Πυρκαγιά στις Ευρουσές

   Στις 4 Δεκεμβρίου από κάτοικο της Χώρας Άνδρου ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά στις 10.20 για δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές, η μια πάνω από τις Στραπουργές και η άλλη πάνω από το Πιτροφό. Κλείνοντας το τηλέφωνο δεχθήκαμε άμεσα κλήση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου για το ίδιο περιστατικό.
   Αμέσως ενημερώσαμε την ομάδα του ΣΕΔΑ και του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου.  
 Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε την περιγραφή το συμβάντος από το Blog του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου, επειδή ο πρόεδρος και η γραμματέας του ΣΕΔΑ βρίσκονταν στην Αθήνα σε συνάντηση εθελοντικών ομάδων.

    Περιγραφή συμβάντος.

    Στις 10.30 περίπου ο υπεύθυνός Πυρόσβεσης του συλλόγου μας ενημερώθηκε απο την Π.Υ για την ύπάρξη πυρκαγιάς στην περιοχή Εβρουσών του δήμου Άνδρου, ενώ ταυτόχρονα μας ενημέρωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΔΑ κ Χαζάπης Νικόλαος.
    Στην συνέχεια ακολούθησαν τηλεφωνήματα συμπολιτών μας με σκοπό την ενημέρωση.
    Το όχημα στις 10.50 με επιβαίνοντα τον οδηγό, έφυγε από τον χώρο στάθμευσης του στο βακόνι Άνδρου με σκοπό να μετακινηθεί στη πυρκαγιά, προτιμήθηκε η πρόσβαση από τον αγροτικό δρόμο Πιτροφού – Αγίας Σοφίας – Εβρουσών.
( πράγμα το οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν τα μεγάλα οχήματα λόγω όγκου )
    Η φωτιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη διότι είχε δύο (2) μέτωπα τα οποία μεταξύ τους είχαν απόσταση 800 μέτρων περίπου.
    Κατόπιν αξιολόγησης της καταστάσεως θεωρήθηκε ότι το Μέτωπο των Αβροουσών
(Ανατολικό) ήταν πιο επικίνδυνο και έτσι πραγματοποιήσαμε την πρώτη εγκατάσταση.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρώτη εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του κυρίου Καραουλάνη Ευάγγελου, ο οποίος μας είχε ενημερώσει τηλεφωνικά για την ύπαρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος δεν είναι ούτε κυνηγός αλλά ούτε είναι και μέλος του ΣΕΔΑ, έτσι λοιπόν πραγματοποιήσαμε εγκατάσταση στο δυτικό άκρο του μετώπου.
    Στην συνέχεια έφτασε η πυροσβεστική η οποία έκανε εγκατάσταση από το Ανατολικό άκρο του μετώπου, οι δέκα (10) εθελοντές που ήρθαν συνολικά, κατάφεραν να μεγαλώσουν την εγκατάσταση και να ελένξούν το μέτωπο τόσο με το νερό αλλά κυρίως με τα φτυάρια, σχετικά γρήγορα.
Μετά από μερικά λεπτά έφτασε το όχημα του ΣΕΔΑ το οποίο χρησιμοποίησε την εγκατάσταση του ΚΣΑ για να τροφοδοτήσει με νερό.
    Στο δυτικό μέτωπο είχε μεταβεί ένα όχημα της πυροσβεστικής το οποίο έλεγχε την κατάσταση.
Τελικά στις 2.30 περίπου το ανατολικό μέτωπο είχε σβήσει και έτσι όλες οι δυνάμεις μεταβήκανε στο δυτικό ώστε να βοηθήσουν την Πυροσβεστική, το οποίο τελικά δεν χρειάστηκε διότι η πυροσβεστική το είχε ελέγξει πλήρως.
    Στις 3.00 περίπου και οι δύο (2) φωτιές είχαν σβήσει, αποφασίσθηκε από κοινού ένα όχημα της πυροσβεστική με δυο (2) πυροσβέστες και το όχημα του ΚΣΑ με δυο (2) εθελοντές να παραμείνουν στην περιοχή για κίνδυνο αναζωπύρωση, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε σωστό αφού το ανατολικό μέτωπο παρουσίασε αναζωπύρωση τρεις (3) φορές..!!
    Το όχημα του ΚΣΑ αποχώρησε στις 4.15 περίπου.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί η παρουσία και το ενδιαφέρων νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων ( κ. Βενετίκη Μαρία & κ. Πανταζή Ειρήνη) γεγονός το οποίο πιστεύουμε να εξελιχθεί θετικά στο δύσκολο έργο της δασοπυρόσβεσης στο νησί μας.

  Η ανάρτηση στο Blog του Κυν.Συλ.Άνδρου
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates