ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ κ.Κ. Μητσοτάκη

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό είναι μία θεωρητική έκθεση ιδεών για το όραμα της «πράσινης ανάπτυξης» που θα ταίριαζε περισσότερο σε επιστημονικό συνέδριο παρά σε κοινοβουλευτική συζήτηση. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, ακούσαμε πολλά θεωρητικά και πολύ λίγα συγκεκριμένα από την Κα Μπιρμπίλη. Για να γίνει πράξη η «πράσινη επανάσταση» την οποία εξήγγειλε,  χρειάζονται και όπλα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάει άοπλη και σε αυτήν την μάχη. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η αειφορία και η προώθηση νέων δυναμικών κλάδων της περιβαλλοντικής οικονομίας μπορεί υπό προϋποθέσεις και σε βάθος χρόνου να τονώσει την ανάπτυξη και να ενισχύσει την απασχόληση στη χώρα μας. Χρειάζονται όμως βαθιές τομές και τολμηρά βήματα σε νευραλγικούς τομείς που η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει.

Η νέα περιβαλλοντική οικονομία που θα αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς ολοκληρωμένο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που μπορεί να φέρει βιώσιμες επενδύσεις αλλά παραμένει εδώ και ενάμισι χρόνο στα συρτάρια των Υπουργείων. Δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη των πλούσιων βιοτόπων της χώρας που μπορούν να γίνουν πόλοι τοπικής ανάπτυξης αλλά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και αργοπεθαίνουν. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινες επενδύσεις όταν η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία σημασία στην προώθηση της εγχώριας περιβαλλοντικής έρευνας και καινοτομίας. Δεν είναι δυνατόν το αρμόδιο Υπουργείο να υπόσχεται, για πολλοστή φορά, αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ όταν το κατεξοχήν περιβαλλοντικό πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ έχει βαλτώσει και παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα. Η κα Υπουργός δεν απάντησε επίσης, ούτε στην χθεσινή ομιλία της, στο ερώτημα που έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει εάν οι πόροι που θα συλλέξει το Πράσινο Ταμείο θα σημάνουν και αντίστοιχη μείωση των ετήσιων τακτικών πόρων του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΚΑ.

Τέλος, όσον αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης που παρουσιάστηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία αλλά αναμένουμε από το αρμόδιο Υπουργείο τα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση για να τοποθετηθούμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων».                 

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates