Αναδημοσίευση: Ελείψεις της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και μέσα

Τεράστιες οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και μέσα

Αθήνα
«Καμπανάκι» στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος χτύπησαν οι 194 πυρκαγιές που ξέσπασαν στις αρχές της εβδομάδας, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι τεράστιες.
Οι προβλέψεις των επιτελών του Σώματος, όπως αποτυπώθηκαν σε απόρρητη έκθεση που δόθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προειδοποιούν για «πολλές φωτιές λόγω των κλιματικών συνθηκών».
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν πιέσει ιδιαίτερα για να έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον τα δύο ιπτάμενα στρατηγεία της υπηρεσίας-αγοράστηκαν το 2004 και είναι εφοδιασμένα με δορυφορικά συστήματα που παρουσιάζουν στους επιτελείς όλες τις πληροφορίες για το ανάγλυφο του εδάφους και τα κλιματολογικά στοιχεία της περιοχής που έχει πληγεί.
Ωστόσο και αυτά μένουν καθηλωμένα, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη συντήρηση τους.
Επιπλέον, το ένα από τα δύο Super Puma της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των ομάδων ΕΜΑΚ παραμένει καθηλωμένο από το 2008.
«Τα δύο Super Puma και τα τρία ΒΚ-117 του Πυροσβεστικού Σώματος υποστηρίζονταν τεχνικά και εφοδιαστικά από την Ολυμπιακή μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάρισή της. Από τότε υπήρξαν προσπάθειες να εξελιχθεί μία διαδικασία ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού και επί κυβέρνησης ΝΔ και στη συνέχεια επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Κανείς όμως σχετικός διαγωνισμός δεν κατέληξε σε ανάδοχο, γιατί δύο συγκεκριμένες εταιρείες που ανταγωνίζονται στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό αντικείμενο, δηλαδή της συντήρησης αεροσκαφών, με αλλεπάλληλες προσφυγές και δικαστικές και διαδικαστικές εμπλοκές οδηγούσαν τον έναν διαγωνισμό μετά τον άλλο στο να μην προκύπτει ουσιαστικά αποτέλεσμα και επομένως να μην προκύπτει συντήρηση των συγκεκριμένων ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος», παραδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Όθωνας.
Γερασμένος όμως πλέον θεωρείται και ο λοιπός ιδιόκτητος εναέριος στόλος της Πυροσβεστικής. Από τα συνολικά 32 εναέρια μέσα - Καναντέρ και Πετζετέλ - τα τέσσερα έχουν βγει εκτός μάχης, ενώ καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες ώστε να είναι διαθέσιμα στην περίοδο υψηλού κινδύνου τα 13 Καναντέρ CL-215, τα οποία αν και μετρούν 30 χρόνια ζωής και φέτος θα αναλάβουν τον βασικό ρόλο στις κατασβέσεις μαζί με τα λίγο νεότερα επτά CL-415.
Για μια ακόμη χρονιά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα νοικιάσει τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Ερικσον, τα Κ8 και τα Κ32, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά από τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους.
«Φέτος, όπως και πέρυσι, θα δώσουμε 20 εκατομμύρια για την ενοικίασή τους, ενώ τις προηγούμενες χρονιές δίναμε 30 και 35 εκατομμύρια. Το ερώτημα είναι γιατί τόσα χρόνια δεν αγοράσαμε κάποιο από αυτά» είναι ένα ζήτημα που συχνά θέτουν αξιωματικοί του Σώματος χωρίς να λαμβάνουν απάντηση.

Πηγή: in.gr
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates