Ενημερωτική ημερίδα για την αιολική βιομηχανία στην Άνδρο

Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα:

Η Αιολική Βιομηχανία στην Άνδρο - Ενημέρωση & προβληματισμός

Κυριακή 4 Ιουλίου, ώρα 18:00

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου

Ευχαριστήριο από την ΕΛΙΞ

Με αυτή την επιστολή η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΕΛΙΞ ευχαριστεί το ΣΕΔΑ για την παροχή εξοπλισμού προς τις εθελοντικές ομάδες που έστειλε, αλλά και θα στείλει στο νησί μας αυτό το καλοκαίρι. Ως γνωστό οι εθελοντές, που οι περισσότεροι είναι από άλλες χώρες, καθαρίζουν-συντηρούν μονοπάτια. Η Άνδρος διαθέτει πολύ όμορφες διαδρομές οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, προβάλοντας τον περιπατητικό τουρισμό στο νησί μας καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides)

Κρυπτοτσικνιάς: μικρόσωμος ερωδιός, ο οποίος ανήκει στην τάξη των Πελαγόμορφων. Είναι μεταναστευτικό είδος, που φτάνει το Μάρτιο και αναχωρεί το Σεπτέμβριο. Έχει κοντό λαιμό και πόδια και εντυπωσιακό χρωματισμό. Δεν είναι θορυβώδες πουλί και η φωνή του ακούγεται μόνο κατά την αναπαραγωγή. Τρέφεται με βατράχια, έντομα ή μικρά ψάρια.

Aιολικοί σταθμοί εκατοντάδων ανεμογεννητριών προτείνονται στην Άνδρο...

ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Άνδρος 18-6-2010
Στους χάρτες που ακολουθούν οι προτεινόμενες χωροθετήσεις αιολικών σταθμών σημειώνονται με πράσινες γραμμές

"Όλα τα τελευταία νομοθετήματα για τις ΑΠΕ στην ουσία ασχολούνται μόνο με βιομηχανικά αιολικά «πάρκα». Βασίζονται σε μια κατάσταση και μια στρεβλή εικόνα ήδη διαμορφωμένη από τις εταιρείες και επιχειρούν επίσπευση πάση θυσία. Χωροταξική προσέγγιση δεν έγινε ποτέ. Το τελευταίο νομοσχέδιο θα έχει καταστροφικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.
Εάν το ζητούμενο είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και τον εξορθολογισμό της ενεργειακής χρήσης και ζήτησης και στην προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, κατευθύνσεις που θα είναι πολύ πιο αποδοτικές και με λιγότερο κόστος. Πρώτα εξοικονομεί κανείς και μετά προσθέτει. Με την παρούσα λογική είναι σα να προτείνουμε σε έναν παχύσαρκο αντί για δίαιτα να τρώει και ένα άπαχο γιαουρτάκι μαζί με το γουρουνόπουλο.
Έτσι προωθούνται μονόπλευρα και με απαράδεκτα συνοπτικές μεθοδεύσεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών «πάρκων» των οποίων η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται σοβαρά σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από πλούσια βιβλιογραφία, τα οποία παρά το δυσανάλογο κόστος των υποδομών που απαιτούν δε μας απαλλάσσουν από τους συμβατικούς σταθμούς και τα οποία δε συνεισφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη χώρα μας.
Αντίθετα το εθνικό διακύβευμα δυσανάλογα βαρύ καθώς μεταξύ άλλων η εξάπλωση τους απειλεί με πρωτοφανή τρόπο την βιοποικιλότητα αλώνοντας και κατακερματίζοντας τα τελευταία οχυρά χλωρίδας και πανίδας, αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το ελληνικό τοπίο, το σημαντικότερο εθνικό μας πόρο, μειώνει την αξία γης και ακινήτων και έρχεται σε αντιπαράθεση με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές του μορφές.
Βλέπουμε με άλλοθι την πράσινη ανάπτυξη να καταργείται ουσιαστικά στο σύνολό της, η ήδη ανεπαρκής νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος αντί να συμπληρωθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Η υπό διαβούλευση ρύθμιση μάλιστα θεωρείται για αυτό αντισυνταγματική, θυμίζοντας τις ανάλογες για τα ολυμπιακά έργα ή ακόμη τον προπολεμικό Μεταλλευτικό Κώδικα.
Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας δείχνει να καθορίζεται από την προοπτική του εύκολου κέρδους. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θλιβερή όχι μόνο για τις καταστροφές που θα προκαλέσει αλλά γιατί θα έχει απαξιώσει στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας κάτι που δυνητικά ήταν σύμβολο ελπίδας. Κι ας μην ξεχνάμε πως η πρώτη ύλη για όνειρα και πολιτισμό είναι η παρθένα φύση."

Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus)

Σπιζαετός: Eίδος αετού μεσαίου μεγέθους (65-72 εκ.), που συναντάται στις Μεσογειακές περιοχές. Ζεί σε χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου ορεινές περιοχές, (ως 1500 μ.), σ΄αυτές που είναι κυρίως θερμές και βραχώδεις. Τρέφεται με μεσαίου μεγέθους θηλαστικά και πουλιά, κουνέλια, πέρδικες, λαγούς ή σκίουρος. Είναι σπάνιο είδος με ακανόνιστη κατανομή στη Μεσόγειο. Ο πληθυσμός του στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 85 με 105 ζευγάρια. Οι κυριότερες γνωστές απειλές που αντιμετωπίζει ο σπιζαετός είναι η καταστροφή των βιότοπων, η ενόχληση στις θέσεις φωλιάσματος (λόγω αύξησης του τουρισμού) καθώς η διάνοιξη δρόμων και πιθανώς η έλλειψη τροφής σε ορισμένα μέρη. Ένα τουλάχιστον ζευγάρι φιλοξενείται στην Άνδρο, αφού φωλιάζει στα Διποτάματα.

Κίνητρα προσέλευσης εθελοντών πυροσβεστών

 Οι εθελοντές πυροσβέστες που έχουν διετή συνεχή ευδόκιμη εθελοντική υπηρεσία και έχουν τα απαιτούμενα προσόντα προτιμώνται κατά τους διαγωνισμούς, για κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα, έναντι των άλλων υποψηφίων που έχουν τα ίδια προσόντα. Το ποσοστό των εκάστοτε κενών οργανικών θέσεων που υποχρεωτικά πληρούνται από εθελοντές πυροσβέστες ορίζεται σε 20% αυτών. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξάνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
 Στους εθελοντές πυροσβέστες που συμπληρώνουν έξι μήνες υπηρεσία το έτος, παρέχεται ετησίως έκπτωση σε ποσοστό 20% επί του φόρου εισοδήματος και μέχρι ποσού αναλογούντος φόρου 300 €. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η συμπλήρωση της ανωτέρω υπηρεσίας βεβαιώνεται από τους Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς που υπηρετούν οι ενδιαφερόμενοι ή από τον Επαγγελματικό Πυροσβεστικό Σταθμό στην περιοχή του οποίου ασκούν τα καθήκοντα τους.
 Στους εθελοντές πυροσβέστες παρέχεται το δικαίωμα εισόδου δωρεάν στις αίθουσες δημοσίων θεαμάτων και στους αθλητικούς χώρους της περιοχής ευθύνης του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού που υπηρετούν.
 Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από πρόταση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μπορεί να παρέχεται εφ’ άπαξ ειδική αποζημίωση στο εθελοντικό προσωπικό των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων που έλαβε μέσος στην αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών και εκτεταμένων θεομηνιών, εφ’ όσον η περιοχή τους έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ασφαλιστική Κάλυψη
 Σε περίπτωση ατυχήματος, που θα συμβεί κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους, οι εθελοντές πυροσβέστες καλύπτονται από το δικό τους ασφαλιστικό φορέα, το δε ατύχημα θεωρείται ότι έλαβε χώρα κατά την κύρια απασχόληση τους, εξαιτίας αυτής και για αυτή, βεβαιώνεται δε και αντιμετωπίζεται από τις σχετικές διατάξεις που διέπουν το φορέα της κύριας απασχόλησης τους.
 Με δαπάνη του Δημοσίου παρέχεται νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εθελοντές πυροσβέστες, που είναι ανασφάλιστοι και νοσηλεύονται από αίτια, που οφείλονται στην ενάσκηση των εθελοντικών τους καθηκόντων. Οι παραπάνω εθελοντές πυροσβέστες νοσηλεύονται στην ίδια θέση, που νοσηλεύονται και οι επαγγελματίες πυροσβέστες.
(Ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη – Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος)

Περιστατικό στα Λάμυρα

  Στις 4 -6-2010 και ώρα 21.45 περίπου ενημερώθηκε ο Σύλλογος μας για φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε αυτοκίνητο στην περιοχή των Λαμύρων. Αμέσως κινητοποιήθηκε η ομάδα πυρόσβεσης του συλλόγου η οποία έφθασε πρώτη εκεί. Στο χώρο υπήρχαν αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω σπίτια οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μήν επεκταθεί η φωτιά στη γύρω βλάστηση που θα είχε σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν σπίτια. Η ομάδα μας συμμετείχε με το ένα όχημα του ΣΕΔΑ και το όχημα του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου. Φυσικά στο περιστατικό συμμετείχε και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου.

Εκπαίδευση από την Π.Υ.

   Την Τετάρτη 2-6-2010 στις 19.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της προγραμματισμένης εκπαίδευσης, από τον προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου κ. Μακρή Βάϊο, στο Δημοτικό σχολείο Λειβαδίων. Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρουσιάσθηκε το θεωρητικό κομμάτι των ενοτήτων που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση. Συζητήθηκαν επίσης διάφορα θέματα που αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου με τον ΣΕΔΑ, που φυσικά αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα σωστό συντονισμό. Στη δεύτερη και τελευταία εκπαιδευτική συνάντηση, που υπολογίζεται να γίνει προς το τέλος Ιουνίου, θα γίνει πρακτική εξάσκηση πάνω στη χρήση πυροσβεστικών και διασωστικών εξαρτημάτων (δημιουργία εγκαταστάσεων – χρήση διαστολέων – χρήση κοπτικών εργαλείων – κ.λ.π.)

2η συμμετοχή σε πρόγραμμα του ΚΠΕ Κορθίου

   Στις 2-6-2010 ο ΣΕΔΑ συμμετείχε, για δεύτερη φορά, στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Κορθίου «Ταξίδι στους δρόμους της φωτιάς» που παρακολούθησαν οι μαθητές της Ε’ του 4ου Δημοτικού σχολείου Αιγάλεω. Κατά την διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος στην καμμένη περιοχή στο χωριό Μέσα Βουνί οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν πυροσβεστικά εξαρτήματα, αλλά και να δημιουργούν μια «εγκατάσταση». Όλες τις δραστηριότητες τις παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον. Επαινετικά ήταν τα σχόλια προς τον ΣΕΔΑ, από τους εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τους μαθητές.
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates Tested Blogger Templates