλα μου θυμίζει ...με τα κλαδιά εστοίχιωσε και πλέον δεν ανοίγει .
 9.Μια βουή στον ουρανό μας έδωσε την λύση ..ήταν το ελικόπτερο που ρθε να βοηθήσει.
 10.Μπροστά  σ' αυτόν τον κίνδυνο και την κακοτυχία είπα να ζώσω το χωριό με δίχτυ προστασίας ..με μάνικες  πυρόσβεσης και αστυνομοκρατία .
 11.Μα κάποιος απ τους μαχητές της Πυροπροστασίας μου θύμισε , ενα γνωμικό της λαϊκής σοφίας .
 12. Για την φροντίδα του χωριού και σε βαθμό μεγάλο , πρώτη προτεραιότητα είναι το Περιβάλλον 
 13.Ξεκίνα το καθάρισμα και μάζεψε τα χόρτα ,τα αποκλάδια φύλαξε και κάφτα τον χειμώνα .
14. Τα γίδια και τα πρόβατα που λεύτερα βοσκούνε και κάθε μέρα τρέχουμε  απόδοση να δούμε , το βασικό μας μέλημα;    Να τα περιφρουρούμε .
 15. Πολλά είναι τα αίτια , μα μια είν' η ουσία:  Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ μέσ' την απελπισία .
 16. Με λίγη ενημέρωση και την φημολογία , για το καλό παράδειγμα μέσα στην κοινωνία , ξύπνησε το φιλότιμο  και η αισιοδοξία .
 17.Απτα Λειβάδια στου Βραχνού εως το Μοναστήρι (2) δυο εξορμήσεις γίνανε στ' Αγίου το χατήρι .
 18.Άντε να είμαστε καλά , πάλι να ανταμωθούμε και για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ μας , μαζί να πορευτούμε . 
ΠΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΠΑΜ/ΝΔΑ
ΒΡΑΧΝΟΥ   Α Ν  Δ Ρ Ο  Σ 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Καθαρισμός μονοπατιών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (Καθαρισμός μονοπατιών)


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Σύλλογος Βραχνού, διοργανώνει το Σάββατο 12 ΜΑΙΟΥ 2012 δράση για τον καθαρισμό του παλαιού μονοπατιού, που συνδέει το χωριό Βραχνού με την Χώρα Άνδρου.
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε τα παλαιά και πανέμορφα μονοπάτια που υπάρχουν στην περιοχή μας προσβάσιμα, ζητούμε από όλους εσάς την βοήθειά σας.
Θα ξεκινήσουμε λοιπόν το πρωί του Σαββάτου, στις 8:00 π.μ. από την πλατεία του Βραχνού.
Να έχετε μαζί σας, ένα εργαλείο καθαρισμού π.χ. πριόνι, τσάπα, γκασμά, ή οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι χρειάζεται για την δουλειά αυτή και οπωσδήποτε γάντια, καπέλο και τα κατάλληλα παπούτσια.
Όλοι μαζί, με τα μεζεδάκια μας για κολατσιό και ο καθένας με το νερό του, αφού προσθέσουμε βέβαια και την ΟΡΕΞΗ για δουλειά, πιστεύουμε ότι αυτό το Σάββατο θα ζήσουμε μία μοναδική εμπειρία, πού παράλληλα θα ωφελήσει και τον τόπο μας.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ


Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια και θα συμμετάσχει. Παρακαλούμε λοιπόν τα μέλη του ΣΕΔΑ να βοηθήσουν στον καθαρισμό του μονοπατιού.  

Ο καθαρισμός θα καλυφθεί ο καθαρισμός από το  ΣΚΑΪ TV 




Εκπαίδευση ομάδας ΣΕΔΑ (10-5-12)

Ενημερώνουμε τα μέλη της μάχιμης ομάδας του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου ότι την Πέμπτη 10 Μαΐου 2012 στις 17.00, θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση από τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου κ. Ζικέλογλου Ιωάννη, στο χώρο του Συλλόγου μας (Δημ. Σχολείο Λιβαδίων).

Γέφυρα ζωής για την σωτηρία μίας γερακίνας


Μέλος του ΚΠΕ Κορθίου (Βίκυ Κούζα) εντόπισε την εικονιζόμενη ποντικοβαρβακίνα (Buteo buteo), η οποία κάθονταν στη μέση του αυτοκινητόδρομου επάνω από το χωριό Λιβάδια. Πιθανόν να είχε τραυματισθεί από πρόσκρουση σε καλώδια της ΔΕΗ. Στη συνέχεια χρειάσθηκε η ευαισθησία πολίτη (Αντ. Κορκόδειλος), η άμεση κινητοποίηση μελών του Συλλόγου Εθελοντών  Δασοπυροσβεστών  Άνδρου ( Σ.Ε. Δ.Α.) και οι πρώτες βοήθειες της Κτηνιάτρου Σμαράγδας Βελούδου  για να  διατηρηθεί στη ζωή  η  όμορφη γερακίνα που βρέθηκε  πεσμένη στη διασταύρωση του  δρόμου  Βραχνού-Λειβαδίων στις 29 Απριλίου.  Στις 30 Απριλίου το απόγευμα , ταξίδεψε με το Super  Ferry  για να την περιλάβει  το Κέντρο
Προστασίας και Περίθαλψης  Άγριας Ζωής  «Αnima».   Η Ευαγγελία που την φρόντισε  επί
διήμερο, της χάρισε το όνομα  “Ε-vita”  και την περιμένει να γυρίσει  υγιής  για να
συνεχίσει τις όμορφες πτήσεις της  στον Ανδριώτικο ουρανό.
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates