Επιστολή προς υποψήφιους συνδυασμούς ενιαίας Δημαρχίας Άνδρου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ (ΣΕΔΑ)
Χώρα Άνδρου, 84 500,
Website : http://www.seda-andros.blogspot.com/
Στοιχεία επικοινωνίας
Nίκος Χαζάπης τηλ. : 6974-500321
e-mail: chazapn@otenet.gr
Όλγα Καραγιάννη τηλ. : 2282-7-70111, 6977-334334
e-mail: o.karagianni@chios.aegean.gr
22 Οκτωβρίου 2010

   Πρός: Υποψήφιους συνδυασμούς ενιαίας Δημαρχίας Άνδρου

   Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε σειρά εύλογων αιτημάτων που αφορούν στην καλύτερη πυροπροστασία της Άνδρου, σε σχέση με την εμπειρία της εθελοντικής μας ομάδας στο νησί τα τελευταία χρόνια.
   Ζητούμε εκ μέρους σας σχετικές δεσμεύσεις υποστήριξης τους, τόσο στην περίπτωση που ο συνδυασμός σας αναδειχθεί στις επικείμενες εκλογές, η νέα τοπική αρχή του νησιού, όσο και στην περίπτωση που συμμετάσχετε στο τοπικό πολιτικό σκηνικό ως αντιπολίτευση.
   Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από την πολυετή παρουσία μας στο χώρο, ως εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου αλλά και τη συστηματικότερη παρουσία μας την τελευταία 3ετία, ως εθελοντική ομάδα του ΣΕΔΑ, διαπιστώνουμε μια σειρά από ζητήματα, ελλείψεις και ανάγκες που θα διευκολύνουν όχι μόνο το δικό μας έργο αλλά και της Πυροσβεστικής και σαφώς θα βελτιώσουν την πυροπροστασία της Άνδρου. Αναλυτικότερα:

   1ο ζήτημα : Οι κτηνοτροφικές πυρκαγιές
   Εκτιμάται κατά γενική ομολογία πως στην Άνδρο, πρόκειται για την πλειοψηφία των πυρκαγιών, οι οποίες μπαίνουν κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, συχνά όταν επικρατούν άνεμοι μεγάλης έντασης και βραδυνές ή απογευματινές ώρες, έτσι ώστε ο έλεγχος και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους να γίνονται δυσχερείς. Ζητούμε την εμπλοκή της δημοτικής αρχής στις διαδικασίες πρόληψης των πυρκαγιών αυτού του χαρακτήρα στην Άνδρο, με την εκ μέρους σας διατήρηση και τακτική ενημέρωση βάσης δεδομένων ενός είδους μητρώου κτηνοτρόφων ανά περιοχή (προσωπικά στοιχεία των κτηνοτρόφων, αριθμοί αιγοπροβάτων, χώροι βόσκησης, κα.) ώστε τα στοιχεία αυτά να είναι διαθέσιμα τόσο στον ΣΕΔΑ, όσο και στο τοπικό Πυροσβεστικό Σταθμό αλλά και τις νομικές αρχές που διενεργούν ανακριτικές διαδικασίες. Η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να γίνει από τη νέα Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου και τον ΣΕΔΑ. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχει δημιουργηθεί αυτή η βάση με πρωτοβουλία των προϊσταμένων των Πυροσβεστικών Σταθμών-Κλιμακίων των περιοχών αυτών με εκπληκτικά αποτελέσματα ως προς την μείωση των δασικών πυρκαγιών.

   2ο ζήτημα : Ανάγκη για 3 υδροφόρα οχήματα σε ετοιμότητα σε κεντροβαρή σημεία του νησιού
   Η μέχρι τώρα εμπειρία από την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε όλη την έκταση του νησιού ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης τουλάχιστον 3 υδροφόρων οχημάτων σε ετοιμότητα σε κεντροβαρή σημεία του νησιού. Πολύ συχνά πυρκαγιές λαμβάνουν έκταση λόγω της μη έγκαιρης διαθεσιμότητας νερού. Επίσης ιδιαίτερα συχνά εμφανίζεται το πρόβλημα της ελλιπούς συντήρησης των διαθεσίμων οχημάτων των ΟΤΑ, με συνέπεια και πάλι τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών. Ζητούμε τη δέσμευση σας στη διατήρηση, εκ μέρους της ενιαίας πλέον δημοτικής αρχής, 3 υδροφόρων οχημάτων σε ετοιμότητα με αντίστοιχους οδηγούς. Εναλλακτικά θα μπορούσε να συμφωνηθεί με το Σύλλογο μας ο χειρισμός των ανωτέρω οχημάτων από μέλη του ΣΕΔΑ που διαθέτουν κατάλληλα διπλώματα οδήγησης και τα οποία διαμένουν ή βρίσκονται κοντά στις περιοχές Χώρας, Γαυρίου και Κορθίου. Υπόψη ότι ήδη υπάρχουν 2 τέτοια οχήματα, στη Χώρα με χωρητικότητα νερού 12 m3 (ιδιοκτησίας Δήμου Άνδρο), το οποίο δεν είναι δυνατό επί του παρόντος να χρησιμοποιηθεί μιας και χρειάζεται αλλαγή κινητήρα και ένα στο Γαύριο (ιδιοκτησίας Δήμου Υδρούσας) με χωρητικότητα 6 m3. Θα πρέπει τα οχήματα αυτά να είναι συντηρημένα και οι εκάστοτε οδηγοί τους, οι οποίοι θα πρέπει να καθίστανται γνωστοί στον ΣΕΔΑ και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, να αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα οδηγήσουν σε περίπτωση περιστατικού.

   3ο ζήτημα : Σημεία υδροληψίας-συντήρηση και αποκατάσταση συνδέσεων με παροχές νερού
   Είναι γνωστή η σημασία της διαθεσιμότητας νερού, η οποία κρίνει την εξέλιξη και έκταση των περιστατικών πυρκαγιάς. Ζητούμε την εκ μέρους σας δέσμευση ότι τα επισυναπτόμενα σημεία υδροληψίας τα οποία εμφανίζουν χρονίζοντα προβλήματα θα αποκατασταθούν άμεσα. (βλ. επισυναπτόμενη κατάσταση). Υπάρχουν όπως είναι φανερό στην κατάσταση αυτή, σημεία υδροληψίας που είτε εμφανίζουν ζημίες, είτε σημεία πχ. κρουνοί που ουδέποτε έχουν συνδεθεί με παροχές νερού. Σημαντικό πρόβλημα ως προς τη κατεύθυνση αυτή υπάρχει στη περιοχή Γαυρίου-Μπατσίου.

   4ο ζήτημα : Κάλυψη των δαπανών καυσίμων του ΣΕΔΑ από τα κονδύλια πολιτικής προστασίας
   Οι κατά καιρούς αναγνωρίσεις εκ μέρους των ΟΤΑ του σημαντικού μας έργου μας παρέχουν ικανοποίηση, ωστόσο χρειάζεται και έμπρακτη εκ μέρους σας υποστήριξη. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος μας δεν διαθέτει σταθερές πηγές χρηματοδότησης για τις λειτουργικές του δαπάνες (καύσιμα, ασφάλιστρα, συντήρηση οχημάτων, δαπάνες επικοινωνίας μεταξύ των εθελοντών, κα.). Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, μέρος των κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία που οι Δήμοι εισπράττουν οφείλουν να δαπανούν για την πυροπροστασία της διοικητικής και γεωγραφικής τους εμβελείας. Ζητούμε τη δέσμευση σας για την κάλυψη εκ μέρους της ενιαίας δημοτικής αρχής, τουλάχιστον των δαπανών καυσίμων για τα οχήματα που διαθέτει ο ΣΕΔΑ.

   5ο ζήτημα : Αναγνώριση και καθαρισμός πεζοπορικών διαδρομών (παλαιές στενές) με διπλό όφελος
   Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει πως η κατάσβεση πυρκαγιών διευκολύνεται από την ύπαρξη ξερολιθιών και παλαιών στενών μονοπατιών μεταξύ ξερολιθιών που εφόσον είναι καθαρές από βλάστηση λειτουργούν ως ζώνες πυροπροστασίας. Ζητούμε τη δέσμευση σας ως προς το έργο της αναγνώρισης και του καθαρισμού τέτοιων στενών-παραδοσιακών μονοπατιών, καταρχήν σε περιοχές ευαίσθητες σε πυρκαγιές (με σημαντική βλάστηση και κοντά σε οικισμούς), προκειμένου να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες αλλά και οδοί πρόσβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το συγκεκριμένο έργο πιστεύουμε ότι θα αποτελούσε και πόλο έλξης περιπατητικού τουρισμού.

   6ο ζήτημα : Συμμετοχή στη διακυβέρνηση-σχέδια δράσης ανά περιοχή
   Η μέχρι τώρα εμπειρία μας στο έργο πυροπροστασίας και πυρόσβεσης έχει καταδείξει την ανάγκη ύπαρξης πλάνων δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς ανά περιοχή. Είναι απαραίτητο να καταστρωθούν τέτοια πλάνα δράσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, τη Δασική Υπηρεσία και τους κατά τόπους εκπροσώπους των ΟΤΑ και τα οποία να περιλάβουν τη χαρτογράφηση των οδών πρόσβασης, των σημείων υδροληψίας καθώς και σεναρίων δράσης. Ζητούμε τη δέσμευση σας στην ανάληψη εκπόνησης τέτοιων σχεδίων δράσης, με τη συνεργασία μας, ώστε να επιτύχουμε τον κοινό στόχο : τη βέλτιστη πυροπροστασία της Άνδρου.

   7ο ζήτημα : Ανάγκη στέγασης πυροσβεστικών οχημάτων του Συλλόγου μας-ενδεχόμενη συστέγαση με τον Πυροσβεστικό Σταθμό Άνδρου
   Ο Σύλλογος μας αναζητεί χώρο στάθμευσης των πυροσβεστικών μας οχημάτων, προκειμένου για την καλύτερη δυνατή συντήρηση και προστασία τους. Ο χώρος που απαιτείται είναι περίπου 100μ2 και ύψους 3μ, θα πρέπει να είναι στεγασμένος και να κλειδώνει. Πιθανό να μπορούσε να συνεξεταστεί η ανάγκη αυτή μαζί με τη στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Άνδρου, δεδομένου πως εδώ και αρκετά χρόνια καταβάλλεται ένα σημαντικό ποσό μηνιαίως από τους Δήμους, για τη στέγαση της Υπηρεσίας αυτής, ενώ διαφαίνεται πως με τα κονδύλια αυτά, θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί ιδιόκτητος χώρος, χωρίς τη διαρκή διαρροή δημοτικών πόρων. Ζητούμε τη δέσμευση σας στην ανεύρεση ή ανέγερση τέτοιου χώρου σε δημοτική ιδιοκτησία.

   8ο ζήτημα : Συνυπογραφή αιτήματος προς το Πολεοδομικό Γραφείο με οδηγία προς τους μηχανικούς και νέους ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί μας
   Δεδομένης της έντονης ανοικοδόμησης του νησιού μας για την ικανοποίηση των αναγκών δεύτερης κατοικίας κυρίως, σε πολλές περιπτώσεις η κατασκευή κατοικιών συνοδεύεται από την κατασκευή δεξαμενών νερού ή και πισίνας. Ζητούμε τη δέσμευση σας στην προώθηση οδηγίας προς την Πολεοδομία Άνδρου, στους υποψήφιους νέους κατασκευαστές-ιδιοκτήτες κατοικίας στην Άνδρο (ή στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στο νησί μας). Πιο συγκεκριμένα ζητούμε την προώθηση οδηγίας, που να ζητά την ύπαρξη ειδικής συνδεσμολογίας, τόσο για τις δεξαμενές ποτιστικού νερού, όσο και για τις πισίνες, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να είναι δυνατή η χωρίς προβλήματα χρήση αυτών των σημείων υδροληψίας. Ακόμη, η Πολεοδομία να ενημερώνει με κάθε νέα άδεια που προβλέπει την κατασκευή πισίνας τόσο το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, όσο και το Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.

    9ο ζήτημα : Συντήρηση και διάθεση των πυροσβεστικών οχήματων που θα διαθέτει πλέον ο νέος Δήμος στο ΣΕΔΑ σε περίπτωση πυρκαγιάς.
   Ως γνωστό αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, ιδιοκτησίας των ΟΤΑ Άνδρου. Ένα διαθέτει ο Δήμος της Χώρας, το οποίο ουδέποτε (εκτός πολύ ελαχίστων περιπτώσεων) χρησιμοποιήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιών. Ένα ο Δήμος Υδρούσας, το οποίο διατίθετο σε μέλος του ΣΕΔΑ σε περιπτώσεις πυρκαγιάς στη περιοχή του εν λόγω Δήμου και ένα που ανήκει στο Επαρχείο Άνδρου, το οποίο εδώ και 8 χρόνια περίπου δεν έχει πινακίδες ενώ χρειάζεται συντήρηση και συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ζητούμε λοιπόν τη δέσμευση σας ως προς τη συντήρηση και διάθεση της χρήσης των συγκεκριμένων οχημάτων στον ΣΕΔΑ σε περίπτωση πυρκαγιάς.

   Κλείνουμε την επιστολή αυτή ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων για την προσοχή σας και ζητώντας σας να πάρετε δημόσια θέση για τα ζητήματα αυτά, καθώς η επιστολή αυτή θα λάβει δημοσιότητα τόσο στα τοπικά blogs, όσο και στον τοπικό Τύπο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                                                                          Η Γραμματέας


Νίκος Χαζάπης                                                                                   Όλγα Καραγιάννη
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates