Γιατί θέλουμε εθελοντικές ομάδες;

   Το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του Αντώνη Μανιτάκη στην Ελευθεροτυπία αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάγκη για εθελοντική προσφορά
   "Αντίκρισα τα έντρομα, τα αποσβολωμένα βλέμματα των χωριανών και άκουσα τις κραυγές απόγνωσης και αναθεματισμού του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών του. Έζησα την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του κράτους και ταυτόχρονα την απόλυτη εξάρτηση της επιβίωσης και της σωτηρίας των κατοίκων από τον κρατικό μηχανισμό, που μόλις αναθεμάτιζαν........
   Διότι τι άλλο παρά αποξένωση από τη φύση και αδιαφορία για το δάσος δηλώνει αυτή η απόλυτη εξάρτηση της σωτηρίας του περιβάλλοντος από τις κατασβεστικές ικανότητες του απόμακρου κράτους; Γιατί απορούμε για το μέγεθος της καταστροφής, όταν βλέπουμε ότι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, δασαρχείο, τοπικές αρχές και κάτοικοι αδιαφορούν όλον το χρόνο για τους κινδύνους που εγκυμονούν στις δασωθείσες περιοχές και στα δάση τα σκουπίδια, τα ξερά και άκοπα χόρτα, τα απορρίμματα, η απουσία αντιπυρικών ζωνών και ή έλλειψη γενικά φροντίδας για τον καθαρισμό τους;
   Είναι αργά, πολύ αργά, όταν φουντώσει η πυρκαγιά στο δάσος. Δεν μας σώζουν ούτε χίλια ούτε άλλα τόσα υδροφόρα αεροπλάνα. Αντί να αναζητάμε ευθύνες και φταίχτες εκ των υστέρων και να οδυρόμαστε για την καταστροφή, καλύτερα θα ήταν να διερωτόμαστε όχι γιατί δεν έσβησε, αλλά γιατί άναψε και γιατί δεν την προλάβαμε. Η πρόληψη προέχει της καταστολής.
   Απ' όλην αυτή την τρομακτική εμπειρία που έζησα θα σταθώ σε πέντε μόνον πικρές διαπιστώσεις.
   Στην παράλυση της τοπικής κοινωνίας και στην απουσία κάθε συλλογικής αυτενέργειας. Τη μεγαλύτερη απογοήτευση την ένιωσα, όταν διαπίστωσα την αδρανοποίηση, τη συλλογική αποδιοργάνωση, τη διάλυση της κοινότητας ως οργανωμένης ενότητας. Νέοι και μεσήλικες έτρεχαν μεν ακατάπαυστα, με πραγματική αυτοθυσία εδώ και εκεί, με κλαριά στα χέρια, με αγροτικά εργαλεία, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα, να διασώσουν κάποιο σπίτι ή να προλάβουν να καταστείλουν τη φωτιά από τις αυλές.
   Ολοι όμως είχαν εναποθέσει, τελικά, τις ελπίδες τους στον ουρανό, στη φορά του ανέμου και στα υδροφόρα αεροπλάνα. Αυτά έσωσαν, είναι αλήθεια, την επομένη τον οικισμό του χωριού από την ολοκληρωτική καταστροφή, αυτά, με την αποφασιστική συνδρομή των νέων του χωριού. Οι άλλοι κοιτάζαμε τη φωτιά παθητικά και τη χαζεύαμε, όπως χαζεύουμε τα τηλεοπτικά θεάματα. Αιχμάλωτοι της κοινωνίας του θεάματος. Παθητικοί θεατές της ζωής μας και των δεινών μας, χωρίς ίχνος προσωπικής αυτενέργειας. Καταναλωτές θεαμάτων.
   Η πλήρης αποκοπή από την παράδοση και τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης της φωτιάς. Διότι πυρκαγιές υπήρχαν βέβαια και τότε, μόνο που αντιμετωπίζονταν πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά, αν και με απαρχαιωμένα μέσα.
   Η διήγηση του γείτονά μου, καταπονημένου αγρότη, είναι αποκαλυπτική και εξόχως διδακτική, πιστεύω. Το χωριό τα καλοκαίρια ήταν διαρκώς σε επαγρύπνηση. Φύλαγαν εξάλλου νύχτα μέρα ο αγρονόμος και ο δασονόμος.
   Όλοι προσέφεραν υποχρεωτικά στην κοινότητα πέντε μεροκάματα. Καθάριζαν και έκοβαν τα χόρτα πριν ξεραθούν και πήγαιναν στα κτήματά τους και στο δάσος για να κόψουν, οργανωμένα, κλαδιά και ξύλα για το χειμώνα. Δεν άφηναν ξερά χόρτα στον κήπο τους άκοπα, όποιος τα άφηνε πλήρωνε πρόστιμο.
   Μόνον αν οι ίδιοι οι κάτοικοι, μόνον αν οι τοπικές κοινωνίες επανιδιοποιηθούν τον ζωτικό τους χώρο και τον δουν όχι ως υπεραξία οικοδομήσιμη αλλά ως πηγή ζωής και άνετου βιοπορισμού μπορεί να ελπίζουμε στη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος. Μόνον όταν αναλάβουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δουν ως αυτοπροστασία τους, είναι δυνατόν να περάσουμε από την καταστολή στην πρόληψη.
   Μόνον με τη συλλογική αυτοπροστασία και αυτενέργεια των τοπικών κοινωνιών μπορεί κάτι να γίνει....".
Πηγή: http://www.kireas.org/thelo.htm
Το πλήρες κείμενο του καθηγητή ΑΠΘ Αντώνη Μανιτάκη

Επιστολή προς υποψήφιους συνδυασμούς ενιαίας Δημαρχίας Άνδρου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ (ΣΕΔΑ)
Χώρα Άνδρου, 84 500,
Website : http://www.seda-andros.blogspot.com/
Στοιχεία επικοινωνίας
Nίκος Χαζάπης τηλ. : 6974-500321
e-mail: chazapn@otenet.gr
Όλγα Καραγιάννη τηλ. : 2282-7-70111, 6977-334334
e-mail: o.karagianni@chios.aegean.gr
22 Οκτωβρίου 2010

   Πρός: Υποψήφιους συνδυασμούς ενιαίας Δημαρχίας Άνδρου

   Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε σειρά εύλογων αιτημάτων που αφορούν στην καλύτερη πυροπροστασία της Άνδρου, σε σχέση με την εμπειρία της εθελοντικής μας ομάδας στο νησί τα τελευταία χρόνια.
   Ζητούμε εκ μέρους σας σχετικές δεσμεύσεις υποστήριξης τους, τόσο στην περίπτωση που ο συνδυασμός σας αναδειχθεί στις επικείμενες εκλογές, η νέα τοπική αρχή του νησιού, όσο και στην περίπτωση που συμμετάσχετε στο τοπικό πολιτικό σκηνικό ως αντιπολίτευση.
   Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από την πολυετή παρουσία μας στο χώρο, ως εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου αλλά και τη συστηματικότερη παρουσία μας την τελευταία 3ετία, ως εθελοντική ομάδα του ΣΕΔΑ, διαπιστώνουμε μια σειρά από ζητήματα, ελλείψεις και ανάγκες που θα διευκολύνουν όχι μόνο το δικό μας έργο αλλά και της Πυροσβεστικής και σαφώς θα βελτιώσουν την πυροπροστασία της Άνδρου. Αναλυτικότερα:

   1ο ζήτημα : Οι κτηνοτροφικές πυρκαγιές
   Εκτιμάται κατά γενική ομολογία πως στην Άνδρο, πρόκειται για την πλειοψηφία των πυρκαγιών, οι οποίες μπαίνουν κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, συχνά όταν επικρατούν άνεμοι μεγάλης έντασης και βραδυνές ή απογευματινές ώρες, έτσι ώστε ο έλεγχος και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους να γίνονται δυσχερείς. Ζητούμε την εμπλοκή της δημοτικής αρχής στις διαδικασίες πρόληψης των πυρκαγιών αυτού του χαρακτήρα στην Άνδρο, με την εκ μέρους σας διατήρηση και τακτική ενημέρωση βάσης δεδομένων ενός είδους μητρώου κτηνοτρόφων ανά περιοχή (προσωπικά στοιχεία των κτηνοτρόφων, αριθμοί αιγοπροβάτων, χώροι βόσκησης, κα.) ώστε τα στοιχεία αυτά να είναι διαθέσιμα τόσο στον ΣΕΔΑ, όσο και στο τοπικό Πυροσβεστικό Σταθμό αλλά και τις νομικές αρχές που διενεργούν ανακριτικές διαδικασίες. Η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να γίνει από τη νέα Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου και τον ΣΕΔΑ. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχει δημιουργηθεί αυτή η βάση με πρωτοβουλία των προϊσταμένων των Πυροσβεστικών Σταθμών-Κλιμακίων των περιοχών αυτών με εκπληκτικά αποτελέσματα ως προς την μείωση των δασικών πυρκαγιών.

   2ο ζήτημα : Ανάγκη για 3 υδροφόρα οχήματα σε ετοιμότητα σε κεντροβαρή σημεία του νησιού
   Η μέχρι τώρα εμπειρία από την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε όλη την έκταση του νησιού ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης τουλάχιστον 3 υδροφόρων οχημάτων σε ετοιμότητα σε κεντροβαρή σημεία του νησιού. Πολύ συχνά πυρκαγιές λαμβάνουν έκταση λόγω της μη έγκαιρης διαθεσιμότητας νερού. Επίσης ιδιαίτερα συχνά εμφανίζεται το πρόβλημα της ελλιπούς συντήρησης των διαθεσίμων οχημάτων των ΟΤΑ, με συνέπεια και πάλι τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών. Ζητούμε τη δέσμευση σας στη διατήρηση, εκ μέρους της ενιαίας πλέον δημοτικής αρχής, 3 υδροφόρων οχημάτων σε ετοιμότητα με αντίστοιχους οδηγούς. Εναλλακτικά θα μπορούσε να συμφωνηθεί με το Σύλλογο μας ο χειρισμός των ανωτέρω οχημάτων από μέλη του ΣΕΔΑ που διαθέτουν κατάλληλα διπλώματα οδήγησης και τα οποία διαμένουν ή βρίσκονται κοντά στις περιοχές Χώρας, Γαυρίου και Κορθίου. Υπόψη ότι ήδη υπάρχουν 2 τέτοια οχήματα, στη Χώρα με χωρητικότητα νερού 12 m3 (ιδιοκτησίας Δήμου Άνδρο), το οποίο δεν είναι δυνατό επί του παρόντος να χρησιμοποιηθεί μιας και χρειάζεται αλλαγή κινητήρα και ένα στο Γαύριο (ιδιοκτησίας Δήμου Υδρούσας) με χωρητικότητα 6 m3. Θα πρέπει τα οχήματα αυτά να είναι συντηρημένα και οι εκάστοτε οδηγοί τους, οι οποίοι θα πρέπει να καθίστανται γνωστοί στον ΣΕΔΑ και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, να αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα οδηγήσουν σε περίπτωση περιστατικού.

   3ο ζήτημα : Σημεία υδροληψίας-συντήρηση και αποκατάσταση συνδέσεων με παροχές νερού
   Είναι γνωστή η σημασία της διαθεσιμότητας νερού, η οποία κρίνει την εξέλιξη και έκταση των περιστατικών πυρκαγιάς. Ζητούμε την εκ μέρους σας δέσμευση ότι τα επισυναπτόμενα σημεία υδροληψίας τα οποία εμφανίζουν χρονίζοντα προβλήματα θα αποκατασταθούν άμεσα. (βλ. επισυναπτόμενη κατάσταση). Υπάρχουν όπως είναι φανερό στην κατάσταση αυτή, σημεία υδροληψίας που είτε εμφανίζουν ζημίες, είτε σημεία πχ. κρουνοί που ουδέποτε έχουν συνδεθεί με παροχές νερού. Σημαντικό πρόβλημα ως προς τη κατεύθυνση αυτή υπάρχει στη περιοχή Γαυρίου-Μπατσίου.

   4ο ζήτημα : Κάλυψη των δαπανών καυσίμων του ΣΕΔΑ από τα κονδύλια πολιτικής προστασίας
   Οι κατά καιρούς αναγνωρίσεις εκ μέρους των ΟΤΑ του σημαντικού μας έργου μας παρέχουν ικανοποίηση, ωστόσο χρειάζεται και έμπρακτη εκ μέρους σας υποστήριξη. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος μας δεν διαθέτει σταθερές πηγές χρηματοδότησης για τις λειτουργικές του δαπάνες (καύσιμα, ασφάλιστρα, συντήρηση οχημάτων, δαπάνες επικοινωνίας μεταξύ των εθελοντών, κα.). Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, μέρος των κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία που οι Δήμοι εισπράττουν οφείλουν να δαπανούν για την πυροπροστασία της διοικητικής και γεωγραφικής τους εμβελείας. Ζητούμε τη δέσμευση σας για την κάλυψη εκ μέρους της ενιαίας δημοτικής αρχής, τουλάχιστον των δαπανών καυσίμων για τα οχήματα που διαθέτει ο ΣΕΔΑ.

   5ο ζήτημα : Αναγνώριση και καθαρισμός πεζοπορικών διαδρομών (παλαιές στενές) με διπλό όφελος
   Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει πως η κατάσβεση πυρκαγιών διευκολύνεται από την ύπαρξη ξερολιθιών και παλαιών στενών μονοπατιών μεταξύ ξερολιθιών που εφόσον είναι καθαρές από βλάστηση λειτουργούν ως ζώνες πυροπροστασίας. Ζητούμε τη δέσμευση σας ως προς το έργο της αναγνώρισης και του καθαρισμού τέτοιων στενών-παραδοσιακών μονοπατιών, καταρχήν σε περιοχές ευαίσθητες σε πυρκαγιές (με σημαντική βλάστηση και κοντά σε οικισμούς), προκειμένου να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες αλλά και οδοί πρόσβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το συγκεκριμένο έργο πιστεύουμε ότι θα αποτελούσε και πόλο έλξης περιπατητικού τουρισμού.

   6ο ζήτημα : Συμμετοχή στη διακυβέρνηση-σχέδια δράσης ανά περιοχή
   Η μέχρι τώρα εμπειρία μας στο έργο πυροπροστασίας και πυρόσβεσης έχει καταδείξει την ανάγκη ύπαρξης πλάνων δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς ανά περιοχή. Είναι απαραίτητο να καταστρωθούν τέτοια πλάνα δράσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, τη Δασική Υπηρεσία και τους κατά τόπους εκπροσώπους των ΟΤΑ και τα οποία να περιλάβουν τη χαρτογράφηση των οδών πρόσβασης, των σημείων υδροληψίας καθώς και σεναρίων δράσης. Ζητούμε τη δέσμευση σας στην ανάληψη εκπόνησης τέτοιων σχεδίων δράσης, με τη συνεργασία μας, ώστε να επιτύχουμε τον κοινό στόχο : τη βέλτιστη πυροπροστασία της Άνδρου.

   7ο ζήτημα : Ανάγκη στέγασης πυροσβεστικών οχημάτων του Συλλόγου μας-ενδεχόμενη συστέγαση με τον Πυροσβεστικό Σταθμό Άνδρου
   Ο Σύλλογος μας αναζητεί χώρο στάθμευσης των πυροσβεστικών μας οχημάτων, προκειμένου για την καλύτερη δυνατή συντήρηση και προστασία τους. Ο χώρος που απαιτείται είναι περίπου 100μ2 και ύψους 3μ, θα πρέπει να είναι στεγασμένος και να κλειδώνει. Πιθανό να μπορούσε να συνεξεταστεί η ανάγκη αυτή μαζί με τη στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Άνδρου, δεδομένου πως εδώ και αρκετά χρόνια καταβάλλεται ένα σημαντικό ποσό μηνιαίως από τους Δήμους, για τη στέγαση της Υπηρεσίας αυτής, ενώ διαφαίνεται πως με τα κονδύλια αυτά, θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί ιδιόκτητος χώρος, χωρίς τη διαρκή διαρροή δημοτικών πόρων. Ζητούμε τη δέσμευση σας στην ανεύρεση ή ανέγερση τέτοιου χώρου σε δημοτική ιδιοκτησία.

   8ο ζήτημα : Συνυπογραφή αιτήματος προς το Πολεοδομικό Γραφείο με οδηγία προς τους μηχανικούς και νέους ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί μας
   Δεδομένης της έντονης ανοικοδόμησης του νησιού μας για την ικανοποίηση των αναγκών δεύτερης κατοικίας κυρίως, σε πολλές περιπτώσεις η κατασκευή κατοικιών συνοδεύεται από την κατασκευή δεξαμενών νερού ή και πισίνας. Ζητούμε τη δέσμευση σας στην προώθηση οδηγίας προς την Πολεοδομία Άνδρου, στους υποψήφιους νέους κατασκευαστές-ιδιοκτήτες κατοικίας στην Άνδρο (ή στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στο νησί μας). Πιο συγκεκριμένα ζητούμε την προώθηση οδηγίας, που να ζητά την ύπαρξη ειδικής συνδεσμολογίας, τόσο για τις δεξαμενές ποτιστικού νερού, όσο και για τις πισίνες, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να είναι δυνατή η χωρίς προβλήματα χρήση αυτών των σημείων υδροληψίας. Ακόμη, η Πολεοδομία να ενημερώνει με κάθε νέα άδεια που προβλέπει την κατασκευή πισίνας τόσο το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, όσο και το Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.

    9ο ζήτημα : Συντήρηση και διάθεση των πυροσβεστικών οχήματων που θα διαθέτει πλέον ο νέος Δήμος στο ΣΕΔΑ σε περίπτωση πυρκαγιάς.
   Ως γνωστό αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, ιδιοκτησίας των ΟΤΑ Άνδρου. Ένα διαθέτει ο Δήμος της Χώρας, το οποίο ουδέποτε (εκτός πολύ ελαχίστων περιπτώσεων) χρησιμοποιήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιών. Ένα ο Δήμος Υδρούσας, το οποίο διατίθετο σε μέλος του ΣΕΔΑ σε περιπτώσεις πυρκαγιάς στη περιοχή του εν λόγω Δήμου και ένα που ανήκει στο Επαρχείο Άνδρου, το οποίο εδώ και 8 χρόνια περίπου δεν έχει πινακίδες ενώ χρειάζεται συντήρηση και συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ζητούμε λοιπόν τη δέσμευση σας ως προς τη συντήρηση και διάθεση της χρήσης των συγκεκριμένων οχημάτων στον ΣΕΔΑ σε περίπτωση πυρκαγιάς.

   Κλείνουμε την επιστολή αυτή ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων για την προσοχή σας και ζητώντας σας να πάρετε δημόσια θέση για τα ζητήματα αυτά, καθώς η επιστολή αυτή θα λάβει δημοσιότητα τόσο στα τοπικά blogs, όσο και στον τοπικό Τύπο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                                                                          Η Γραμματέας


Νίκος Χαζάπης                                                                                   Όλγα Καραγιάννη

Πυροσβεστικές εγκαταστάσεις

    Λέγοντας «πυροσβεστική εγκατάσταση» εννοούμε το σύνολο των σωληνώσεων, αυλών, διακλαδώσεων και γενικότερα εξαρτημάτων, από τα οποία θα περάσει το νερό και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Σημαντική προϋπόθεση για τη δημιουργία πυρ. εγκατάστασης ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά είναι ότι το ύψος της φλόγας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1,5 – 2 m.    Το νερό μπορεί να σβήσει οποιαδήποτε δασική πυρκαγιά, αλλά σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επάρκεια νερού, όπως υδροστόμια, βυτιοφόρα, δεξαμενές, ποτάμια, λίμνες, πηγές κοντά στη περιοχή που καίγεται, καλό είναι να γίνεται χρήση αυτού με σχέδιο κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
   Συνήθως χρησιμοποιούμε συμπαγή βολή νερού που ρίχνεται στη βάση της φλόγας του μετώπου και με γωνία τέτοια ως προς το έδαφος, ώστε να διαχωρίζει το καμένο από το άκαυτο.
   Για τη δημιουργία πυροσβεστικής εγκατάστασης θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής:
   Α. Να ξεκινάμε με σωλήνες μεγαλύτερης διατομής , για να έχουμε την δυνατότητα να διακλαδώσουμε αυτή σε δυο ή περισσότερες σωληνώσεις με στενότερη διατομή.
   Β. Φροντίζουμε το τελευταίο τμήμα της εγκατάστασης να αποτελείται από σωλήνα στενής διατομής ώστε να μπορούμε να την μετακινούμε ευκολότερα.
   Γ. Να γίνεται υπολογισμός του υψομέτρου σε σχέση με το που βρίσκεται το όχημα για να αυξάνουμε ή να ελαττώνουμε την πίεση στην αντλία, αν το μέτωπο βρίσκεται υψηλότερα ή χαμηλότερα από το όχημα αντίστοιχα. Θεωρητικά αυξάνει η πίεση κατά μια ατμόσφαιρα ανά 9m ύψους.
   Δ. Σε περίπτωση που το υψόμετρο στο οποίο κινείται το μέτωπο ξεπερνά το μανομετρικό της αντλίας του οχήματος, δημιουργούμε ζεύξη αντλιών.
   Ε. Κάθε 100-200 m περίπου τοποθετούμε δίκρουνο, για να μπορούμε να διακόψουμε τη ροή ώστε να προσθέσουμε και άλλα μέτρα σωλήνας.
   Ζ. Φροντίζουμε πάντα η εγκατάσταση να βρίσκεται στην πλευρά της άκαυτης περιοχής, γιατί αν έρθει σε επαφή με κάποια κάρβουνα που τυχόν να ανάβουν ακόμη, η σωλήνα θα τρυπήσει και δε θα έχουμε νερό στο σημείο που πραγματοποιείται η κατάσβεση ή η πίεση θα πέσει. Με αυτό τον τρόπο επίσης, εξασφαλίζουμε την καλή κατάσταση του εξοπλισμού, ο οποίος κοστίζει αρκετά χρήματα.
   Η. Επιπλέον ανά τακτά διαστήματα, αν βέβαια έχουμε αυτή τη δυνατότητα αφήνουμε άτομα κατά μήκος των ορίων καμένης – άκαυτης περιοχής για τυχόν αναζωπυρώσεις.
   Θ. Οι φάροι των οχημάτων πρέπει να είναι πάντα ανοικτοί για να είναι εύκολος ο εντοπισμός τους από άλλες ομάδες ή από τα εναέρια μέσα κατάσβεσης.
   Ι. Διατηρούμε το 10% του νερού στη δεξαμενή του οχήματος για αυτοπροστασία.
   Κ. Αν πρόκειται για δρόμο που δεν έχει διέξοδο φροντίζουμε να είναι στραμμένο το όχημα προς την διέξοδο.
   Λ. Εξασφαλίζουμε την επικοινωνία (ασύρματοι - VHF) με τα άτομα που ενεργούν στο μέτωπο για να διακόψουμε ή να αυξήσουμε την ροή του νερού.
   Μ. Το όχημα θα πρέπει να τοποθετείται στην αντίθετη πλευρά του δρόμου σε σχέση με τη περιοχή που κινείται η φωτιά.
   Ν. Στη περίπτωση που στο σημείο βρίσκονται πλέον του ενός οχήματα, αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζουν τη διέλευση των άλλων.
   Πηγή: Η καταστολή των δασικών πυρκαγιών – Βορίσης Διονύσιος

Πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων 17, 18 &19 Οκτωβρίου 2010

Πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων απο την Κυριακή 17 έως την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010
     Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κατά το επόμενο τριήμερο (Κυριακή 17 έως Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010) προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
     Ειδικότερα τα φαινόμενα θα είναι έντονα:
•·Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 στη Δυτική Ελλάδα (κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο) και αργότερα την υπόλοιπη Πελοπόννησο και τα Κύθηρα.
•·Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010 σχεδόν σε όλη τη χώρα.
•·Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στα δυτικά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη.
•·Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010 αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές.
    Βάσει των ανωτέρω προβλέψεων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.
    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριιήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
•·Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
•·Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
•·Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή  με το αυτοκίνητό τους.
•·Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
     Αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για προστασία από καταιγίδες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Γεν. Γραμ. Πολ. Προστασίας

Άσκηση της ομάδας που θα συμμετέχει στο 1ο Φεστιβάλ Εθελοντικών Ομάδων

 Την  Κυριακή 17-10-2010 θα πραγματοποιηθεί άσκηση της ομάδας που θα συμμετάσχει στο 1ο Φεστιβάλ Εθελοντικών Ομάδων που θα γίνει στο ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο Βύρωνα στις 29,30 και 31 Οκτωβρίου 2010. Η ομάδα θα λάβει μέρος στα αγωνίσματα που θα γίνουν την Κυριακή 31-10-2010 στις 11.30 π.μ. και είναι τα εξής:
1. Διέλευση από πέντε (5) κώνους.
2. Εγκατάσταση χαμηλής με τα παρακάτω υλικά: μια (1) σωλήνα 0.65, μια (1)
σωλήνα 0.45, μια (1) σωλήνα 0.25, ένα (1) δίκρουνο 65/45, ένα (1) δίκρουνο
45/25, ένα (1) αυλό 0.25, κλειδιά ελικώσεως.
3. Ανάβαση με σωλήνα 0.65 σε κλιμακοστάσιο.
4. Άρση βάρους με κάλο οδηγό ( σχοινί ) από το υψηλότερο σημείο του
κλιμακοστασίου.
5. Κατέβασμα ανθρώπινου ομοιώματος με πυροσβεστική λαβή από το
κλιμακοστάσιο.
6. Μετακίνηση φορτίου με σφύρα.
7. Έλξη ανθρώπινου ομοιώματος με οπισθοπορεία.
8. Εκκίνηση & χρήση μηχανημάτων κοπής ξύλου & μετάλλων.
9. Έλξη οπλισμένης εγκατάστασης & κατάσβεση υποτιθέμενης πυρκαγιάς.
Επίσης στα πλαίσια της επίδειξης του Φεστιβάλ, που προβλέπεται από τους διοργανωτές, ο ΣΕΔΑ θα πραγματοποιήσει "ζεύξη αντλιών"

1o Φεστιβάλ Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Διάσωσης

    Ο Σύλλογός μας πρόκειται να συμμετάσχει στο 1ο Φεστιβάλ Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Διάσωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 29/10/10-31/10/10 στο Θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα. Ο ΣΕΔΑ θα συμμετάσχει με 6 εθελοντές και το ένα πυροσβεστικό όχημα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου με το πυροσβεστικό όχημα που διαθέτει.
    Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του 1ου Φεστιβάλ από την ιστοσελίδα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, καθώς και το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Μέλη και φίλοι του ΣΕΔΑ μπορούν να μας επισκεφθούν στο χώρο της εκδήλωσης, (καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα βρίσκονται μέλη της μάχιμης ομάδας του ΣΕΔΑ εκεί) αλλά και να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ.

1o Φεστιβάλ Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Διάσωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εθελοντές, του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ οργανώνουν το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ, ΔΙΑΣΩΣΗΣ.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται στο ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο Βύρωνα στις 29,30 και 31 Οκτωβρίου 2010.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερώσεις, επιδείξεις, ημερίδα ¨ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ¨ και αγωνίσματα σχετικά με την δράση των εθελοντών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.
Έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της πολιτείας, από την ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ , απο το Π.Σ. , των Δήμων μελών Σ.Π.Α.Υ. και μαθητές της περιοχής.
Δηλώστε τη συμμετοχή σας μέχρι Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010 στη γραμματεία του φεστιβάλ.
Σοφία Συμεωνίδου: Τηλ: 210 9945594 Κιν: 6945896393
Πυροφυλάκειο Βύρωνα: Τηλ: 2107644486 Fax: 210 7665055
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή
09:30 Προσέλευση κοινού
10:00 Χαιρετισμοί
10:30 Εγκαίνια-έναρξη φεστιβάλ
10:40 Παιχνίδια-εκπαίδευση
11:30 Επίδειξη από την 1η Ε.Μ.Α.Κ.
18:00 Λήξη ημέρας
Σάββατο
09:30 Προσέλευση κοινού
10:00 Ημερίδα εθελοντισμού-ομιλίες
13:45 Λήξη ημερίδας
14:00 Επιδείξεις εθελοντικών ομάδων
18:00 Λήξη ημέρας
Κυριακή
09:30 Προσέλευση κοινού
10:00 Επίδειξη απεγκλωβισμού από τροχαίο (WEBER HYDRAULIK EXTRICATION TEAM)
11:30 Πυροσβεστικά αγωνίσματα.

Πυρκαγιά στη Άνω Κατάκοιλο

 Πυρκαγιά είχαμε στην Άνω Κατάκοιλο σε χορτολειβαδική περιοχή. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19.45 περίπου και ο Σύλλογος ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου στις 20.00. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι εθελοντές της περιοχής του Δήμου Υδρούσας και Δήμου Χώρας για το συμβάν, λαμβάνοντας υπόψη ότι έπνεαν γενικώς ισχυροί άνεμοι, εντάσεως 7 μποφόρ. Ο ΣΕΔΑ συμμετείχε στη κατάσβεση με 8 εθελοντές, τα δυο πυρ. οχήματα του Συλλόγου, το βυτιοφόρο και το πυρ. όχημα του Δήμου Υδρούσας. Η φωτιά βρίσκονταν πάνω από το χωριό Κατάκοιλος και με την «βοήθεια» του ανέμου προχωρούσε προς το χωριό Απροβάτου. Λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής και του ΣΕΔΑ, η φωτιά έσβησε σχετικά γρήγορα, μέσα σε μια κοιλάδα που βρίσκεται πάνω από το χωριό. Αν προχωρούσε λίγο ακόμη προς τα επάνω (που είχε κατεύθυνση), θα ήταν πολύ δύσκολη η κατάσβεση, γιατί η βλάστηση ήταν πυκνότερη και η ένταση του ανέμου πολύ πιο ισχυρή. Η φωτιά έσβησε στις 23.00, αφού κατέκαψε περίπου 100 στρέμματα.

H αιολική βιομηχανία στην Άνδρο: Ώρα για ενημέρωση !

Το θέμα το έχουμε αρκετές φορές θίξει με αναρτήσεις στον ιστοχώρο μας. Ύστερα από 2,5 μήνες δουλειάς και έρευνας, αξιοποιώντας υλικό από την ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άνδρου τον περασμένο Ιούλιο στη Χώρα, καθώς και πρόσθετο υλικό, σας παρουσιάζουμε ταινιάκι με τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας, καθώς και τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για το τι σχεδιάζεται να γίνει στην Άνδρο. Κάθε πολίτης της Άνδρου οφείλει να αφιερώσει λίγα λεπτά προκειμένου να ενημερωθεί για το φλέγον αυτό ζήτημα του νησιού.

Ας αποτελέσει το ταινιάκι αυτό αφορμή να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για το ζήτημα των αιολικών σταθμών που σχεδιάζονται σε μαζική κλίμακα στο νησί μας, χωρίς την ενημέρωση και τη συναίνεση της τοπικής μας κοινωνίας. Για να δείτε το ταινιάκι πατήστε εδώ.

Αναδημοσίευση από το blog της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου

Μυρμήγκια.....

Δείτε αυτό το βίντεο.........
Μια ολόκληρη ¨πόλη¨, με δρόμους, κατοικίες και εξαερισμό. Όλα δείχνουν σαν να ήταν σχεδιασμένα από αρχιτέκτονα. Αυτή η κολοσσιαία πόλη δημιουργήθηκε με την σκληρή εργασία ολόκληρης της κοινότητας των μυρμηγκιών , που αποδείχτηκε εξαιρετικά εκπαιδευμένη, πειθαρχημένη και προσηλωμένη στον σκοπό της.

Το κτίσμα καλύπτει 50 τετραγωνικά μέτρα και έχει 8 μέτρα βάθος. Για να χτιστεί, τα μυρμηγκιά αναγκάσθηκαν να μετακινήσουν 40 τόνους γης. Απολαύστε το βίντεο και μετά σκεφτείτε εάν έχουμε να μάθουμε κάτι από τα μυρμήγκια.

Ειδικά τώρα ..

http://www.youtube.com/watch?v=ozkBd2p2piU&feature=player_embedded
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates