Πυρκαγιά στη περιοχή Ρέματα

   Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη περιοχή Ρέματα, σε γειτονική περιοχή με την προηγούμενη της περασμένης Τρίτης, γιατί προφανώς δεν είχε επιτευχθεί ο στόχος του εμπρηστή. Ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη η εξέλιξη της πυρκαγιάς γιατί η τελευταία πυρκαγιά έφθασε τελικά στο σημείο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη της Τρίτης όπου και έσβησε. Έτσι λοιπόν η καμένη περιοχή είναι ενιαία, χωρίς ενδιάμεσα άκαυτα σημεία. Η φωτιά ξεκίνησε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα χαμηλά στα Ρέματα. Με ευνοϊκό το άνεμο, εντάσεως 8 μποφόρ, πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτη διάσταση. Ειδοποιηθήκαμε για το συμβάν από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου στις 2.00 και αμέσως κινητοποιήθηκε η ομάδα του ΣΕΔΑ με το ένα όχημα και ο Κυνηγετικός Σύλλογος με το δικό τους. Φθάσαμε σε περίπου μια ώρα από τη χρονική στιγμή που ειδοποιηθήκαμε και η εικόνα ήταν τρομακτική. Το μέτωπο ήταν τεράστιο και κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, καθώς ευνοούσε προς αυτή τη κατεύθυνση η μορφολογία του εδάφους αλλά και η πυκνή βλάστηση. Ύστερα από πολύωρες προσπάθειες η φωτιά έσβησε στις 11.00 το πρωί. Επικίνδυνο σημείο ήταν ένα τμήμα της φωτιάς το οποίο είχε περάσει το δρόμο της Βόρης στο οποίο επικεντρωθήκαμε και τελικά το ελέγξαμε. Αν δεν συνέβαινε αυτό σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο καταστροφικά. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, γιατί είναι γνωστό, ότι η συνεργασία με την Πυροσβεστική είναι πάρα πολύ καλή και οι δράσεις γίνονται από κοινού. Στη κατάσβεση συμμετείχαν 5 μέλη της ομάδας του ΣΕΔΑ. 
   Σαν να μην έφθανε αυτό, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 17.00 στην απέναντι πλαγιά από την καμένη περιοχή έβαλαν πάλι φωτιά. Η συνέχεια σχεδόν γνωστή, γρήγορα εξαπλώθηκε η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων. Κινητοποιήθηκε ξανά η ομάδα του ΣΕΔΑ ύστερα από ειδοποίηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου με τα δυο οχήματα του Συλλόγου, αλλά λίγο πριν φθάσουμε στη Άνω Κατάκοιλο όπου ήταν το συμβάν η φωτιά είχε σβήσει με τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής που ήταν ήδη εκεί.
   Το πρόβλημα είναι σοβαρό γιατί κάποιοι λίγοι παίζουν με τις τύχες  των υπολοίπων για συμφέροντα. Είναι θαύμα που ύστερα από τόσο μεγάλες φωτιές δεν έχουν καεί σπίτια, ή δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινα θύματα. Μέλος της ομάδας του ΣΕΔΑ έχει κινδυνεύσει 3 φορές να καεί. Δεν είναι δυνατόν κάτοικοι στα Ρέματα να ξενυχτάνε στους δρόμους μέσα στα αυτοκίνητά τους για να προσέχουν μη τους κάψουν αυτοί οι ελάχιστοι «γνωστοί» που περιμένουν τις καιρικές συνθήκες για να «κάψουν το σύμπαν». Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει, γιατί το κυράρχο «πρόβλημα» των πυρκαγιών στην Άνδρο είναι γνωστό στους αρμόδιους φορείς, που αν το θελήσουν υπάρχουν μηχανισμοί για να το ελέγξουν.            
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates