Αναδημοσίευση: Η πυρκαγιά δεν είναι μόνο θέμα των πυροσβεστών !!!

Στη  χώρα μας φέτος οι απειλές της φωτιάς ήταν συμμετρικές και δεν αντιμετωπίσαμε ασύμμετρες. Σε αυτό μπορεί να βοήθησε ο καιρός ,μπορεί το  ‘’Υπουργείο Κλιματικής  Αλλαγής ‘’… να μείωσε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών ,μπορεί το ΔΝΤ που δεν προτίθεται να ξοδέψει φέτος γιατί αν ξοδέψει για κατάσβεση πυρκαγιών τώρα που είμαστε υποθηκευμένοι ,ζημιώνεται  και αυτό, μπορεί να μάθαμε από τα λάθη  και τις παραλείψεις του παρελθόντος ,μπορεί…μπορεί. 

  Όμως, μετά από τόσα θερμά καλοκαίρια, με τις πύρινες φλόγες να καταστρέφουν το δασικό μας πλούτο, ουδείς ουσιαστικός και εμφανής προβληματισμός , παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινωνία και ελληνική πολιτεία.

  Οι έλληνες πυροσβέστες και φέτος  ξεπερνώντας ωράρια και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας έπραξαν το καθήκον τους, όπως κάθε μέρα εδώ και τόσα χρόνια.
  Δυστυχώς όμως μόνο η προσφορά του έλληνα  πυρ/στη  δεν αρκεί. Πέρα από την ολιγωρία της πολιτείας, δυστυχώς ούτε  Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ δείχνει να έχει ευαισθητοποιηθεί καθότι ανθρώπινο χέρι συμπολιτών μας :
• Αμελεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, τουλάχιστον στην αυλή του.
• Εκτελεί θερμές εργασίες στην ύπαιθρο.
• Ρίπτει τσιγάρα, ανάβει φωτιές για να ψήσει ή για να κάψει ξερόχορτα.
• Συνεχίζει με εγκληματική αμέλεια να ανάβει πυρκαγιές σε δασικές ή αγροτικές  εκτάσεις.
• Συνεχίζει με εγκληματική πρόθεση ,χάριν οικιστικών ,οικονομικών ή άλλων ιδίων συμφερόντων να μετατρέπεται σε απεχθή εμπρηστή.
 Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας :
• Δεν ενισχύουν το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κίνημα ,καθιστώντας τη χώρα μας την πλέον ολιγάριθμη σε εθελοντές πυροσβέστες.
• Όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά μετατρέπονται σε φωτογράφους κινηματογραφιστές της  καταστροφής.
• Συνωθούνται με τα αυτοκίνητά τους , από απλή περιέργεια ,δυσχεραίνοντας ακόμα και την προσπέλαση των οχημάτων επέμβασης.
• Ως απλοί  θεατές της πυρκαγιάς αρκούνται στο σχολιασμό και μερικές φορές φτάνουν έως και τον προπηλακισμό των πυροσβεστών που σπεύδουν στη μάχη.
    Ευτυχώς όχι όλοι. Υπάρχει και ένας περιορισμένος αριθμός συμπολιτών μας που δίνει μαζί με τους πυροσβέστες τη μάχη είτε ως ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ είτε ως ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ που θα βοηθήσουν με ποικίλους τρόπους : ( να κουβαλήσουν σωλήνες ,να σβήσουν με μια κλάρα ,ή θα φέρουν ένα ποτήρι νερό στον πυροσβέστη που σβήνει…)
  Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν έχει ακόμα συγκλονιστεί. Πιστεύει ότι η φωτιά είναι θέμα μόνο του πυροσβέστη ,τον οποίο και  περιμένει να  αναθεματίσει μόλις η καταστροφή  φθάσει στην αυλή του.
  Το να μιλήσει ή μάλλον να ξαναμιλήσει ένας πυροσβέστης για όλα αυτά ,πλέον μπορεί να θεωρηθεί γραφικό. Η δική του ομιλία αντικατοπτρίζεται στη μοναχική του θερινή υπερεργασία περιπολώντας ή παλεύοντας με τις φλόγες , κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες επικινδυνότητας , αυταπάρνησης και φτώχειας σε μέσα και υλικά.
Οι μεγαπυρκαγιές που πλέον εκδηλώνονται ,απαιτούν  μεγαπροσπάθεια από το σύνολο της  κοινωνίας και φυσικά της πολιτείας.
Πότε θα γίνει κατανοητό πως η πυρκαγιά  ΔΕΝ είναι μόνο θέμα των πυροσβεστών ;;
   Κι αν μέσα στο χειμώνα το παραπάνω κείμενο δείχνει ανεπίκαιρο και πρόωρο ,ας λάβουμε υπόψη μας πως τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε την πρόληψη και τη διαφορετική στάση του πολίτη  απέναντι στην απειλή της φωτιάς. Έτσι όταν έρθει η στιγμή του κινδύνου ,να είναι έτοιμος για δράση στο πλευρό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας !

                                                    Σωτηράκος   Παναγιώτης
                                      Διοικητής Πυρ/κής Υπηρεσίας  Σικυώνος              
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates